mega_menuires_clocher

Voordat we uit gaan kijken naar zon en -ook weer verse- sneeuw eerst een rondje zuid(west)zijde. Les Menuires ligt er mooi besneeuwd maar verrassend zonnig bij. Hoewel, Frederic had het het al veel eerder afgelopen week aangegeven: sneeuw laat op zaterdag met een tweede fase vanaf zondagmiddag. Nu daar tussenin dus!

Nu we het er toch over hebben, zat Hajo daar niet? Ja hoor, gisteren helemaal in zijn nopjes  natuurlijk. Goed om te horen trouwens dat we dezelfde verwachtingen hebben.

Breuil Cervinia 2245

Iets verder noordoostwaarts is dump Demi in volle gang. Breuil Cervinia ontwaakt met dikke vlokken en nog volop in actie zijnde pistenbullys.

chamois2018

Chamois, ook Val d’ Aosta geeft nog meer rustgevende beelden. Goed gevoel dit altijd toch?

La Magdaleine

En nog ééntje hoor. La Magdaleine.

Saint Vinvent 1600

Hoewel, Saint Vincent mag er ook zijn.

Rosswald Feb. 15 08.48

Rosswald heeft een aardige white-out.

Simplon Dorfplatz-1 1480

Simplon dorp!

Gondo 860

Gondo op 860 meter hoogte. Dat er winters uit zeg maar.

Sant Antonio 250

Dat doet me even afvragen hoe laag de sneeuwgrens eigenlijk  ligt. eerder deze week verwachte ik voor de gehele Demi-fase tussen de 600  en 1200 meter. Dat staat nog steeds, maar tijdelijk en plaatselijk kan het wat lager zijn. Sant’ Antonio op 250 meter! De temperatuur lijkt me niet te kloppen, we zien toch echt mooie sneeuw.

Madesimo

Nog iets verder naar het oosten is het (nog) droog. Maar ach dat zou wat in hotspot Madesimo. Wat ligt er weer veel!

livigno

Livigno is half bewolkt en gaat niet veel sneeuw krijgen. Misschien maar net 10 centimeter. Maar ook daar -vooral door de hoogte- prima condities.

acc GFS 20150215 60 u

Nu middenin de de dump draait het Amerikaanse GFS model bij. Maar nog altijd zou er een meter bij moeten vallen in Piemonte. Ik ga uit van (vanaf nu) 40 tot 60 centimeter.

 

Krokus ensemble

Ab opende vanmorgen vroeg al met dit mooie ensemble voor noordelijk Oostenrijk. Dat lijkt dus helemaal goed te komen.

z500_15022318_15021400EC

Wat maakt het verschil waarom we nu zo plezierig vooruit kunnen kijken? Met enig voorbehoud trouwens want de verwachtingen zijn nog wat springerig en we maken nu wel ineens een sprong naar ver weg. . Iets minder ver dan bovenstaande kaart (op het 500 Hpa vlak is circa 5500 meter hoogte) niet trouwens: de crux zit hem al in komend weekend. Maar even wat kaartjes die duidelijk laten zien waar het goed gaat in de runs van hedenmorgen. Lang zag het naar uit in vooral de GFS runs dat een oprukkend hogedrukgebied precies “fout” het Europese vasteland op zou trekken, met een kern naar Noord-Afrika trekkend en een warme zuidwestelijke stroming juist over de Alpen tot gevolg. Hajo zal gistermorgen vast niet blij geweest zijn toen hij het ochtendbericht in zijn maag gesplist kreeg. Want toen het ECMWF ook even mee in dat zweet-scenario: 12 graden boven nul op 1500 meter !

z500_15022412_15021500EC

Vandaag gaat alles goed. Zoals het standvastige ECMWF al dagen aan wil geven: die hogedruk moet ergens bij de Azoren vakantie gaan houden. Hierdoor wordt de stroming noordwestelijk en staat de deur open voor kou en sneeuw.

t850_15022412_15021500GFS

Het GFS doet nu vrolijk mee. Als we wat verder kijken zelfs de volle tweede week. Maar dat is me nog wat te ver. De verwachting is in ieder geval gunstig.

Krokus ensemble

Wat betekent dat concreet? We kijken eerst nog een keer naar het ensemble. Voor de komende week -onder voorbehoud van “zeg nooit nooit” lijkt het duidelijk. Kaiserwetter met prima condities. Veel zon en temperaturen op 1500 meter hoogte op de meeste dagen zo’n 3 graden boven nul.

rart_15022112_15021500

Spannend is wel hoeveel neerslag er gaat vallen. Het Europese model doet al op zaterdag meer dan een leuke opfrisser voor met name de Franse Alpen. Moeilijke wisseldag? even afwachten.Het Amerikaanse model gaat hier (nog) niet in mee.

rart_15022400_15021500EC

Net na het volgend weekend zou er wel eens een serieuze nord-stau op gang kunnen komen. Beide modellen laten dit nu zien maar dit zien we voor het eerst en de hoofdrun van het GFS zit nogal hoog in het ensemble. Gaan we in de gaten houden.

Saalbach

We sluiten af met de groeten van Bas, vanuit Hinterglemm! Fijne vakantie!

Categorieën: Alpenweer

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

48 reacties

Gesloten voor reacties.