Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

December in teken van Sneeuwkansen voor de noordelijke en westelijke Alpen

check ook eens

62 Reacties

 1. Hans schreef:

  Mmmmmmmmmmm ….. ik moet kiezen tussen 2 berichten waar op te reageren… (misschien verstandig om voortaan eerst te communiceren Hajo/Jorne wie hoe of wat plaatst. Nu de kans dat er een bericht “ondersneeuwt” 😉
  Of Aostavallei de absolute winnaar is… mwoahhh.. er zijn dan sowieso meerdere of andere winnaars.
  Meer naar het oosten, Vallemagia al 2 meter +..

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574590048.jpeg[/img]

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574590108.jpeg[/img]

 2. Hans schreef:

  Trouwens, een lekker fijn lang bericht voor iedereen, helder en duidelijk én spannend tegelijk.
  Na Italië en ZO Oostenrijk is 1 week erna Zwitserland en gedeelte Frankrijk door Frau Holle bediend. Nu hopen dat er wéér een week tussen gaat zitten en dat aan de Noordkant Frau Holle langs komt om te strooien 🙂

 3. Hans schreef:

  Nog even pluim EC: toch een neerwaartse trend te bespeuren

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574590629.png[/img]

  • Anthony schreef:

   ja dat zie je in alle modellen terug. 27 -11 bereiken we de hoogste Tmax. Daarna krijgen we een tijdelijke winterprik tot 3 december en daarna lijkt het weer afgelopen met een forse verzachting. Maar dat is nog ver weg maar alle leden het Amerikaanse en Europese model laten de Azoor het op termijn (na 3-12) weer overnemen met verzachting in de LL tot gevolg.
   Control run laat het laagje wat verder duiken en dat effect zie je in bovenstaande grafiek meteen terug. Ook de 552 dam ligt hier veel lager. In de GFS 06 OPEr die nu loopt zien we dat niet lukken. Laagje zit veel Noordelijker evenals de 552 Dam lijn en in dat geval zal het alleen regen zijn wat er valt in de dagen voor Sinterklaas.

   • Karin schreef:

    AccuWeather geeft in geen velden of wegen kou aan voor de LL, hoezeer ik daar ook naar uitkijk. De site heeft het vaak bij het rechte eind, ook als het echt koud dreigt te worden.

    • Anthony schreef:

     Karin, we hebben het nog niet over echt kou maar over een wezenlijke temperatuurdaling vanaf 27-11 naar Sinterklaas. Waar het 27-11 nog 11 graden kan worden de Bilt gaan we geleidelijk terug naar 2 -4 graden met een aanzienlijk deel van de leden (30 tot 40 %) die op termijn voor nachtvorst gaan. Voor het Oosten en Noord-Oosten nog wat hoger. Daarnaast moet je de onbetrouwbare leden aan de bovenkant eruit snijden. Dat is bijvoorbeeld P16 in de laatste gfs berekening. Simpelgezegd er is eigenlijk richting sinterklaas maar 1 echte tube (clustering van berekeningen) en daarnaast wat losse lijnen die het gemiddelde fors omhoog krikken maar waarvan ik persoonlijk de betrouwbaarheid wat lager inschat gezien de clustering die voor lagere waarden gaat. Persoonlijk verwacht ik in NL richting sinterklaas overdag 1-4 graden en in de nacht veelal lichte vorst. De sneeuwkansen zijn vooralsnog niet groter dan 20 tot max 30 % waarbij de hoeveelheden in dat geval ook gering zullen zijn. De steeds groter wordende zekerheid van sneeuw die Hajo in zijn titel gebruikt zie ik dus nog niet. Maar de kansen zijn de afgelopen 24 uur zeker wel gestegen.

