2040_la

Sneeuw op Altastenberg, Sauerland

We hebben het allemaal gemerkt vandaag: het koufront oftewel het eerste luik van het Touch & Go front is vandaag over de Lage Landen getrokken. Deze middag werd het bij me thuis onder de dikke regen nog +7,5°C. Toen ik de kids daarna van de dansles naar het schoolfeest bracht was het al maar +5°C meer. En na het schoolfeest lag er zelfs watersneeuw op de voorruit van mijn auto, bij +2°C. Iemand laaglandsneeuw zien vallen vandaag? Ik zat binnen, dus heb het volledig gemist. Maar bovenop de toppen van het Sauerland vallen momenteel wel degelijk sneeuwvlokken, ook mooi te zien op het onderstaande radarbeeld.

Naamloos

Combo koude- en warmtefront tegen rotvaart bezig met zijn Touch & Go

Ja, het gaat bijzonder snel op de weerkaarten vandaag. De Alpen deze voormiddag nog volledig in de zon. Nu is daar niets meer van te merken. Tegen een rotvaart wordt het koufront Europa binnen gejaagd. Het zit nu al voorbij de Poolse grens. En het tweede luik van de combo, het warmtefront, is ook al zichtbaar links op de kaart. Mooi te zien hoe de Alpen echt geschampt gaan worden, zonder echt diep in de koude lucht terecht te komen.

la fouly 1600m

Nu al sneeuw in La Fouly op 1600m

En de scheervlucht is al begonnen. Dikke sneeuw momenteel op 1600 meter in LaFouly in het Zwitserse Wallis. Niet vergeten dat het momenteel om een koufront gaat. Die sneeuwgrens zal dus nog wat verder dalen in de loop van de nacht.

webcam_lourtier

wat lager op 1100 meter doodgewone regen

Maar of het in Wallis ook op 1100 meter wit gaat zien morgenvroeg is nog maar de vraag. Ik heb een vermoeden van niet. Sneeuwgrens eerder op 1400 meter daar. En zoals hier te zien: doodgewone regen daar.

uv70_16013021_16013012

stevige wind momenteel op 3km hoogte

Ja, het gaat echt van kleine details afhangen waar die sneeuwgrens exact gaat komen te liggen. En dat hangt in dit geval dan weer voor een groot deel af waar het grootste windveld komt te staan. Meer wind zorgt voor een hogere sneeuwgrens, want sneeuwvlokken bij licht positieve temperaturen worden dan heel snel warm geblazen. En op 3 kilometer hoogte waait het loeihard momenteel. Ik heb gisteren de film Everest nog gezien. Lijkt me absoluut geen pretje daar nu in terecht te komen.

rart_16020400_16013012

Europese EC-model optimistischer geworden over sneeuwgrens Noordkant nu woensdag

Over nog zo een detail hadden we het deze ochtend ook al. In hoeverre schuift het volgende koufront volgende woensdag door over de Alpen? Bij het Europese model gebeurde het deze ochtend net niet. Maar die is vanavond wat meer naar het Amerikaanse model opgeschoven. Nu dus wel een mooi dalende sneeuwgrens tot in de lagere dalen. Maar het scheelt hem echt niet veel. Blijft dus zaak om het continu te blijven volgen, want zekerheid kan ik je daar vanavond niet over geven.

rart_16020500_16013012

En he, wat zien we hier? Donderdagavond nieuwe sneeuw aan de Noordkant? Ook in het Amerikaanse model zit die neerslagzone, maar die houdt hem wel ten noorden van de Alpen. Weer een detail waar we rekening mee gaan moeten houden. Komt het door? En zo ja, hoever? Want dat bepaalt weer waar exact de sneeuwgrens gaat komen te liggen.

ECM1-168

Secundaire depressie op ramkoers met zuidelijke Franse Alpen

En dan … eindelijk dikke sneeuw aan de Zuidkant volgend weekend? EC zegt duidelijk van ja! Een meanderende straalstroom triggert een secundaire depressie op de oceaan die dan recht richting de zuidelijke Franse Alpen beweegt. Aan de voorzijde ervan wordt vochtige lucht naar het noorden gedwongen.

rart_16020606_16013012

Zuidelijke stuwing start al in de nacht op zaterdag

In de nacht op zaterdag zou die zuidelijke stuwing dus al kunnen beginnen …

rart_16020712_16013012

… met dan steeds intenser wordende sneeuw aan de Zuidkant.

rsum_16020912_16013012

potentieel dikke accumulaties

Het Europese model berekent anderhalve meter in de Dolomieten. Niet slecht, want dikwijls is het het Amerikaanse model dat met zo’n grote accumulaties komt. Wat zeggen die Amerikanen? Wel, die berekenen die secundaire depressie net wat minder diep. Op het eerste zicht een klein detail, maar wel een met grote gevolgen voor de Zuidkant. Minder sneeuw en misschien pas een paar dagen later. Dat bekijkt Leo morgen ongetwijfeld verder.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

28 reacties

Gesloten voor reacties.