Het zat eraan te komen en het is gelukt: Siberië -61,1ºC. Een dagrecord natuurlijk maar ook een absoluut record voor de eerste 10 dagen van december. Het oude record was -60.6°C. Het maandrecord in Delyankir voor december is -62.8°C. Het Russische maandrecord is -64.5°C in Verkhoyansk. Wanneer dat was weet ik niet. We blijven nog even bij dit record voor we naar de witte kerst gaan kijken.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1468704246811922434

OK we sluiten dus een cyclus met 1984. En überhaupt is het moeilijk voorstelbaar hoe je met het gestaag stijgende CO2 steeds maar die hele oude records kunt blijven evenaren of verbreken.

https://twitter.com/MartijnP_DPG/status/1468864607280414720

Ook altijd een mooie om tegen klimaatverandering aan te houden. Binnen 1 land – in Rusland – op 1 dag eenverschil van bijna 90 graden Celsius. Dat gebeurde ook al een keer in Amerika in 1954. Als een vogel dan een stukkie vliegt…. maakt ie al een catastrofale “klimaatverandering” mee.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1468860946588532736

Helga had een tweet over Delyankir maar die is weer weg. Daarom maar deze van haar over een flinterdun laagje ijs in Nederland vanochtend.

Eerst nog een kleine mea culpa met betrekking tot mijn bericht van gisteravond over de openingen: Zell am See is namelijk ook gisteren open gegaan. Zal er vanmiddag even een rondje proefdraaien. Want jullie zijn pas volgende week welkom mits genezen of gevaccineerd.

We weten dat we spoedig afscheid nemen van het mini-wintertje in de Lage Landen. Vrijdag nog wat sneeuw in Limburg en dan is het gedaan. Maar er is een best realistische aanloop naar een witte kerst te ontdekken. Er is een cluster lijnen dat vanaf 20 december onder nul duikt.

Hetzelfde zien we in het Amerikaanse model. Ook hier gaan de eerste lijnen rond 20 december de vriezende kant op. Natuurlijk zijn de gemiddelden van de ensembles dicht bij het langjarige gemiddelde. Dat is logisch. Maar het gaat erom kansen te spotten en die te duiden.

Hier de situatie aa het einde van de Europese run vanochtend. Op 17 december is er een kans te gaan naar een Brits hoog. Die de wind naar noord kan duwen.

In het Amerikaanse model zie je de progressie daarvan…. met sneeuw in Nederland op 24 december.

En zo zou Europa er dan uit kunnen zien qua sneeuwdek. Het zijn toch de berggebieden die voorop lopen. Er moet echt nog wat gebeuren in de modellen om Europa naar een bijzondere Hellmann-winter te duwen. Er zijn voorzichtige positieve signalen.

Als waarschuwing plaats ik deze kaart van gisteravond. Met de temperatuur op 1500m. Een rug over Europa die alle kansen op winterweer weg houd al hoeft het beneden onder inversie dan niet eens al te warm te zijn.

PS Hoe meer kleine donaties hoe meer weer, sneeuw en wintersport

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Nico · 9 december 2021 op 20:42

Hopelijk komende week niet te veel dooi in de Franse alpen. Wij komen ( normaal gezien ) aan op 1 januari in Trois Vallees en hopelijk nog wat vers poeder tegen dan…

Gesloten voor reacties.