Het is weer kassa vanavond. Met name voor het gebied ten noorden van de grote rivieren dan. Daar heb je minimaal 10cm sneeuw en richting Groningen kom je dan op 40cm sneeuw. Voor de grens met Duitsland is 50cm berekend. Zo makkelijk als ik dat opschrijf, zo krankzinnig is het: want met sneeuwverstuivingen heb je dan echt een herhaling van 1979.

Voor België en zelfs alles onder de rivieren een flinke slag om de arm dus zelfs qua kou. Maar…. het Canadese model gaat alvast all the way naar Spanje met de kou. Het Amerikaanse model daarentegen geeft België nul ijsdagen. Enkel het gebied boven de rivieren goed en langdurig in de kou.In het Amerikaanse model nemen we vrijdag 12 februari afscheid van de kou. Maar het Canadese model laat het vrijdag 12 februari ook dooien in Nederland, maar laat op de laatste 2 kaarten de kou alweer terug kruipen.

Het ensemble van de GFS12u voor Midden-Nederland. Het ensemblegemiddelde geeft 4 ijsdagen vanaf zondag. De hoofdrun 4 ijsdagen vanaf maandag. Nog en flink kans dat de vorst tot 12 fbruari kan aanhouden. Nogmaals: meer dan 7 dagen vooruit heeft de dikke zwarte lijn geen enkele meerwaarde meer ten opzichte van de dunne lijntjes. Kijk dus waar jij vrolijk van wordt. De opeenvolging van hoofdruns over verschillende dagen en verschillende modellen vormen samen ook een ensemble. Dat is dus wat hoofdruns waard zijn. Zelfs 4 dagen vooruit zou ik niet op 1 hoofdrun vertrouwen.

En dit is Oost-Groningen. De grote sneeuwpiek. En daar dus 6 ijsdagen. En zeker een forse kans dat het de 13e doorgaat. Vanaf Valentijnsdag….. ach dat laten we ff los nu.

De video bij dit plaatje op Wetteronline mot je ff kijken. Het gaat onweren op het grensvlak en dus ook bij ons.

Nou het Europese model is ook in grote lijnen bekend (en nu helemaal). In elk geval op zaterdag 13 februari gaat de vorst eraan. Dat is een klassieke berekende dooi-inval die evengoed kan mislukken. De vorst komt in Nederland in de nacht op zondag binnen. In België pas goed en wel in de nacht op dinsdag.

Met die dinsdag ook meteen een ijsdag in België, maar de sneeuw ….

Gaat dus grotendeels aan België voorbij. Tant pis.

Donderdagochtend dan een beetje frisjes! In het Europese model trekt de vorst zich dan vrijdag overdag terug met een mooie portie sneeuw nog als afsluiter.

In het Amerikaanse model verdwijnt de vorst al in de nacht op vrijdag. IJzel is altijd een dingetje. In het Canadese model zagen we de vorst ook nog weer terug kruipen op zaterdag al. Dus wie weet!

Vanochtend was de pluim van het Europese model super. Op zondag zie je een dik cluster nog onder de hoofdrun door schieten. De nieuwe hoofdrun haalt dus al naar zeer strenge vorst uit. Vanochtend bleef dat steken op net geen strenge vorst. De kansen op verlenging waren vanochtend al best leuk. Dus wordt de nieuwe grafiek echt spannend.

Dit is em dan. Voor Midden-Nederland. Kijk hierrr voor de andere regio’s. Positief:

 1. Alles tot dinsdagochtend kan niet meer stuk
 2. 3 ochtenden kunnen zeer strenge vorst geven
 3. Mijn koude zwarte stippellijn niet veel minder waarschijnlijk dan de andere twee
 4. Dooiaanval van de hoofdrun wel erg enthousiast. Niet geloofwaardig.
 5. Tot het gaatje strenge en zeer strenge vorst kansjes

Negatief: de subtropische oplossingen vanaf 12 februari zijn er ook. Nou dat was hem dan weer. Video beetje overbodig.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Tobias · 3 februari 2021 op 18:35

Uiteraard een donatie gedaan, ga zo door!

  Januski · 3 februari 2021 op 18:52

  Heerlijk die voorpret.. hopelijk in zeeland ook een mooi smeeuwlaagje. Donatie✅

  Hajo · 3 februari 2021 op 19:23

  Veel donaties vandaag! Echt stil van. Iedereen krijgt en bedankje later vanavond of morgen.

   Marco · 3 februari 2021 op 19:48

   Ik vind je video’s echt geweldig.
   Ga zo door..
   Heb net gedoneerd hoor.

