Sneeuwradar wintersport 21-12 8.15u

Klik voor grotere kaart

Hierboven het Europese radarbeeld van vanochtend 8.15u. De restsneeuw en bewolking van gisteren nu nog in Oostenrijk zoals je ook op de webcams onderaan dit bericht kunt zien. En ondertussen schurkt alweer de volgende pluk neerslag tegen de Alpen aan.

Hoe dat precies gaat verlopen bekijken we even in detail

Sneeuwverwachting 0-24u en 24-48u

2 daagse  sneeuwverwachting Alpen

Klik voor grotere kaart

Hierboven twee kaarten voor wat er berekend is voor de komende 48 uur. Wat direct opvalt is de geringe neerslag in de Franse Alpen terwijl dit toch de hoek is waar vanuit de neerslag komt zoals je op de radar bovenaan ziet. De reden is dat de luchtdruk boven de Franse Alpen boven de 120 hPa ligt en dat smoort de neerslagvorming.

Op de 0 tot 24u kaart zie je de grootste sneeuwval in de oostelijke skigebieden van Oostenrijk boven 400m. Dat is de restneerslag uit het front van gisteren. Vervolgens ligt ook voor 24-48u het zwaartepunt in Oostenrijk vanwege de daar lagere luchtdruk. In de nieuwste GFS berekeningen waar ook deze kaarten op inhaken komt het warmtefront (je weet wel dat in 2 stukken gebroken ding) toch op donderdagmiddag al langs en niet op vrijdag. Dat zie je dan terug aan de berekende sneeuwgrens van 1000 tot 1400m van oost naar west. Er zit nog wat onzekerheid in het ensemble ten aanzien van de neerslaghoeveelheid trouwens. Beetje afwachten dus.

Koufront zaterdag 24 12

Klik voor grotere kaart

Binnen de nieuwe GFS runs wordt vrijdag juist een droge zachte dag. En dan zoals beloofd zaterdag het koufront waarbij wederon vanwege het knietje van het hoog de Franse Alpen weinig en Zwitserland en Oostenrijk meer sneeuw krijgen. De timing is in de GFS 00u weer iets naar achteren gezet. Het kan dus zijn dat als je in het begin van de middag arriveert dat je dan midden in de stevigste sneeuwval zit. Door de algemeen oplopende luchtdruk zal er niet meer dan 10cm vallen.

koude eerste kerstnacht Alpen

En dan hebben we meteen de koudste nacht van de eerste kerstweek met hierboven de berekende temperaturen voor  zondagochtend 25 december. Overdag zijn er direct aangename temperaturen. Dus echt artisch wordt het verder niet. Gewoon droomweer!

En nog een kleine verzameling webcams

[fbphotos id=313485322019013]

De eerste cam is uit het leuke skigebied Die Tauplitz in Stiermarken waar ik afgelopen krokusvakantie met het gezin verbleef (zie video). Daar in het oostelijke skigebieden van Oostenrijk heeft het nog wat langer doorgesneeuwd vannacht. De tweede cam is zelfs uit Niederösterreich en dan zit je al vlakbij Wenen. Ook in Oberösterreich ligt nu veel sneeuw. De Franse cams zijn weer smullen.  Kronplatz zit ertussen om te laten zien hoe perfect die Italianen (dwz Zuid-Tirolers) met kunstsneeuw werken. Daar ligt buiten de piste maar een dunne laag sneeuw.

En de laatste is de meest actuele van alweer een mooie sneeuwbui in het Kleinwalsertal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.