Wintersportvakantie gaat niet altijd alleen om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe. Vooral in een winterbestendige auto zoals één van de crossovers van Renault is het echt genieten om door de sprookjesachtig witte landschappen te rijden. Wij hebben onze favoriete routes geselecteerd, die je in de winter of de zomermaanden zeker niet mag overslaan. Ken jij deze wegen al?

Voor de wintermaanden

Op avontuur naar het onbekende… de Lofoten (Noorwegen)
Scandinavië is een walhalla om auto te rijden, en dan in het bijzonder de E10: de scenic road die vanaf de Noord-Zweedse grens naar de Noorse eilandengroep Lofoten loopt. Deze eindbestemming staat bij menig wintersportliefhebber op de bucketlist. Wintersport beleef je hier in de puurste vorm. Skiliften zijn er niet en iedere bergflank is een potentiële topafdaling.

Langs diepe dalen… de Lac du Mont Cenis (Frankrijk)
In de Alpen liggen misschien wel de mooiste wegen van de wereld. Een onderdeel van het skigebied Val Cenis is het bergmeer Col du Mont Cenis. Deze eeuwenoude bergpas met turquoise bergmeer is in de zomer mooi, maar in de winter al helemaal adembenemend.

Voor de zomermaanden

Over hoge pieken… de Stelvio Pas (Italië)
De Stelvio Pas is één van de hoogste verharde bergpassen in Europa. In 48 haardspeldbochten klim je naar 2.758 meter hoogte. Wegens de extreme sneeuwval is de Passo dello Stelvio alleen ‘s zomers geopend. Ben je dus van plan om vanaf mei pas op wintersport te gaan, dat is dit de ideale bestemming om te zomerskiën!

Großglockner Hochalpenstraße (Oostenrijk)
De Großglockner Hochalpenstraßeis is een 48 km lange panoramische tolweg naar Oostenrijks hoogste bergtop (Großglockner, 3.798 m) en wordt door velen gezien als één van de mooiste bergwegen ter wereld. Door 36 haarspeldbochten stijg je in totaal zo’n 2.500 meter. Langs de weg vind je verschillende panoramaplatformen en informatiepunten. Deze route is van begin mei tot eind oktober open, in de winter ligt er te veel sneeuw.

De door ons geselecteerde routes hebben we verkend met auto’s die gemaakt zijn voor avontuur: de nieuwe Renault Captur en Kadjar. Behalve de bovenstaande plaatsen zijn er nog vele andere prachtige wegen. Onze tip voor het vinden van mooie autoroutes: ga van de snelweg af. De B-wegen zijn weliswaar langer en minder snel, maar het uitzicht is de moeite waard!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.