Wintersportvakantie gaat niet altijd alleen om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe. Vooral in een winterbestendige auto zoals één van de crossovers van Renault is het echt genieten om door de sprookjesachtig witte landschappen te rijden. Wij hebben onze favoriete routes geselecteerd, die je in de winter of de zomermaanden zeker niet mag overslaan. Ken jij deze wegen al?

Voor de wintermaanden

Op avontuur naar het onbekende… de Lofoten (Noorwegen)
Scandinavië is een walhalla om auto te rijden, en dan in het bijzonder de E10: de scenic road die vanaf de Noord-Zweedse grens naar de Noorse eilandengroep Lofoten loopt. Deze eindbestemming staat bij menig wintersportliefhebber op de bucketlist. Wintersport beleef je hier in de puurste vorm. Skiliften zijn er niet en iedere bergflank is een potentiële topafdaling.

Langs diepe dalen… de Lac du Mont Cenis (Frankrijk)
In de Alpen liggen misschien wel de mooiste wegen van de wereld. Een onderdeel van het skigebied Val Cenis is het bergmeer Col du Mont Cenis. Deze eeuwenoude bergpas met turquoise bergmeer is in de zomer mooi, maar in de winter al helemaal adembenemend.

Voor de zomermaanden

Over hoge pieken… de Stelvio Pas (Italië)
De Stelvio Pas is één van de hoogste verharde bergpassen in Europa. In 48 haardspeldbochten klim je naar 2.758 meter hoogte. Wegens de extreme sneeuwval is de Passo dello Stelvio alleen ‘s zomers geopend. Ben je dus van plan om vanaf mei pas op wintersport te gaan, dat is dit de ideale bestemming om te zomerskiën!

Großglockner Hochalpenstraße (Oostenrijk)
De Großglockner Hochalpenstraßeis is een 48 km lange panoramische tolweg naar Oostenrijks hoogste bergtop (Großglockner, 3.798 m) en wordt door velen gezien als één van de mooiste bergwegen ter wereld. Door 36 haarspeldbochten stijg je in totaal zo’n 2.500 meter. Langs de weg vind je verschillende panoramaplatformen en informatiepunten. Deze route is van begin mei tot eind oktober open, in de winter ligt er te veel sneeuw.

De door ons geselecteerde routes hebben we verkend met auto’s die gemaakt zijn voor avontuur: de nieuwe Renault Captur en Kadjar. Behalve de bovenstaande plaatsen zijn er nog vele andere prachtige wegen. Onze tip voor het vinden van mooie autoroutes: ga van de snelweg af. De B-wegen zijn weliswaar langer en minder snel, maar het uitzicht is de moeite waard!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.