Temp Rdam marathon EC 0804

Zo, beter plaatje dan dat ik afgelopen zaterdag presenteerde toch? Klein beetje fout gegokt misschien. Hoewel  het merendeel van mijn tips die ik in dat bericht gaf gewoon overeind blijven hoor; die gelden eigenlijk voor elke marathon. Neem zeker tip 1, 4, 5, en 6 serieus. Nummer 7, 8 en 10 kun je voor deze editie doorstrepen. De zonnebril (9) blijft mijn favoriet: goed voor de focus. Ik voeg er voor nu eentje toe, noem hem 11b. Heb ontzag voor de marathon! Het is en blijft iets heel bijzonders.

Wind Rdam marathon GFS 0804

Met de temperatuur lijkt het redelijk goed te zitten. Het Europese model berekent vanavond 12 graden als maximum temperatuur; mooi. Het Amerikaanse komt tot een kortstondige 15 graden rond een uur of twee. Ik verwacht dat de lopers uit mijn trainingsgroep dan allemaal  al binnen zullen zijn (dus niet zeuren 😉 )!  Het begin zou wat fris kunnen zijn. De 12 graden waarover Ed Aldus op de marathonsite spreekt vind ik aan de optimistische kant. Maar hebben we tips nodig bij het lopen tijdens veel wind? Datzelfde Amerikaanse model geeft op het ogenblik de hoogste windverwachting. Op het kaartje hierboven zichtbaar om twee uur smiddags (12 uur UTC = 14 uur Nederlandse tijd) rakend aan windkracht vijf (is een vrij krachtige wind)  met windstoten die daarbij horen tot zo’n 50 kilometer per uur. Dat zou net wat te veel van het goede zijn. Ik denk dat het iets minder gaat worden. Morgen geef ik daarover uitsluitsel; eventueel voorzien van die tips.

pslv_15041109_15040812

Aan de hand van de luchtdrukverdeling zoals die er zaterdag ongeveer zal uitzien een korte toelichting op de titel van dit bericht. Uitlopers van het grote lagedrukgebied boven IJsland lijken op gunstige momenten te passeren! Of eigenlijk zijn het meer golfjes in de luchtdrukverdeling. De eerste komt waarschijnlijk zaterdagochtend langs. Wind en regen. Met een beetje geluk wordt dat in de loop van de middag een stuk beter: fijn voor de kidsruns en de minimarathon! De tweede in de loop van zondag. Dan waarschijnlijk net noordelijk genoeg om de meeste wind en regen op afstand te houden. Misschien houden we net niet helemaal droog maar meer dan een beetje gemiezer lijkt het niet te worden. Dat is niet erg toch? De derde kan wat serieuzer uitpakken maar dan zit iedereen na te genieten of ligt met welverdiende spierpijn op bed: in de loop van zondagavond of in de nacht naar maandag.

Morgenavond rond 21.30 uur de volgende update met natuurlijk meer details!

Tot slot vanavond wat mentale voorbereiding; visualiseer!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

2 reacties

Gesloten voor reacties.