Hoe mooi! Let op de in het bevroren meer geblazen sneeuw daar in Leogang. Het heeft echt gestormd over de kammen met deze sneeuwval. je komt compleet schoon geblazen hellingen en topjes tegen en dan weet je dat die sneeuw elders flink lawinegevaarlijk ligt te wezen.

En ja lawines hebben we gehad! Glungezer bij Innsbruck, Pitztal, Ötz-Hochötz. Niemand overleed. Een man die enkel zijn hoofd nog uit de sneeuw had bleek er bij uitgraven ernstig aan toe en werd met de heli naar Innsbruck gevlogen. Een 20-jarige Duitse toerskister raakte volledig bedolven bij Hall in Tirol. Pas 30 minuten later werd ze door haar toermaten uitgegraven. Ze kwam met de schrik vrij!

https://twitter.com/petraslogic/status/1489358337267408909

In Texas heeft het inderdaad gesneeuwd zoals ik aankondigde. Je ziet het ook al op de wereldwijde sneeuwkaart!

Turkije heeft veel sneeuw maar Europa wat weinig en dat loopt zo door naar het oosten tot China waar juist meer oppervlak wit is dan normaal.

Qua sneeuwdek is het huge allemaal! Wat een winter! Tja maar wat koop je ervoor in Nederland? Vooralsnog weinig. Wat een winter!

Hier de nieuwe temperatuur van de hele aarde zoals vanuit satelliet gemeten sinds 1979. We komen echt aan het einde van de faseverschuiving die optrad met de super El Ninjo van 1998. Nog een stukkie te gaan tot we weer terug zijn bij de laatste Elfstedenjaren. Ergens de komende maanden gaan we wel onder het gemiddelde 1991-2020 komen.

Hier in Vorarlberg is de meter gehaald. Hogerop is lokaal ook wel tot 2 meter gevallen. Mooie tijden. En nu mooi weer! Vandaag was ook al een beauty! Heerlijk poeder geskied. Morgen ga ik skiën met een WSWM volger die toevallig in Innsbruck is op een dag waar ik er ook heen moest. Artikel volgt!

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Frans V · 4 februari 2022 op 18:58

https://www.tt.com/artikel/30812304/lawinenserie-in-tirol-fuenf-tote-in-spiss-fuenf-verschuettete-in-soelden

ai ai ai 5 doden en meer dan 50! lawineongevallen in 2 dagen.

Gesloten voor reacties.