Op de facebookpagina’s van de 11 skigebiedpartners van deze website is dagelijks allerlei moois te vinden. Zo ook deze actuele kiek uit Zell am See. Onderaan dit bericht een tranentrekkend mooie video van de omgeving van Innsbruck. Het is ook allemaal zo mooi winters momenteel. Dank voor de eerste foto’s die nu ook via het “eigen waarneming” formulier in de rechterkolom massaal worden ingestuurd. Doe dat zeker ook als je op wintersportvakantie bent.[dc_slider slider=”9457″ captions=”true”]Het ECMWF ensemble moet nog binnenkomen. Spannend want de hoofdrun laat het maandag even dooien met buiïge regen in de Lage Landen. Dit keer is de GFS weer het meest winters geörienteerd. De eerste grafiek toont de minimaal tot 26 januari aanhoudend vriezende nieuwe hoofdrun voor Nederland en in het ensemble mooie winterkansen tot het gaatje. Zie de Franse Alpen nu direct al zeer koud worden. Oostenrijk iets later. Zie de nieuwe sneeuwkansen vanaf de 19e zowel aan de noord- als zuidkant. En zie de barre kurkdroge situatie in de Noorse Fjorden.

Hier de neerslagkaart met drukverdeling voor komende donderdag. Die dag en niet vrijdag sneeuwt het het heftigst in Oostenrijk. Die Tauplitz wordt winnaar met 20-30cm. Waarna ik een beetje vrees dat we op de ijzige maar zonnige zaterdag een paar lawine-ongelukken gaan beleven. Vanaf zondag krijgt de bewolking weer de overhand en zijn er voortdurend sneeuwkansen in heel West-Europa behalve dus het nu sneeuwarme Scandinavië.

Klik voor groter

Deze is voor Noord-Oost Nederland. Ach het dooimomentje maandag is niet veel. Pakken we het ensemblegemiddelde halen we eind januari op onze sloffen (heb net van die spikes voor onder m’n tundraboots gekocht – AH 4,99) met het winterweer.  

Klik voor groter

Tja, en voor de 11-stedenregio de neerslag verwachting met diezelfde maandag wel een paar centimeter sneeuw in de maak en donderdag opnieuw. Ik riep vanochtend al: 1979 in wording. Nee, elke winter wordt weer helemaal uniek. Maar het biedt wat houvast in de duiding. Het is gewoon té spannend allemaal. Ik ga maar eens wat bijslapen vannacht. 

Innsbruck en de bergen erom heen zoals ze er nu bijliggen 

Zoals boven aangekondigd. Mooi hè?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.