Bij het bergstation van Werfenweng in het oosten van het Salzburgerland sneeuwt het stevig om 9.45 uur. Hieronder volg je het live. Het is natte sneeuw zelfs op 1834m. Dichter naar de hoofdkam toe in Obertauern is de sneeuw al een stuk minder. Maar is er wel een vers laagje poedersuiker. Zie hierrrr op de webcams.

Gisteren zagen we al dat onverwacht de meeste sneeuw vandaag niet in de Franse Alpen valt maar in Oostenrijk en sowieso ook met een ruim 500m lagere sneeuwgrens. Verder weten we dat de winter eraan gaat. Overal? Nee niet overal. Scandinavië niet lazen we gisteren. Het is daar overal frisjes maar het is toch vooral Finland waar de winter ongenadig toeslaat. Op onze nieuwe live pagina actueel weer zie je dat het in Finland licht vriest vanochtend. De maxima komen alleen vandaag rond de middag nog even rond het vriespunt en daarna gaat het een reeks dagen aanhoudend vriezen en ook sneeuwen. 

[metaslider id=25880]

De skigebieden Pyhä en Ruka hebben er zin in: ze spuiten al vrolijk kunstsneeuw op. Wat een geweldige uitvinding is dat toch!

[metaslider id=25892]

Hoe zit het met de sneeuwstorm in Scandinavië waar ik gisteren over schreef? Wel: hij gaat de zuidelijke delen van Noorwegen en Zweden toch niet treffen. Maar hij is er wel. En hoe! Het is geen tyfoon natuurlijk (zie hier video met de huidige verwoestingen in Japan), maar hij haalt wel de windkracht 9 boven land. En dat is in goed Nederlands een STORM. Alleen omdat de aangezogen lucht zo koud is zit er maar beperkt sneeuw op. Maar aiaiaiai je zal er maar wonen de komende dagen. De storm woedt van zondag tot dinsdag.

pluim1610

 

Voor West-Europa is het gewoon huilen met de pet op. Nat natter natst. En dat met in feite een typische zuidwester zoals we hem eigenlijk al heel 2013 niet hebben gezien. Dit is toch echt het gematigd zeeklimaat dat wij hebben. Dus moeten we ook niet klagen, of gewoon emigreren. Toch krijg je ook een beetje het gevoel dat als het nu zo bar is een paar weken, dat er dan vroeg of laat een kentering komt en dat we weer in de voor 2013 bekende patronen komen. Blokkades. Oostenwind. Herinner je je maart nog? 100% ijzige oostenwind in Nederland terwijl de Alpen al opwarmden.

neerslag2410

 

Voor de Alpen had ik mooi weer beloofd. Nu ja met de laatste berekeningen zien we van morgen donderdag tot maandag en dinsdag wisselvallig weer met toch inderdaad goede zonkansen afgewisseld met regenachtige episodes. Typisch Alpenweer inderdaad. Maarer is goede kans op veel meer regen medio volgende week. Vergeet sneeuw. Wat is dat? O ja dat witte spul dat boven 3000m valt. Op bovenstaande kaart jaagt de regen door tot aan de Oeral. Alleen het droge stuk in Lapland wintert het.

chamonix1610

Vooruit dan. Hier blijft het natuurlijk winteren. De Pointe Heilbronner op 3456m op een flank van de Mont-Blanc. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.