Opnieuw is het compleet los gegaan aan de zuidkant, dit weekend is er lokaal zo rond de 150cm sneeuw gevallen. Absolute winnaar is de noordelijke Aostavallei waar onder andere ook Breuil Cervinia ligt. Hierboven zien we Crevacol, net ten oosten van de Mont Blanc, of van de Italiaanse kant: Monte Bianco.

Wat zuidelijker in bijvoorbeeld Sestriere ook meer dan genoeg sneeuw. Zoek wel een beetje op hoogte want de sneeuwgrens is de afgelopen 24 uur sterk gestegen. De dorpjes aan de Italiaanse kant hebben er nog wat natte drab overheen gehad. Naja goed voor het inklinken op lange termijn zeggen we dan maar. Let op, wel gevaarlijk op korte termijn, want zware natte sneeuw bovenop droge koude sneeuw zorgt voor een zeer glij-makkelijke situatie. Laten we hopen dat iedereen de lawineberichten ter plaatse goed in zich opneemt!

Bovenin het skigebied van Tignes en Val d’Isere viel ook zat sneeuw bij een sterke wind, in de dorpen slechts enkele tientallen centimeters of zelfs nog wat regen.

Meer zuidelijker in Isola 2000 natuurlijk amper regen met een pak sneeuw waar ze het met de kerst als het goed is tot redden. Aan de zuidkant van de Alpen zijn ze gewend dat ze weinig echte dumpmomenten hebben, ze hebben het behouden van de sneeuw dan ook tot een ambacht gemaakt.

Maargoed, lager in Frankrijk, toch vrij dicht tegen de hoofdkam; Valfrejus. Hier moet zeker nog wat gebeuren! Terwijl op de achtergrond hoog in de bergen de bomen wel gewoon wit zijn. Nog geen paniek, kerst is pas over precies een maand.

Hetzelfde geldt voor pure noordkant zoals Lermoos hierboven. De föhn heeft alles de afgelopen 2 dagen vakkundig weg geblazen. Ook hiervoor geldt: nog een maand tot kerst, gegeven de weerkaarten heb ik er het volste vertrouwen in.

Nog even jaloersmakend kijken naar de Italiaanse kant, hierboven is Monte Rosa, bij dit soort stuwing standaard een van de toppers. Meters sneeuw dalen hier soms neer, freeriders weten deze plek goed te vinden. Oh ben je niet overtuigd van de hoeveelheid sneeuw die je hierboven ziet? Begrijp ik. Dit was namelijk een foto van voor de dump, hieronder het beeld van na de dump:

Ziet iemand die kinderlift nog?

Over naar het weer, want na deze periode met sterk zuid-föhn gaan we een soort tussenperiode in. Er heerst een zwakke westcirculatie die een licht wisselvallig weertype naar Europa brengt. Het NOS nieuws verkondigde het gister als iets van rustig herfstweer, ik sluit me daarbij aan.

Normaal zouden we bij het denken aan westcirculatie en eind november denken aan veel depressiegeweld, herfststormen en wisselende temperaturen ver boven 0. Nu weinig van dat. Veroorzaker? Het vrij aanwezige hoge druk gebied boven Groenland. Die zorgt ervoor dat de jetstream eigenlijk amper op gang kan komen. De veelgenoemde NAO-index blijft hiermee voorlopig nog licht negatief terwijl men verwachtte dat deze snel naar positief zou schieten. Daarmee zijn de winterkansen nog altijd binnen handbereik.

Natuurlijk hoor ik iedereen hopen dat dat Groenlandhoog daar nog wel even mag blijven liggen. Helaas, zie de luchtdrukgrafiek hierboven, met de maandwisseling lijkt ie er de brui aan te geven. Slecht nieuws? Neehoor! Sterker nog, ik vind het eigenlijk best goed nieuws als ik naar de kaarten kijk vanochtend.

Want vanaf de maandwisseling lijkt een ander hoog op de Atlantische Oceaan het stokje over te nemen. Het Azorenhoog. Wanneer deze zich goed positioneert komen er bijvoorbeeld weer kansen voor de noord- en westkant van de Alpen, daar waar het het hardst nodig is. Laat me het uitleggen.

Eerst de huidige situatie met het Groenlandhoog. Depressies zijn gedwongen onderlangs te gaan bij het ontbreken van een sterke jetstream. Echter aangezwengeld door de warme Middellandse Zee wil het boeltje nog wel eens activeren om de zuidkant van meters sneeuw te voorzien, ik heb met rood aangegeven van de line of fire is. Dat is wat er afgelopen dagen gebeurd is en komende tijd zal dat wat rustiger zo doorgaan.

Maar als we wat verder in de toekomst kijken is het wegvallen van het Groenlandhoog en opbollen van het Azorenhoog inmiddels afgerond. Nu moeten de depressies eerst over het Azorenhoog heen om vervolgens af te glijden naar Europa, we noemen het ook wel eens een glijbaan. De line of fire is in dit geval de noordwest kant, een meer traditioneler beeld voor de winter. Voor de mooi zou het Azorenhoog nog iets meer naar het oosten moeten liggen maar dat is voor nu nog even niet belangrijk. Want let op, ik heb een willekeurig kaartje gepakt uit het GFS, dus hecht hier nog niet al te veel concrete waarde aan.

Wat zou het concreet kunnen opleveren, want dat willen jullie natuurlijk graag horen. Nou het Europese model komt met een mooie sneeuwsandwich voor de Alpen terwijl het noorden van Nederland nog wat droge sneeuw meepakt in een oostelijke stroming. Schitterend vind ik deze! De maandwisseling is beslist het tippingpoint, is dat dan ook de patroonwissel waardoor december in het teken zou staan van kansen voor de noordwest kant? Ik zie het zo gebeuren maar het is te vroeg om me erop vast te pinnen 😉 Tot die maandwisseling zijn het Amerikaanse en het Europese model in ieder geval redelijk eens, dat stemt mij zeer hoopvol.

Het Amerikaanse model is concreet qua sneeuw nog even minder enthousiast maar dat gaat zeker nog alle kanten op komende dagen. De afsluiting van het Europese model hierboven is in ieder geval prachtig. Een lichte noordstuwing met sneeuw tot in het laagland en een nieuwe depressie op de oceaan klaar die met de nodige geweld de Alpen weer neerslag gaat brengen, wat is de kans dat het precies zo uitkomt? Nihil. Maar het patroon en de kansen zijn duidelijk. Grote hoge druk gebieden, warme zuidelijke stromingen of straffe westcirculaties zijn gelukkig niet aan de orde dit voorseizoen. We gaan in december een roerige maar zeer leuke tijd tegemoet, blijf het hier volgen!

Ps. Hajo’s visie kan je in zijn bericht lezen, hij ziet Lage Landen sneeuw voor Sinterklaas 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

62 reacties

Gesloten voor reacties.