soudelor-iss

Soudelor vanuit ISS. In de internationale media de “zwaarste storm op aarde” gedoopt. Het zette mij ook op het verkeerde been. Na enig zoeken stel ik vast dat het de zwaarste storm van het moment op aarde is en ook de zwaarste van het jaar. Er zijn in dit gebied 10 tyfoons geweest dit jaar en vijf daarvan hebben net als Soudelor supertyfoon sterkte bereikt: aanhoudende wind van 240 km/u. Gemiddeld is dat aantal begin augustus vier.

soudelortaiwan2

Terwijl de storm wat afgezwakt naar China raast, zijn in Taiwan zijn vier mensen overleden. In het noorden is in 24 uur 300mm neerslag geweest. Verschrikkelijk maar nog niet in de buurt van de schade van tyfoon Morakot uit 2009 die 700 mensenlevens eiste en 3 miljard dollar schade veroorzaakte.

taiwan-soudelor

Ik knijp mezelf vaak in mijn handjes dat ik in een werelddeel ben geboren waar ik met jongensachtig guitig kan genieten van de “verwoestingen” zoals onze zware zomerstorm afgelopen juli. Ik moet er echt niet aan denken dat ik op een eiland zou wonen als Taiwan en de Filipijnen. We hebben in het verleden au pairs gehad uit de Filipijnen. Als het dan met windkracht 7 of 8 langs ons huis beukte, haalden zij hun schouders op. Niet natuurlijk als het hagelde: “Is dat nu sneeuw?”. “Nee die komt nog”. “Is dit sneeuw?” “Ja dit is sneeuw!”

soudelortaiwan1

De komende uren gaat Soudelor als een categorie 3 (op een schaal van 5) storm aan land in China. Brrr. Lijkt me nog steeds niks! Dat is dezelfde sterke als Katrina had toen ze aan land ging in New Orleans. Nederlandse ingenieurs zijn daar intussen bezig een herhaling van de overstromingen destijds zo goed als uit te sluiten.

atlantichurricane

Kijken we even met een schuin oog naar het Atlantische bassin dan zien we dat hier nog geen enkele hurricane is geweest dit jaar. Enkel 3 tropische stormen. De prognose voor het seizoen begon op 1 juni was 13 (±4) tropische stormen, 6 (±3) hurricanes en 2 (±2) zware hurricanes. Het seizoen loopt nog tot 30 november dus er kan nog van alles gebeuren. Het is trouwens bijna 10 jaar geleden dat in Amerika een categorie 3 storm aan land ging! Na Katrina in augustus 2005 gebeurde dat nog een keer met Wilma op 24 oktober 2005. Sindsdien niets meer!

hurricane_frequency-march2015

Ook wereldwijd – dus inclusief de tyfoons op de Stille Oceaan – is er een neerwaartse trend van het aantal tropische stormen. Hierrrr nog meer grafieken. Over nieuwkoppen met “vergiftigd weer” kunnen we dan ook alleen maar de wenkbrauwen fronsen.

En ook zo’n klimaatplan van Obama roept bij mij vragen op. Al dat extreme weer gebeurt al eeuwenlang en mensen zijn gewoon nu al de dupe. Wij Nederlanders weten als geen ander volk hoe je je daartegen beschermt. In Bangladesh zijn al tijden geen dodelijke overstromingen meer geweest nu men begonnen is wat dijken aan te leggen en huizen op terpen te zetten. Er is zo veel wat we nu kunnen doen om volken in minder gelukkige delen van de wereld te helpen dat ik me afvraag wat alle hel en verdoemenis over het weer in 2100 daaraan bij zou kunnen dragen. Lees misschien dit door Martijn Sonnenberg getipte artikel eens om in vrijheid (ons grootste goed) je gedachten verder te bepalen.

gore-photoshop

Waar in elk geval niemand op zit te wachten is iemand die in 2009 op een boekcover gaat zitten fotoshoppen om iets verschrikkelijks wat voor die gebieden in de tropen helaas heel normaal is tegen de grootste steden van California aan te leggen (waar de boekauteur in kwestie zelf voor 9 miljoen dollar wel een luxe villa kocht). Of een tropische storm op de Pacific überhaupt naar het westen kan trekken? Ronaldo kom er maar in! De storm bij Florida die richting New York trekt is dan weer wel realistisch gephotoshopt! Zo’n storm kwam er namelijk eind oktober 2012: Sandy! Scheerde langs de Amerikaanse oostkust en zorgde vooral voor een gigantische vloedgolf. Ging echter niet als Hurricane aan land.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.