laax2805

Het is broeierig in heel Europa. Zie hier Laax in Graubünden in Zwitserland. Je zou toch ff lekker willen…

grossglockner2805

De Pasterze in Oostenrijk toont vandaag hoe onweer in de bergen zich ontwikkeld. De eerste foto is van 8 uur vanochtend. Heb je dat als je je berghut uit loopt al zo vroeg op de dag, dan ga je geen dagtocht lopen naar de volgende hut. Dan boekje een nachtje bij en ga je een dagje aanklooien.

hagelduitsland

In Duitsland was het weer goed raak vandaag! Maar de echt slechte berichten komen uit Parijs…

visactu-paris-huit-enfants-blesses-parc-monceau-touches-par-la-foudre-154f7bcf6ad

In een park in de Franse hoofdstad was een verjaardagsfeestje met kinderen tussen 11 en 14. De bliksem sloeg in; 3 volwassenen en 8 kinderen raakten gewond van wie één er zeer slecht aan toe is. Verschrikkelijk. Opmerkelijk is dat net als in Duitsland bij een voetbalwedstrijd (met meerdere zwaargewonden) het onweer plaatselijk toch zeer onverwacht en zonder uitgegeven waarschuwing optrad.

Schermafdruk 2016-05-28 18.06.55

In Nederland zit het onweer heel lokaal. Hoe heftig is het waar jij zit? Vertel je verhaal. Morgen ook want dan hebben we herkansing! Ik voelde hier in Krommenie alleen ineens 3 druppels. Dat is een machtig gevoel te weten wat zich boven je hoofd allemaal afspeelt aan turbulentie maar dat het dus net niet genoeg is om te knallen. Bij jou wel?

Edit 20.20 uur (Leo):

prec_16052918_16052812

Paar kleine (tekstuele) foutjes in het bericht aangepast en wat toevoeging n.a.v. de 12u runs. Die zijn voor morgen zeer uiteenlopend (=onzekerheid!) maar ronduit spectaculair. Zo berekent het HIRLAM model voor morgen aan het eind van de middag een wel héél zwaar buiencomplex met een kleine 80 mm in 3 uur tijd in Noord-Frankrijk..

rsum_16053012_16052812

En bijgaande sommen tot maandagmiddag. Op de hotspot 160 mm in 12 uur tijd! Het kan ook elders vallen of minder zwaar uitpakken. In deze run ook boven ZW-NL forse activiteit.

HAROPNL12_39_18

Het HARMONIE model pakt ook uit met 100 mm in 9 uur tijd (en bovenstaande 48 uur accumulatie) net ten zuidoosten van Enschede. Het GFS komt met 40 tot 45 mm over een brede strook in NO-NL, het ECMWF met op uitgebreide schaal (over zuidelijk Nederland en geheel België) 35 tot 55 mm. Kortom: het kan alle kanten op – en is bijzonder spannend. Het kan in Frankrijk al in de loop van komende nacht losgaan, elders vanaf het eind van morgenochtend!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.