Het is gewoon keihard te beseffen dat de eerste pure wintersituatie van winter 2018-2019 eindig is. Het gaat dooien. Ook in de Alpen. De kou biedt nog wat weerstand maar woensdag gooit het Russische hoog de handdoek in de ring en komt de WC vol door. Maar het is gewoon nog even mooi om naar plaatjes en video’s te kijken. En of die Witte Kerst nog komt.

Deze moest ook nog ff. Later op de avond. Maar door hogere sluitertijd lichter op de gevoelige plaat. Je ziet het kwik licht stijgen. -0,3ºC in tweeënhalf uur.

Ensemble Oostenrijk

Bij mij thuis op de Penningberg gaat het zo verder. Vanaf donderdag dikke dooi. Een volle week en dan worden de kerstdagen toch sneeuwend lijkt het. De kansen slaan op die beperkte hoogte uit naar 60%. Dat is exact wat ik vanochtend ook heb aangegeven: Witte Kerst in de lagere dalen in de Alpen is gewoon haalbaar.

Ensemble Nederland

Grappige Pietertjes in het ensemble voor Nederland. In principe is de hele grafiek hopeloos voor winterliefhebbers. Een horizontale streep boven de 5ºC.

Mooie temperatuurcrash in het Europese model vanavond over kerst! En een doorgaand dalende lijn toch wel naar het nieuwe jaar.

Ook voor sneeuw zien we het einde de kansen sterk stijgen. Voor kerst nog één lijntje op 50. Dat is nihil.

De GFS para is nog net iets kouder in de Alpen aan het einde van kerst! Er kan best veel vallen hoor! Als je hoog genoeg zit…

Vooral het Amerikaanse model is gul vanavond. Het Europese gaat mee voor de Franse Alpen maar komt naar het oosten op ongeveer de helft. Maar zit je hoog genoeg… zoals wij in de Rudolfshütte straks of bijvoorbeeld in Obertauern… dan is het straks de hele vakantie minstens zo mooi als nu ook in de lagere dalen. Maar ik blijf dus optimistisch dat de lagere dalen minimaal vanaf tweede kerstdag weer helemaal mooi winters zijn al was het weer maar voor een paar dagen.

Afsluitend een hele mooie serie shares…. die hierboven komt zo uit onze community van Koninks.

Dit is lekker uit Roemenië in de categorie #waarismijnauto.

In India heeft een buschauffeur niet de juiste banden onder…

In Servië gaat het goed met de ijsberen….

En dit in de Jura is van een angstaanjagende schoonheid. Kan dit echt? Heb onderweg in Frankrijk vandaag richting Luxemburg ook veel mooi wolkenspel gezien en snelle wisseling van zon en mist. Nou dit was hem weer. Tot morgenochtend.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.