De komende dagen gaan we toch toch richting de herfst en wordt het allemaal wat wisselvalliger voor de Lage Landen. Eerst wat lagere temperaturen en van tijd tot tijd regen. “Het spook” waar Hajo reeds over schreef heeft eindelijk een naam gekregen door de Duitse meteorologische dienst in Berlijn: Joanna. Maar het is niet eens “het spook” op de Atlantische oceaan die is benoemd, maar een dochterdepressie geboren uit “het spook” . Joanna gaat vanaf morgenavond ons weer bepalen. Morgen overdag is het echt nog wel te doen. Maar in de loop van de dag wordt de bewolking dikker en ik denk dat het pas in de avond gaat regenen. Het eerste in het westen.

Maar Joanna gaat ook sneeuw brengen. Natuurlijk niet hier, maar in de Schotse Hooglanden. Hoe zit dat. Bovenstaande kaart is de kaart op 850 HPA. In normale mensentaal: de kaart met de temperaturen op ongeveer 1450 meter hoogte. En juist boven Schotland ligt de temperatuur op 1400 meter rond nul. De hoogste berg van Schotland, Ben Nevis is 1344 meter hoog, gaat dus zeker sneeuw krijgen. Sterker nog…..

De lagedruk komt steeds meer richting Schotland te liggen de komende week en daardoor daalt ook het nul graden niveau op 850 HPA. Zoals je kunt zien ligt het nul graden niveau rond of onder de 1300 meter. (het cijfer 128 staat voor 128 decameter en is 1280 meter) Gemiddelde hoogte van de Schotse hooglanden +/- 1200 meter. Sneeuwgrens 200 meter lager dan het nul graden niveau. Reken maar uit. Voor de Lage Landen is dit echter een nadelig scenario. 

Het hogedrukgebied boven de Baltische Staten en het lagedrukgebied boven de oceaan gaan een fors gevecht met elkaar aan volgens de laatste berekeningen van de GFS. En dat betekent dat juist de neerslaggebieden een beetje stagneren boven onze omgeving. Na het koufront van zondag, slechts 16°C, zal maandag wat droger verlopen. En in de loop van dinsdag wordt het met een langgerekte zuidelijke stroming ook weer een streepje warmer, maar wel is het dan regenachtig. Daarna blijft de temperatuur op niveau en kan het wat droger worden. 

pluim0410 

Toevoeging Hajo: Ronaldo schreef het bovenstaande gisteravond. Hier nog de nieuwe pluim voor Midden-Nederland. Wat zien we? Je zou denken dat het eerst flink bar wordt en dan vanaf de 10e weer droog. Maar dat beeld bedriegt. Midden-Nederland mazzelt dan een beetje tussen de buiengebieden door. Nee, op een dag als vandaag moet ik met pijn in het hart erkennen dat onze mooie nazomer echt een beetje voorbij lijkt. Vervolgens kunnen we dan langzaam gaan uitkijken naar dagen met eerste nachtvorst eind oktober begin november!


3 reacties

Gesloten voor reacties.