nooitgezien

Ik kom er altijd ruiterlijk voor uit dat ik een klimaatexpert ben en geen weerexpert. Geen wandelende encyclopedie zoals ik ze ook wel ken op meteorologisch gebied. Onze eigen Ronaldo heeft dat bijvoorbeeld met tropische stormen. Hij maakt er wereldwijd furore mee. Klimaat is een beetje een beladen onderwerp dus kom je er niet altijd goed mee weg. Lukt me wel steeds beter. Wolken is een onschuldig dingetje waar je wel gewoon heerlijk over mag filosoferen. Juist deze koude dagen met oostenwind is in het zuiden van Engeland bovenstaand wolkentype waargenomen. Het heet punch hole cloud of fallstreak cloud.

De Cloud Appreciation Society (CAS) legt in dit artikel uit hoe die gaten ontstaan. Op Wikipedia lees je dit. Waar het om gaat is dat je een laagje sterk onderkoelde lucht hebt waar de waterdamp bij temperaturen ver onder nul gewoon nog vloeibaar is. Vanaf een centraal punt – mogelijk op de plek waar een vliegtuig door de laag vloog – beginnen ineens ijsnaalden te vormen en dan is het hek van de dam en breidt het zich cirkelvormig uit. Prachtig toch? #bijzondermooikoudnu

PS Wie me de eerste actuele Nederlandse foto of video hiervan stuurt die trakteer ik op een levenslang lidmaatschap van de CAS.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.