Het zat eraan te komen en het is gelukt: Siberië -61,1ºC. Een dagrecord natuurlijk maar ook een absoluut record voor de eerste 10 dagen van december. Het oude record was -60.6°C. Het maandrecord in Delyankir voor december is -62.8°C. Het Russische maandrecord is -64.5°C in Verkhoyansk. Wanneer dat was weet ik niet. We blijven nog even bij dit record voor we naar de witte kerst gaan kijken.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1468704246811922434

OK we sluiten dus een cyclus met 1984. En überhaupt is het moeilijk voorstelbaar hoe je met het gestaag stijgende CO2 steeds maar die hele oude records kunt blijven evenaren of verbreken.

https://twitter.com/MartijnP_DPG/status/1468864607280414720

Ook altijd een mooie om tegen klimaatverandering aan te houden. Binnen 1 land – in Rusland – op 1 dag eenverschil van bijna 90 graden Celsius. Dat gebeurde ook al een keer in Amerika in 1954. Als een vogel dan een stukkie vliegt…. maakt ie al een catastrofale “klimaatverandering” mee.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1468860946588532736

Helga had een tweet over Delyankir maar die is weer weg. Daarom maar deze van haar over een flinterdun laagje ijs in Nederland vanochtend.

Eerst nog een kleine mea culpa met betrekking tot mijn bericht van gisteravond over de openingen: Zell am See is namelijk ook gisteren open gegaan. Zal er vanmiddag even een rondje proefdraaien. Want jullie zijn pas volgende week welkom mits genezen of gevaccineerd.

We weten dat we spoedig afscheid nemen van het mini-wintertje in de Lage Landen. Vrijdag nog wat sneeuw in Limburg en dan is het gedaan. Maar er is een best realistische aanloop naar een witte kerst te ontdekken. Er is een cluster lijnen dat vanaf 20 december onder nul duikt.

Hetzelfde zien we in het Amerikaanse model. Ook hier gaan de eerste lijnen rond 20 december de vriezende kant op. Natuurlijk zijn de gemiddelden van de ensembles dicht bij het langjarige gemiddelde. Dat is logisch. Maar het gaat erom kansen te spotten en die te duiden.

Hier de situatie aa het einde van de Europese run vanochtend. Op 17 december is er een kans te gaan naar een Brits hoog. Die de wind naar noord kan duwen.

In het Amerikaanse model zie je de progressie daarvan…. met sneeuw in Nederland op 24 december.

En zo zou Europa er dan uit kunnen zien qua sneeuwdek. Het zijn toch de berggebieden die voorop lopen. Er moet echt nog wat gebeuren in de modellen om Europa naar een bijzondere Hellmann-winter te duwen. Er zijn voorzichtige positieve signalen.

Als waarschuwing plaats ik deze kaart van gisteravond. Met de temperatuur op 1500m. Een rug over Europa die alle kansen op winterweer weg houd al hoeft het beneden onder inversie dan niet eens al te warm te zijn.

PS Hoe meer kleine donaties hoe meer weer, sneeuw en wintersport

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Nico · 9 december 2021 op 20:42

Hopelijk komende week niet te veel dooi in de Franse alpen. Wij komen ( normaal gezien ) aan op 1 januari in Trois Vallees en hopelijk nog wat vers poeder tegen dan…

Gesloten voor reacties.