Nou even een snel weerbericht dan maar. Vooral ook een sneeuwbericht. Het gaat hard nu. De winter komt eraan. Ook in de Alpen wel maar de Verenigde Staten hebben een dikke voorsprong genomen nu. Een hele dikke ddump de afgelopen dagen. Laten we eens kijken.

Hier de voor en na op satelliet.

Ok dus oktober nu in een meetreeks vanaf 1970 de op een na sneeuwrijkste. En op een haar na het record van 2004 gemist. Maar het is deels ook zware natte sneeuw.

En aan de voet van de bergen is het …..

Ahhh… dus toch global warming. Nou in elk geval La Ninja. Het belooft wat voor komende winter.

Maar het bijzondere hierbij is … Canada en Alaska zijn nog veel te groen op dit moment! Terwijl Scandinavië voorloopt. Hoe noemden we dat ook weer? Yin en Yang.

Klimaatscharrelaarster Helga van Leur bericht gelukkig eerlijk over de recordkou. Sinds 2006 betekent: toen was het ook al zo koud. Op verschillende plekken zijn dagrecords gesneuveld. Maar dat zegt niet zo veel. Over 500 jaar hebben we een lange meetreeks en nog betere AI. Dan is het politiek gemotiveerde geneuzel voorbij.

Natuurlijk ook al natuurijs daar. Bij ons nog ff wachten. Wie zit er allemaal op de ijsbaan momenteel?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Ilona van Dam · 27 oktober 2021 op 12:26

Je loopt zoals gebruikelijk weer achter met de weerfeiten Hajo…

    Hajo · 27 oktober 2021 op 12:33

    Waar doel je op?

      Martijn · 27 oktober 2021 op 12:42

      Misschien wil Ilona graag wat alpen weer voorbij zien komen? (As dump volgende week, of gaat dat mee vallen??)

Spyfromthesky · 27 oktober 2021 op 22:10

Helaas wijst er niets op na een warme septembermaand dat september een uitzondering was nu oktober ook al gemiddeld sky- high wordt qua temperatuur.
Wat we tot ver in september niet hadden gehad, dat speelt sinds die tijd in feite in grote lijnen zich af. Overstekende uitgebreide Azoren hogedruk gebieden komen kabbelend richting het westen.

Mij dunkt dat er niet iets spectaculair in het vat zit. En ja, als de wind uit het NW komt, dan is het voor twee à 3 dagen iets frisser, maar helaas nee, er is naar mijn idee geen enkel teken voor serieuze kou.

Noch in Scandinavië, noch in Rusland. De tendens van die Azoren komt zoals bijna elke winter, weer roet in het koude eten gooien.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.