Schermafdruk 2015-09-08 10.01.09

Dit is een screenshot, maar je moet de hele video zien. Je gelooft je ogen niet. Wat een toestanden in Spanje. We proberen wat meteorologische feiten op een rij te krijgen!

https://www.youtube.com/watch?v=zr54eamNzlc

Bizar toch? Nog meer video’s van social media in dit artikel dat met humor rept van de “Costa del Rain”.

neerslagaccu

Op 4 september had ik in een weerbericht deze accumulatiekaart tot zondag de 13e. Spanje zeker niet als rampgebied te herkennen. Wel schreef ik toen: “Kijk eens wat voor een weertje Tunesië de komende 10 dagen krijgt. En Italië en de Balkan evenzeer.” Nu zien we dat de meeste activatie dus op een plek is gekomen op een hele andere plek maar vermoedelijk wel met precies hetzelfde mechanisme van afkoeling op land naast een nog zeer warme Middellandse Zee.

accu0109

Op 1 september toonde ik deze en zag je wel potentie in Spanje maar bij een hele andere Costa. Zo zie je maar weer: altijd alle runs van de afgelopen 10 dagen in het koppie houden als je prognoses doet.

opdekaart

Pakken we de modelruns van gisterochtend erbij zie ik alleen in het Europese model een pit van felle regen op de kaart en dan ook nog eens 400km verderop langs de kust in plaats van over Almeria. Er is geen luchtdruksysteem dat echt kan verklaren wat er gebeurt. Ook geen koudeput op grote hoogte of zo.

tempverschil

Het enige wat ik kan verzinnen is dat een samenspel van hitte over Portugal en eerste serieuze afkoeling langs de kusten van de Middellandse Zee. Dat die overstromingen dan zo noodlottig uitpakken heeft natuurlijk meer met landgebruik en waterlopen te maken dan met het pure aantal millimeters. Dat is ook de tragiek van de semi-aride gebieden: ze krijgen op zich genoeg regen om een heel jaar productief te zijn maar kunnen het door onze verstoringen niet vasthouden. Alan Savory heeft daar een verrassende oplossing voor bedacht: laat gewoon gigantische kuddes vee iver die gebieden lopen zoals de bisons destijds in Amerika en drijf ze in nauwe groepen in een rotatiesysteem van plek naar plek in plaats van ze verspreid alles kapot te laten grazen. Zie deze TED talk. Ja natuur en milieu zijn mijn andere grote passies naast het winterweer. En er zijn op dat gebied gelukkig ook reeële oplossingen voor reeële problemen.

zweden

Remko tipte ons gisteren nog dat er in Sundsvall in Zweden een wolkbreuk was geweest met 97mm neerslag op 1 dag. Zie hierrr. Ja het is me aardig herfstig momenteel.

accu0709

Om terug te komen op de grote vraag van gisteren: valt het komende weekeinde bij ons in het water? Volgens het Europese model nog steeds wel ja en daarna zouden we zowat een hele week regen houden met matige maar toch significante accumulaties.

gfsaccu0709

Het Amerikaanse model doet zaterdag hoogstens een enkel buitje met wat drupjes en dan regen in de nacht op zondag en zondag mazzel met een opklaringszone en dan maandag pas weer regen. Duidelijk minder accumulatie ook in die berekening. We gaan het zien! Geniet nog even van het Scandihoog!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.