Al dagen beloof ik jullie een sprankje hoop over serieus winterweer. Maar de ensembles blijven hoog en vooral droog. Toch zie ik vandaag een hoopvolle overgang: het IJslandse ensemble heeft duidelijk een neerwaartse trend ingezet. Laten we eens een aantal kaarten bekijken samen.

[fbphotos id=290639534303592]

A.f.Koeling en Niels Hoeke hebben vannacht en vanochtend de temperatuurontwikkeling in Nederland gevolgd, met de eerste kaart m,et leuke nachtvorst in NL als gevolg. De tweede kaart laat de oorsprong zien van de koude: een groot hoog met stilstaande lucht waarin de uitstraling voldoende is om het kwik flink te laten dalen. Niks aanvoer van winterkou. Nog! Heel geleidelijk gaan we over naar ofwel:

  1. Scandihoog met koude oostenwind
  2. Groenlandhoog met kans op glijbanen en polar lows

Vanochtend zien we het GFS model duidelijk op nr 2 uitkomen. Het slappe Groenland hoog van dit moment en de komende week zou zich gaan opbouwen tot een strak gevulde ballon van 1070hPa. En op de 500hPa kaart en de 850hPa kaart zie je dan Arctische kou langzaam zijn weg naar het zuiden zoeken. Op de 2m kaart zien we dat alleen Scandinavië hierdoor nog in winterse sferen terecht zou kunnen komen. De Alpen gaan terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Vorstgrens 1000m zeg maar.

Wat ik op dit moment voorspel is: aanhoudend droog stabiel weer voor minstens de hele aankomende week. Nachtvorst in NL ook weer weg door zwakke zuidelijke en zuidwestelijke aanvoer. Geleidelijke vorming van een oceaanblokkade. Met ofwel stormachtige wind bij ons eind november (zie GFS nu) ofwel meer diffuse depressieactiviteit met wat sneeuw in de Alpen. En dan begin december een eerste arctische kou-uitbraak vanuit Scandinavië over Nederland naar de Alpen.

Morgen weer kijken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.