 4. Hans schreef:

  Pssssssst Jorne, heb je vandaag onze reacties van de 21e nog terug gekeken? GEM was toch zo gek nog niet hé… 😉

 5. Anthony schreef:

  Vrijwel alle leden laten na het winterprikje dat grote Azorenhoog en IJsland laag na het korte winterprikje (vlak voor Sinterklaas zien). Het grote lage drukgebied rondom ijsland ligt gaat na sinterklaas in ieder geval tijdelijk een ZW/W component geven aangezien de wind om het laag altijd tegen de klok in draait. Zoals ik gisteren hier ook opschreef zien we de wind dan ook toenemen rondom dat doortrekken van dat laag. In Scandinavia zien we de wind door dat grote Ijsland laag om die reden ook tijdelijk uit Zuidelijke richtingen komen.8 -12 zien een deel van het laag naar het Noorden trekken en ander deel snoert zich af ten Noorden van Nederland. met dan tijdelijk een echte WC en mogelijk temperaturen van 10-15 graden en een behoorlijke wind. Ik voorspel dat de OPER in het laatste deel van de run bij de zachste berekeningen zit. Einde run zien we een nieuw Laag rond Ijsland op de kaarten opdoemen van 975hpa en dus zullen we volgens deze Oper begin 2e decade nog met een Azoren Hoog en IJsland laag opgescheept zitten en maximum temperaturen die boven de 10 graden kunnen gaan uitkomen…..

  • nils schreef:

   Je bent redelijk opportunistisch Anthony. Het blijft echt in het luchtledige gissen als je verder dan een week gaat kijken. Dat verandert toch iedere run. Je mag het doen hoor 😉

   • Anthony schreef:

    Ik begrijp mwat je bedoelt Nils maar het gaat om het signaleren van de trend en die verandert niet elke run maar is vrij duidelijk voor de LL:
    Tot en met 27-11 wordt het in eerste instantie zachter. Vervolgens tot aan Sinterklaas vervolgens fors frisser en daarna wat onzeker maar waarschijnlijk weer oplopende temperaturen.

 6. nils schreef:

  Zonder te lezen vind ik het alweer een heerlijk bericht Jorne!
  Ik ga er straks eens even goed voor zitten!
  Monte Rosa en Via Lattea staan nog op de to do list. Nog niets geboekt voor de kerstweek dusssss

 7. Hans schreef:

  Hoe was het winterse weer precies 1 jaar geleden? Weten we het nog? Wat waren er velen nerveus! Toen gingen we nog naar het café….. 😉
  https://wintersportweerman.nl/amerikaans-weermodel-is-kompasrichting-kwijt-107536/

  Daarna in de wintersportgebieden af en toe sneeuw, dooide veel weer weg totdat (pas)
  vanaf 8 december 2018 Frau Holle haar ware gezicht liet zien…..

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574605967.jpeg[/img]

 8. Hans schreef:

  ICON 12 is binnen met eind volgende week
  mss een aanpunting van AH met GH

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574610650.png[/img]

 9. Koninks schreef:

  Het lijkt er toch wel op dat het een stuk kouder gaat worden begin volgende week

  • Mark (Breda) schreef:

   Mooie voorpret. Als de signalen zich gaan herhalen wordt de kans in ieder geval steeds groter. Dat is een fijn vooruitzicht. Nu de details afwachten. Wordt het een beetje (nacht)vorst of een flinke winterprik met bijbehorende sneeuw en gladheid?

   Kom maar op!

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574613886.jpeg[/img]

   • Anthony schreef:

    kans op een sneeuw is maximaal rond de 30 % tussen 2 en 5 december. Maximaal 7 of 8 van de 22 members geven op 1 specifiek moment in die periode enige sneeuw, alis het soms maar enkele mm. Daarna lopen de tmperaturen in het gfs ensemble in sneltreinvaart op. Dus ff een kortwinterprikkie in de dagen voorafgaand aan Sinterklaas.

 10. Spyfromthesky schreef:

  De intermezzo waardoor we even verzachting krijgen is gelegen in het laag Sebastien welke 27 opgenomen is in Engeland. Daardoor kan a.s. woensdag in de L.L. het wel eens nat worden. Sebastien tolde een tijdje links van de Azoren eerder rond, maar maakt nu dus een opmars naar noordoostelijke richting.

  Een portie zachte lucht wordt dus meegenomen, maar dus ook best een vervelend systeem.
  Laatste run vergelijkend tussen GFS en ECMWF zijn 240 uur vooruit best wel groot te noemen. Ze zijn dus niet geheel op één lijn.

  Interessanter kan het vergelijk zijn tot 180 uur vooruit tussen beide systemen, nee, eigenlijk met Icon erbij. Dan verdient Icon wellicht de voorkeur.

  Een week geleden hadden de weermodellen niet echt rekening gehouden met Sebastien in het opstomen richting Engeland.

  Helaas is de constatering dat we eerst dat systeem moeten afwachten voor mogelijk betrouwbare kaarten.

