Weten we het verhaal nog van de Hubble space telescope? Gelanceerd. Maar een foutje in de bolling van de lens zorgde voor onscherpe beelden van de onbetaalbare satelliet. Een software-oplossing bedacht om de fout van de lens te compenseren, door astronauten gefixed en de mensheid kreeg ineens magische beelden van een wonderlijk universum te zien. Sinds eerste kerstdag 2021 hebben we de James Webb satelliet die succesvol is gelanceerd en die nu onderweg is naar en niet meer reparabele positie op 4 keer de afstand van de maan.

Oorspronkelijk gepland voor lancering op 22 december is het vandaag geworden. En man hoe bijzonder is het als je ziet waar NASA, waar wij mensen toe in staat zijn. Ik plaats hier geen korte video met een samenvatting van het gebeuren maar enkel de NASA video van de hele lancering en afkoppeling van raketstadia. Tot het moment dat de zonnepanelen openen en het gevaarte verder zijn ding kan doen en kan praten met ons op aarde. Zie ook dat de satelliet in de middenfase eigenlijk weer terug aan het vallen is om snelheid te maken om dan als in een achtbaan met die snelheid de ruimte in te floepen. Genoemd is de nieuwe telescoop naar een voormalig NASA-directeur. En maak je alvast op voor nog uniekere opnames van het universum dan we met Hubble al hadden (zie compilatie).

En als je de perfectie ziet van deze operatie … dan mag je dat vergelijken met bovenstaande compilatie van twee jaar Covid. Ik denk dus dat het ook zo is dat je om echt iets bijzonders te klaren als mensheid dat je gewoon geen mensen met een IQ lager dan … vul maar in … op zo’n project moet zetten. Denk aan het Manhattan project. Je zet wat genieën bij elkaar met liefde voor de waarheid en niet voor macht en je hebt gewoon resultaat. Natuurlijk was de atoombom niet fijn maar nu bewijzen we dat we met deze werkwijze ook vredesprojecten kunnen klaren en dat we zo’n James Webb telescoop exact daar kunnen krijgen waar we hem willen hebben. En kom nu niet dat het snel en effectief oplossen van de covid-pandemie moeilijker is dan het op de millimeter lanceren van zo’n satelliet. Not. Pertinent niet. Ik schat zelfs dat het wel 10x makkelijker is bijna. Zet een Maurice de Hond en nog wat van die slimme vrije vogels samen met wat goede managers aan de tekentafel en je ziet een wonder van intelligentie groeien en geen hondendrol van onnavolgbare klungeligheid overlopend in het boosaardige. Zie je in de video hoe ze een oplossing hebben bedacht voor de schade die zonnestralen aan de satelliet zouden kunnen aanbrengen? De satelliet wordt letterlijk als een baby heen en weer gewiegd om die warmte te verdelen. Ga echt eens zitten voor deze video met kerst en trek je eigen conclusies.

Weer en sneeuw en winter zijn natuurlijk de perfecte bruggenbouwer om wat je ook van mijn bovenstaande schrijfsel vindt weer bij elkaar te komen. Het wordt echt wat realistischer al dat er zo rond 7 januari een kentering komt. Kan in de Lage Landen altijd als natte sneeuw en troep uitpakken maar voor de Alpen zeg je sowieso: bring it on! Fijne voortzetting van Kerst samen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Koen Edeling · 25 december 2021 op 22:30

Nou ja, geen witte kerst, maar wél pittig koud. Niemand hoor ik reppen over de koudste 1e kerstdag sinds…? Wanneer was het kouder op deze dag?

Henk de V. · 26 december 2021 op 00:31

Je vergeet 1 ding met je vergelijking tussen de telescoop en covid. Bij het nemen van maatregelen heb je een samenleving en tig individuen met een mening en belang bij elke beslissing. Zo’n telescoop is kennis en geld voor nodig en daar heeft verder niemand last van. Alleen voordeel wellicht. En mooie plaatjes. Daar gaan ze echt niet voor de straat op of slopen politiewagens en bedreigen politici.

Hajo · 26 december 2021 op 08:50

Nee jij vergeet één ding. Je vergeet dat als je zo’n hyperintelligent antwoord op covid zou hebben gevonden met een klein briljant team met goede managers…. dat je dan voor eeuwig de helden zou zijn van het Nederlands volk a la Willem van Oranje en Michiel de Ruijter. Ik zweer zelfs dat als een Maurice de Hond of ikzelf of wie ook als spreekbuis van zo’n team grote roem had verworven, dat die dan a la Fortuyn meteen door zou kunnen gaan voor Minister President met een helemaal nieuwe partij. De enige reden dat we überhaupt praten over demonstraties en tweespalt en rellen…. is het wanbeleid. Maar dat is weer zo’n paradigmadingetje. Vanuit jouw denkmodel verklaar jij de fenomenen zo en klopt jouw uitleg. Vanuit mijn denkmodel verklaar ik de fenomenen zo en klopt mijn uitleg. Denk dat we in de parlementaire geschiedenis amper zo’n George Washington moment hebben gekend in Nederland. Met zaken als klimaat en Irak-oorlog zitten we natuurlijk al decennia met een dergelijk ten hemel schreiend wanbeleid. Probeer je het eens voor te stellen dat een Nederlands ploegje al in de herfst van 2020 de pandemie bezworen had met echt effectief beleid (ik houd staande dat met ivermectine en HCQ tot 75% van de ziekenhuisopnames en sterfgevallen vermeden had kunnen worden; en dan de de elephant in the room ventilatie), dan zouden Nederlandse wetenschappers nu over de wereld uitzwerven om onze aanpak mondiaal uit te rollen cq ten minste thuis door 99% van de bevolking op handen gedragen worden.

Gesloten voor reacties.