   Marco · 3 februari 2021 op 22:16

   Ondanks je soms wat bijzondere uitspattingen ook gedoneerd. 1 van de eerste plekken waar het winterweer met kinderlijk enthousiasme werd beschreven ipv klinisch en saai. Hierdoor is mijn interesse voor extreem weer (met name kou) ook aangewakkkerd, mijn omgeving verklaart me gek voor gek maar dat deert me niet. Blijf zo doorgaan!

   Ivo ten Broek · 3 februari 2021 op 22:30

   Graag gedaan hajo. Vet weerbericht. Lekkuh

Stephan · 3 februari 2021 op 18:51

Hoe zit het met de regio Nijmegen qua hoeveelheid sneeuw? 10 cm of kunnen we hier meer verwachten?

  sneeuwfanaat(Ron) · 3 februari 2021 op 19:58

  Volgens ec rond de 10 cm ,maar zit op de grens van meer of minder

Nick (afkoeling) · 3 februari 2021 op 19:21

Zat me af te vragen, wat is het prikpunt van de GFS pluim.
Even opgezocht, is bij Beesd (midden van het land)
In deze bizarre temperatuur scheidingslijn niet geheel onbelangrijk!

sneeuwfanaat(Ron) · 3 februari 2021 op 19:32

Ec 12 is prachtig bezig op 144h ,beter dan gfs!
Ook de sneeuw Word zuidelijker berekent

sneeuwfanaat(Ron) · 3 februari 2021 op 19:49

Mooie run tot nu toe met steenkoude nachten volgende week en een bak sneeuw wederom ,Limburg en Brabant worden helaas overgeslagen

  sneeuwfanaat(Ron) · 3 februari 2021 op 20:04

  Ec gaat op het einde vd run mis maar dat is ver buiten betrouwbare termijn.volgende week winter is wel zeker

Jeroen · 3 februari 2021 op 19:55

Ga zo door !! Kan niet wachten op een beetje winter 😀

Nynke · 3 februari 2021 op 20:36

Weet u toevallig hoeveel sneeuw we kunnen verwachten in delft?

John · 3 februari 2021 op 20:55

Mooie weerberichten Hajo ga zo door

John · 3 februari 2021 op 20:55

Mooie weerberichten Hajo ga zo door

Bart · 3 februari 2021 op 21:15

Hoeveel kans is er dat alles toch verder naar het zuiden zakt dus ook meer sneeuw voor het zuiden?

  Jeroen · 3 februari 2021 op 21:21

  Net zoveel als meer naar het noorden

Robert Tiesma · 3 februari 2021 op 22:19

Bedankt voor het maken van de weerberichten. Het geeft al veel voorpret. Ga zo door !
Groeten uit Fryslan. Dorpje aan de elfstedenroute. Zal ter zijner tijd wel de diktes van het ijs doorgeven.

Remco · 3 februari 2021 op 22:50

Wordt al bijna tijd om het te gaan hebben over ijs-aangroei en wanneer het ijs dan dik genoeg zou moeten zijn om op te kunnen schaatsen 🙂

Aart · 3 februari 2021 op 22:55

Wie duidelijk per berekening het lijntje wil zien, check wetterzentrale.de .(https://www.wetterzentrale.de/nl/show_diagrams.php?model=gem&var=2&geoid=90256&lid=ENS&bw=1)
De meest koude oplossing? GEM P10, strenge vorst van7-19 februari 🙂
https://i.postimg.cc/MTCgxpjc/GEM-P10-3-2-2021.jpg

Daniel · 3 februari 2021 op 23:07

Zit alvast het binnenlopen van het GFS 18 uur te F5’en en de hoofdrun plaatst het lagedruk gebied nu ongeveer 100 kilometer zuidelijker dan GFS 12 uur (meer in lijn met ECMWF nu?). Dit zou echt fijn zijn als dit uitkomt aangezien dat zuid nederland (en wellicht Belgie vraagteken?) meer kans maakt op een mooi laagje sneeuw (run alleen nog maar op 114 uur op moment van schrijven, dus alleen nog maar de drukverdeling gezien, niet de rest). Dit is uiteraard alleen nog maar de hoofdrun en alles kan veranderen met het ensemble, maar ik vind het alvast top.

Reyn · 3 februari 2021 op 23:29

Dank voor je uitgebreide analyses Hajo! Kan niet wachten tot het zondag is met deze kaarten. Hoop dat ik hier in Apeldoorn ook het nodige mag scheppen. Heb net gedoneerd trouwens want vind je site nog steeds 1 van de mooiste om te blijven volgen op weer gebied.

Hajo · 4 februari 2021 op 01:09

Kijk. ff tukkie gedaan maar weer klaarwakker. https://wintersportweerman.nl/amerikaans-model-sloopt-nederland-met-44-centimeter-119329/

Gesloten voor reacties.