Al dagen beloof ik jullie een sprankje hoop over serieus winterweer. Maar de ensembles blijven hoog en vooral droog. Toch zie ik vandaag een hoopvolle overgang: het IJslandse ensemble heeft duidelijk een neerwaartse trend ingezet. Laten we eens een aantal kaarten bekijken samen.

[fbphotos id=290639534303592]

A.f.Koeling en Niels Hoeke hebben vannacht en vanochtend de temperatuurontwikkeling in Nederland gevolgd, met de eerste kaart m,et leuke nachtvorst in NL als gevolg. De tweede kaart laat de oorsprong zien van de koude: een groot hoog met stilstaande lucht waarin de uitstraling voldoende is om het kwik flink te laten dalen. Niks aanvoer van winterkou. Nog! Heel geleidelijk gaan we over naar ofwel:

  1. Scandihoog met koude oostenwind
  2. Groenlandhoog met kans op glijbanen en polar lows

Vanochtend zien we het GFS model duidelijk op nr 2 uitkomen. Het slappe Groenland hoog van dit moment en de komende week zou zich gaan opbouwen tot een strak gevulde ballon van 1070hPa. En op de 500hPa kaart en de 850hPa kaart zie je dan Arctische kou langzaam zijn weg naar het zuiden zoeken. Op de 2m kaart zien we dat alleen Scandinavië hierdoor nog in winterse sferen terecht zou kunnen komen. De Alpen gaan terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Vorstgrens 1000m zeg maar.

Wat ik op dit moment voorspel is: aanhoudend droog stabiel weer voor minstens de hele aankomende week. Nachtvorst in NL ook weer weg door zwakke zuidelijke en zuidwestelijke aanvoer. Geleidelijke vorming van een oceaanblokkade. Met ofwel stormachtige wind bij ons eind november (zie GFS nu) ofwel meer diffuse depressieactiviteit met wat sneeuw in de Alpen. En dan begin december een eerste arctische kou-uitbraak vanuit Scandinavië over Nederland naar de Alpen.

Morgen weer kijken!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.