Kirsten dL uitgelicht

Drukke tijden voor het wintersportweerman-team breken aan. Momenteel is Hajo onderweg naar Les Menuires en vrijdagnacht vertrek ik zelf met mijn gezin naar St. Martin am Tennengebirge. Daarom nu slechts een vrij kort bericht  over de GFS00-run. Voel je vrij om re reacties vol te schrijven met updates over de andere modellen.
Voor waar ik naartoe ga, St. Martin in Salzburgerland, lijken de kaarten grotendeels geschud. Zowat iedereen die komende week naar de Oostenrijkse Noordkant trekt gaat een vrijwel droge week tegemoet, met zeker in de tweede helft van volgende week flink wat zon. Dat gaat een vergelijkbaar beeld opleveren met deze foto die vaste reageerder Kirsten De Laet ons gisteren nog doorstuurde vanuit Bach, Lechtal. Heerlijk beeld. Alleen zal het er volgende week een stuk drukker zijn denk ik. Het eerste deel van de week gaan er bij tijd en wijlen meer wolken hangen.

gfs-0-78

En dat heeft alles te maken met de depressie die ik hier rood omcirkeld heb. Al opvullend zakt ze tijdens het Valentijnsweekend helemaal naar het zuiden, om zo over Marseille de Middellandse Zee op te trekken. Sneeuwfase Demi wordt dat. De westelijke Alpenhelft gaan dus een andere start van de week tegemoet.

rart_15021418_15021100

Demi lijkt in twee fases door te komen. De eerste al op zaterdag, vooral de namiddag, …

rart_15021600_15021100

… en de tweede vooral in de nacht op maandag.  Eigenlijk zijn deze twee kaartjes zo goed als identiek. Probeer de verschillen maar eens te zoeken. Moeilijk hoor. In ieder geval zou ik de mensen die naar die kant van de Alpen trekken alvast willen waarschuwen voor gladde wegen. En als ik hen was zou ik al vrijdagavond vertrekken om zo vroeg mogelijk zaterdagochtend aan te komen. Maar zelfs dat gaat geen garantie geven dat je het dan droog houdt. Nee, het wordt gewoon een moeilijke wisseldag daar.

neerslagacc GFS

Dit zijn de hoeveelheden waar GFS00 deze ochtend mee komt. Als dit uitkomt wordt Livigno dit keer de grote winnaar. Maar je ziet dat verschillende gebieden deze keer de meter gaan kunnen halen. Ook voor de zuidelijke Franse gebieden als Isola 2000, Vars, Risoul en Les Orres is het niet onmogelijk. Maar je weet hoe dat gaat met neerslaghoeveelheden. De onzekerheden erover zijn nog groot zoals je in de ensembles onderaan dit bericht kan zien. Laten we zeggen dat er potentie is op een echte megadump, maar nog geen garantie. En hoe zit het met de sneeuwgrens? Wel op het 850hPa-vlak blijven de temperaturen tijdens de neerslag licht negatief. Dat wordt gewone sneeuw dus.

gfs-0-192

In de tweede helft van de eerste krokusweek wordt het ook in de westelijke Alpen weer uitgesproken zonnig. Geen slechte vooruitzichten zou ik zo zeggen.

graphe3_1000_580_9400024414062_495_7799987792969___

Afsluiten doen we met een blik op een paar ensembles, voor zover die al bekend zijn. Hier die voor de Zuidelijke Franse Alpen. Duidelijk de twee neerslagpieken te zien.

ens Livigno

En hier die voor Livigno. Een echte dump is mogelijk, maar er zit nog heel wat onzekerheid in de te verwachten hoeveelheden. Afwachten wat de volgende runs gaan geven.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

38 reacties

Gesloten voor reacties.