Op de Facebook pagina van de Portes du Soleil staat deze al mooi herfstige foto van de Dents du Midi die hoog boven Champéry ui torenen. Het streepje sneeuw dat je ziet is in de winter een steil couloir dat je kunt skiën als je vanaf Les Marécottes op toerskies omhoog loopt. Een reageerder op Facebook roept vertwijfeld uit: in mijn vakantie heb ik die toppen helemaal niet gezien omdat ze steeds in wolken gehuld waren. 

portesdusoleil

Eind augustus werd met deze foto gevierd dat er weer eens wat te zien was in de Portes du Soleil.

montriond

Daarvoor was het meer van dittem steeds. Net als in de Nederlandse augustember trouwens. Het dorpje is Montriond een beetje buiten de gebaande paden van het skigebied.

alpennat1009

Voor de Lage Landen zijn de vooruitzichten nog steeds erg gunstig: mens en natuur gaan de nattigheid van augustus helemaal uit het geheugen wissen. Een fris buitje af en toe maar toch overwegend rustig weer met regelmatige zonnige perioden. Hoe anders in de ALpen en rond de Middellandse Zee. Ik toon maar weer eens zo’n droevige kaart. Deze is voor komende woensdagavond. En niet dat het al mooi sneeuwt in de Alpen of zo. Daar is het nog net te warm voor.  Wij profiteren van het warmdraaien van Scandihoogs en de Russische beer. Ze doen hun best en weten steeds niet helemaal tot ontwikkeling te komen maar vechten wel steeds terug. Laat ze in de herfst maar weer een stapje terug doen, want langer dan twee maanden houden weerpatronen het niet vol. Laat ze dan in eind november een glorieuze comeback maken. Maar voor nu is het dus echt even erg gunstig voor de Lage Landen: de Russische beer werpt een dam op tegen de straalstroom en de bijspringende Scandihoogjes bieden ons het welverdiende kalme weer.    

httpv://www.youtube.com/watch?v=aomw6zjRgwQ

Tja wat hebben we nog aan video’s dit weekeinde? Om te beginnen heel mooi nieuws uit Perisher in Australië: een van de beste sneeuwseizoenen in decennia en het seizoen wordt verlengd tot en met 10 oktober! Lees hierrr hoe bijzonder dat is. 

httpv://www.youtube.com/watch?v=Hx5UecbuYw8

En dan deze: in Papoea Nieuw-Guinee is vorige week onverwacht een grote vulkaaneruptie geweest terwijl de hele wereld zich op IJsland blind staarde. Gisteren is deze video van het natuurgeweld van de Tavurvur vulkaan opgedoken! Heftig! Zie de schokgolf door het condensatieniveau knallen en daar spectaculaire wolken vormen en wacht dan tot de knal bij de waarnemer arriveert.

PS Mis ook Ronaldo’s weerbericht met storm watch van gisteravond niet! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.