nooitgezien

Ik kom er altijd ruiterlijk voor uit dat ik een klimaatexpert ben en geen weerexpert. Geen wandelende encyclopedie zoals ik ze ook wel ken op meteorologisch gebied. Onze eigen Ronaldo heeft dat bijvoorbeeld met tropische stormen. Hij maakt er wereldwijd furore mee. Klimaat is een beetje een beladen onderwerp dus kom je er niet altijd goed mee weg. Lukt me wel steeds beter. Wolken is een onschuldig dingetje waar je wel gewoon heerlijk over mag filosoferen. Juist deze koude dagen met oostenwind is in het zuiden van Engeland bovenstaand wolkentype waargenomen. Het heet punch hole cloud of fallstreak cloud.

De Cloud Appreciation Society (CAS) legt in dit artikel uit hoe die gaten ontstaan. Op Wikipedia lees je dit. Waar het om gaat is dat je een laagje sterk onderkoelde lucht hebt waar de waterdamp bij temperaturen ver onder nul gewoon nog vloeibaar is. Vanaf een centraal punt – mogelijk op de plek waar een vliegtuig door de laag vloog – beginnen ineens ijsnaalden te vormen en dan is het hek van de dam en breidt het zich cirkelvormig uit. Prachtig toch? #bijzondermooikoudnu

PS Wie me de eerste actuele Nederlandse foto of video hiervan stuurt die trakteer ik op een levenslang lidmaatschap van de CAS.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.