op de langlauflatten in het montafon

Langlaufen het is een perfect alternatief voor skiën of snowboarden. Pluspuntje, je hebt minder risico op blessures en je kan het dichtbij uitvoeren. In België is de Ardennen de ideale plek bij uitstek om aan langlaufen te doen, bij voldoende sneeuw uiteraard ;-). Ik geef jullie nog enkele redenen om je dit jaar ook eens op de loipes te wagen en deze prachtige duursport te ontdekken. Hierboven een prachtig plaatje vanop de Kristberg in het mooie Montafon.

Ga eens de langlauflatten op!

Net zoals zwemmen kan je met langlaufen perfect werken aan jouw conditie. Alle spiergroepen worden net zoals bij zwemmen aan het werk gezet! Omdat het risico op valpartijen veel lager is dan bij het klassieke skiën heb je hier ook een lager risico op blessures. Daarnaast moet jouw lichaam ook helemaal niet zoveel intensieve shocken opvangen.Natuurlijk ga je na een dagje intensief langlaufen ook wel stijf zijn. Je kan het parcours op jouw eigen tempo doen, waardoor het ook geschikt is voor jong en oud. Hou er wel rekening mee dat langlaufen niet op 1, 2, 3 geleerd is! Net zoals met skiën of snowboarden kan het wel even duren voor je het perfect onder de knie hebt.

Hieronder een prachtig plaatje vanuit Montafon, je hebt hier 33 langlaufloipes die goed zijn voor 100 kilometer aan plezier. 72,5 kilometer om je te wagen aan de klassieke vorm van het langlaufen en 20,9 km om te “skaten”.

fit tijdens de wintermaanden op de langlauflatten

De verschillende stijlen

Het verschil tussen het klassieke langlaufen en het skaten of vrije langlaufen zit hem in het volgende. Bij de klassieke stijl blijven de ski’s parallel naast elkaar en ga je verder in de voorgevormde loipe. Je kan het “wandelen met ski’s ” noemen, maar je glijd verder bij het afzetten van de voet. Je gaat jouw gewicht verplaatsen en een klein beetje door de knieën. De skating techniek heeft meer weg van schaatsen en is veel intenser. Het voorgevormde stuk in de loipe wordt gewoon vervangen door een glad parcours.

Hieronder een mooie foto van de voorgevormde loipe op de Bielerhöhe in het Montafon, naast deze loipe kan je wel gewoon de vrije stijl beoefenen.

Langlaufen is ook goedkoper dan het klassieke skiën, een paar langlaufski’s heb je al vanaf €150. Je kan ook in de meeste gebieden gewoon langlaufmateriaal huren. Net zoals bij gewone ski’s hebben ze ook af en toe een waxbeurtje nodig. Net zoals bij gewone ski’s heb je ook diverse types langlauflatten, afhankelijk van welke stijl je kiest.
Het enige wat je dan dient te kopen is kledij, deze moet ademen, luchtig en functioneel zijn. Als je het zo allemaal bekijkt denk ik dat het wel eens leuk is om je op langlauflatten te wagen in plaats van op ski’s.
Hajo waagt zich wel eens aan deze sport. Doe jij het ook?

Wil je meer informatie over langlaufen in het Montafon, klik dan even hier!


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

2 reacties

Gesloten voor reacties.