lelioran1402

Levi zal smullen vanochtend. Demi raast Europa binnen en begin met een sneeuwstorm over het Centraal Massief. Er kan in het weekeinde 25cm vallen hier. Maar zal het standhouden tot Levi hier zit?

lelioran1402b

Deze “Bob Ross” uit hetzelfde skigebied kan ik jullie ook niet onthouden voor we verder gaan….

bocagno

Ook in Piemonte is “het” begonnen. Zo kijken we naar wat “het” precies gaat betekenen. Komt er zo veel sneeuw als er in Noord-Turkije viel de afgelopen dagen? Mis de foto’s niet.

menuireswit

Dit is Les Menuires gisteren. Vandaag nog steeds zo mooi melkig licht maar rond de toppen stevig mistig. Overbodig om te vertellen dat gisteren en eergisteren droomdagen waren om op de latten te staan…

accugfs1402

Zoals we al dagen in de smiezen hebben berekent het Amerikaanse model veel meer neerslag voor Demi! Vanochtend zien we de 200mm wel duidelijk naar de kuststreek verschoven. Wanneer was Genua voor het laatst ook al weer overstroomd? Het was 13 oktober 2014 bar en boos daar. Zie archief.

ecaccu1402

Het Europese model doet het iets rustiger aan. Maximaal 70mm. Met als zwaartepunten de Côte d’Azur, Piemonte, Tessin en Genua. Piest Val Gardena weer naast de pot deze winter? Tja op deze termijn is er weinig hoop meer dat het dubbele maximum terug komt. Maar ook in het weer geldt: “Zeg nooit nooit!”

seiseralm1402

Laat dit plaatje van de Seiseralm boven het Val Gardena bewijzen dat zelfs in deze minst fortuinlijke regio deze winter tot dusver uitstekende condities heersen. Wie is er de laatste dagen of nu nog op pad?

gevaar

Dit is eigenlijk waar het om gaat de komende dagen. Leo gaat er vanavond en morgenochtend in detail in duiken. Wordt het echt zo warm rond de 23e? Aan de start van de 2e krokusweek dus? Er zou toch een glijbaan komen met juist een bak sneeuw op zaterdag en zondag. Klopt idd. Maar als de stroming iets kantelt schampt die glijbaan de Alpen op weg naar het oosten en lijkt de situatie meer op een west circulatie dan een glijbaan. En dan eindigen de Alpen in de warme sector van de systemen. Met dit soort waarden op 1500m als gevolg. Tja, we naderen al maart. Dan is dit mogelijk… maar gebeurt het ook?

oostenrijkens1402

In principe geef ik het woord aan Leo maar dit ensemble van het Amerikaanse model voor de Oostenrijkse noordkant kan al wat tipjes van de sluier oplichten… Wat zien we? Om te beginnen zie ik aan het einde een hangende baard bij de temperatuurlijnen, wat wil zeggen dat de kans op koudere ontknopingen aanzienlijk is. Rond het volgende reisweekeinde zien we wel nog twee neerslagpieken, maar die zijn echt laag. Een glijbaan met dump en naamgeving wordt het steeds minder waarschijnlijk. Hoewel? Het was vooral het Europese model dat hiervan uitging. Dus zeg ook hier nooit nooit. Wat zien we wel? Dat er inderdaad een wat warmere fase is aangebroken. Ook al de aankomende dagen. Logisch ook want dat is de Föhn behorend bij de neerslag aan de zuidkant. Goed: het wordt in elk geval een testcase voor de nu nog uitstekende condities in de hele Alpen. Hoe lang gaat het allemaal houden? Kijk nog eens naar het plaatje van Les Menuires hierboven en dan is er best reden tot optimisme. Niet al te koude skidagen zijn zeker met de kids lang zo gek nog niet!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

47 reacties

Gesloten voor reacties.