lescrosets

De volgende stop van Roger in Zwitserland: Champéry en Les Crosets in de Portes du Soleil. Vandaag eens in dichte mist. Hoe zit dat nu weer?

plukwolken

Het hang samen met de pluk bewolking op bovenstaande kaart. De dikke zwarte lijn om Berlijn is een “relatief hoog”. De druk is amper hoger dan 1050hPa maar omdat de luchtdruk in de omgeving lager is werkt het als een hoog. Aan de oostflank wordt over de bodem koude lucht naar de noordkant van de Alpen gevoerd terwijl het op hoogte juist zacht is. Een hardnekkige inversie dus. Maar niet dat het op hoogte helder is hoor. Overal dikke bewolking en lichte regen. De sneeuwgrens ligt tussen 1500 en 2000m. Waar schijnt de zon wel?

1200_hd

Aan de oostkust van Groenland bijvoorbeeld. Lekker temperatuurtje ook: -26,4ºC. Ook in Scandinavië vriest het momenteel nog stevig!

niview1_full_hd

Toch ook uit midden Zwitserland nog een zonnig plaatje op hoogte! Verder naar het oosten sneeuwt en regent het.

output_AKuH4D

Hoe verder? We hebben een paar dagen terug gemeld dat er opmerkelijke sneeuw in Madrid zou gaan vallen. Uiteindelijk lijkt dat toch de Alpen te gaan treffen en de Pyreneeën. Aan de zuidkant van de Alpen lijkt de neerslag hardnekkig te worden.

koudd

En het wordt koud! In het Europese model dan. Naar eind maart toe gaat de sneeuwgrens toch weer mooi dalen.

graphe6_1000___7.16981132075_45.3036437247_

Kijk eens aan wat een mooi neerslagverloop aan de westelijke zuidkant en ook nog wel in Wallis waarmee we dit bericht begonnen. Rond de maandwisseling zit er erg veel temperatuurspreiding in de ensembles. Er zitten veel koude uitschieters bij tot -20ºC op 1500m aan toe. We gaan het zien!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.