Komt de zomer nu van de grond of niet?  Dat is een vraag die ons allemaal bezig houdt. Zijn we niet toe aan een beetje stabiel en warm zomerweer? Als ik voor mezelf spreek dan zal ik volmondig antwoorden met: JA. Toch zit stabiel zomerweer “zoals wij dat willen” er de komende dagen (nog) niet in. “Zoals wij dat willen”: Daarmee wil ik zeggen, strak hogedruk weer, geen bewolking, temperaturen tussen de 23° C en 28° C en een milde bries om ons te verkoelen als we lekker achter in de tuin, op het balkon of aan het strand genieten van die heerlijke zonnestralen.   Vorige week heb ik nog een bericht geschreven waarin ik pretendeerde dat de atmosfeer een beetje opgeschud zou worden en dat de zomer snel ingezet zou worden. Niet dus. Ik heb wel eens gehoord dat niets zo veranderlijk is als het weer en dat geldt ook voor de weerkaarten. Dus ga ik vandaag een nieuwe poging doen om te vertellen dat we nog heel even op de zomer, “zoals wij dat willen”, moeten wachten. Hollands zomerweer zit er voor de komende week in het verschiet. Maar er zijn zeker flinke lichtpuntjes. Laten we daar maar eens naar kijken.

Het probleem waar we in west Europa op het moment me zitten zijn enorme hogedruk blokkades boven de oceaan (Azorenhoog), boven Canada, boven de Noordkaap (noordelijk Scandihoog) en relatief hogedruk boven oost Europa. Dit geheel heeft tot gevolg dat depressies boven de noordelijke Atlantische oceaan geen kant op kunnen. Frederic noemde het al de wals van de lagedrukgebieden. Ik noem het de “dans der depressies”. En dat heeft tot gevolg dat er regelmatig bewolking en soms veel wind vanuit westelijke soms zuidweselijke richting stroomt. En van de neerslag zijn we ook niet helemaal af.  De straalstroom op grotere hoogte heeft hier van alles mee te maken. Zoals al vele maanden is de straalstroom ook aankomende week niet stabiel. [dc_slider slider=”19095″ captions=”true”] Afgelopen nacht is er een behoorlijk regengebied over de lage landen getrokken. Maar vandaag en morgen zet langzamerhand de verbetering in. In de loop van de dag wordt het droger en kan zowaar de zon weer eens tevoorschijn komen. Het eerste in het westen. Goed nieuws dus voor de bezoekers van Concert at sea van vandaag. Gisteren helaas druilerig en nat, vanavond droog en aangenaam. Zondag verloopt gewoon droog en ook maandag geen neerslag van betekenis. Het Azorenhoog doet goed z’n best om ons kennis te laten maken met een paar prettige dagen. Zoals gezegd: Een typisch Hollands zomertje. En zoals het er nu uitziet houden we dat tot vrijdag vast. [dc_slider slider=”19115″ captions=”true”] Ook de temperatuur gaat in de lift. Het worden geen dikke 20-ers deze week, maar rond de 20° C moeten we makkelijk vast kunnen houden. In het oosten een graadje warmer, in het westen een graadje koeler. Maar op vrijdag moet het dan toch echt gaan gebeuren. Het hogedrukgebied op de oceaan waagt een poging om het vaste land te bezoeken. Daar moeten wij dan van profiteren. Alles is natuurlijk erg onzeker, maar zowel de hoofdrun van GFS als die van de  ECMWF berekenen vanaf aanstaande vrijdag hogedruk invloeden. We zullen zien, maar we moeten positief blijven. Het zal toch een keer moeten lukken lijkt mij.

Kijken we tot slot nog even naar de pluim om te zien of het daadwerkelijk beter wordt. Wel, de temperatuur neemt toe maar ook de onzekerheid in de pluim neemt toe. Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken. Ik zou zeggen: duimen dat het Azorenhoog z’n kans waagt vanaf vrijdag en ons gaat verblijden met stabiel hogedruk weer. Fijn weekend allemaal.

 

Kleine update mbt de extreme hitte in west USA:

map_specnews24_ltst_4namus_enus_320x180[1]

De verzengende hitte die er nu heerst in Californië, Arizona en Nevada is vrij uitzonderlijk. Het is daar in de zomer wel vaker erg warm, maar zelfs voor plaatselijke begrippen is dit extreem. En dodelijk. Temperaturen van 45° – 50° C overdag en 35° – 40° C in de nacht is zeer gevaarlijk. Een bericht over de extreme hitte lees je hier. En in de Death Valley is het nog een tikkie warmer. Dit is trouwens de heetste plaats van het westelijk halfrond. Nee, geef mij dan maar het Hollandse zomertje. Heb je meer berichten over de hitte, foto’s of filmpjes plaats deze dan in de reacties.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

117 reacties

Reacties zijn gesloten.