Op de facebookpagina’s van de 11 skigebiedpartners van deze website is dagelijks allerlei moois te vinden. Zo ook deze actuele kiek uit Zell am See. Onderaan dit bericht een tranentrekkend mooie video van de omgeving van Innsbruck. Het is ook allemaal zo mooi winters momenteel. Dank voor de eerste foto’s die nu ook via het “eigen waarneming” formulier in de rechterkolom massaal worden ingestuurd. Doe dat zeker ook als je op wintersportvakantie bent.[dc_slider slider=”9457″ captions=”true”]Het ECMWF ensemble moet nog binnenkomen. Spannend want de hoofdrun laat het maandag even dooien met buiïge regen in de Lage Landen. Dit keer is de GFS weer het meest winters geörienteerd. De eerste grafiek toont de minimaal tot 26 januari aanhoudend vriezende nieuwe hoofdrun voor Nederland en in het ensemble mooie winterkansen tot het gaatje. Zie de Franse Alpen nu direct al zeer koud worden. Oostenrijk iets later. Zie de nieuwe sneeuwkansen vanaf de 19e zowel aan de noord- als zuidkant. En zie de barre kurkdroge situatie in de Noorse Fjorden.

Hier de neerslagkaart met drukverdeling voor komende donderdag. Die dag en niet vrijdag sneeuwt het het heftigst in Oostenrijk. Die Tauplitz wordt winnaar met 20-30cm. Waarna ik een beetje vrees dat we op de ijzige maar zonnige zaterdag een paar lawine-ongelukken gaan beleven. Vanaf zondag krijgt de bewolking weer de overhand en zijn er voortdurend sneeuwkansen in heel West-Europa behalve dus het nu sneeuwarme Scandinavië.

Klik voor groter

Deze is voor Noord-Oost Nederland. Ach het dooimomentje maandag is niet veel. Pakken we het ensemblegemiddelde halen we eind januari op onze sloffen (heb net van die spikes voor onder m’n tundraboots gekocht – AH 4,99) met het winterweer.  

Klik voor groter

Tja, en voor de 11-stedenregio de neerslag verwachting met diezelfde maandag wel een paar centimeter sneeuw in de maak en donderdag opnieuw. Ik riep vanochtend al: 1979 in wording. Nee, elke winter wordt weer helemaal uniek. Maar het biedt wat houvast in de duiding. Het is gewoon té spannend allemaal. Ik ga maar eens wat bijslapen vannacht. 

Innsbruck en de bergen erom heen zoals ze er nu bijliggen 

Zoals boven aangekondigd. Mooi hè?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.