  Het erg wispelturige AO en NAO indexen en ik weet bijna 100% zeker dat dit direct gekoppeld is aan het ook soms zo wispelturige GFS, heeft eigenlijk weinig nut tot het voorspellen van iets. Het is geen onafhankelijk zelfstandige prognose in een eigen berekening.

  De AO schiet nu naar de plus 5. Nou dit was 3 dagen geleden nog geheel en geheel anders.
  Dat het wat kouder zal worden begin december, dat zal wel, maar de runs van gfs laten het voor de rest afweten.

  Spyfromthesky

  • Paul A Club 1989 schreef:

   Bedankt voor de update @spy! Mooi gedaan. En zinvol want Sebastien gaat imo roet in het eten van alle voorspellingen gooien!

  • Jorne schreef:

   Ik sluit me aan bij je mening over de NAO en AO, volgens mij gewoon directe output uit GFS dus voorbij 240 uur voooruit gewoon uiterst springerig. Het is wel een handige tool om een soort samenvatting van alle leden te zien wat betreft de activiteit op de Atlantische Oceaan

 11. Jorne schreef:

  Ik ben zeer te spreken over de avondruns! Door een betere verbinding tussen beide hogen lijkt de winterprik van begin december voor zowel de Alpen als Lage Landen verlengd te worden. Zo nog even wat detailkaartjes kijken 🙂

  • Hans schreef:

   Ja ik vind/vond ICON al mooi, EC volgt min of meer en wat een prachtige Genuadepressie ontstaat er weer. Zuidkant valt wederom in de prijzen (lees:enorme bak sneeuw en regen).

   • Jorne schreef:

    Ik denk dat de mogelijke enorme bak sneeuw aan de zuidkant wel mee zal vallen. Zulk soort grote koude depressies die meer vanuit het noorden gevormd worden dan vanuit het westen bedienen ook nog vaak de noordkant in een soort sneeuwsandwich vanwege de omvang van het systeem

   • Jorne schreef:

    EC ondersteunt ons beide mooi. inderdaad genoeg zuidkant sneeuw maar ik doelde meer op dat het niet opnieuw een zuidkant-only feestje zou worden, zie onderstaand
    [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574625497.png[/img]

 12. Pieter (andere) schreef:

  Ik wacht met spanning morgenochtend de berichten af van Ab (5:49).

 13. Jorne schreef:

  We moeten trouwens ook niet komende week vergeten, door de lange langs-sleep van ex Sebastien (thanks spy) heeft de west en noordwestkant constant lichte sneeuwval wat uiteindelijk zelfs tot een mooie halve meter zou komen boven de ongeveer 1700m. De sneeuwgrens is dalende en zal aan het eind van de week zelfs de noordkant nog even witten tot in veel dalen
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574625049.png[/img]

 14. Jorne schreef:

  Pre-sintcadeautje 🙂
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574625664.png[/img]

 15. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Tja….rtvu is er duidelijker over:

  PROVINCIE UTRECHT – Meteorologen verwachten dat het in december relatief weinig gaat sneeuwen en vriezen. Toch is het nog niet uitgesloten dat we een witte Kerst krijgen.

  Gemiddeld zal het volgende maand zo’n 5 graden worden. In een normale decembermaand ligt de temperatuur gemiddeld op 3,7 graden. De temperaturen liggen dit keer hoger omdat door zuidwestenwind milde oceaanluchten en regenzones richting Nederland komen. Door de relatief hoge temperaturen neemt ook de kans op sneeuw af.

  WITTE KERST
  De kans op een witte Kerst in het westen van Nederland is zo’n 5 procent. In het oosten is dat percentage 10 procent, schrijft WeerOnline.

  Het weerbureau denkt dat de winterfan ook na de jaarwisseling niet aan z’n trekken komt. “De kans is groot dat ook in januari en februari zuidwestenwinden overheersen, waardoor het meestal zachter is dan normaal. Wisselvalligheid met geregeld regen krijgen we daarbij cadeau.”

 16. Anthony schreef:

  Control run EC 12 is tripping :-)))

 17. Remko schreef:

  Zie het, vanaf 1 december winter in, doorzettend na 5/12. Mooi, nu nog uitkomen.

 18. Aart schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574630958.jpeg[/img]
  De meeste leden in zowel Ec als GFS gaan niet voor koude….

 19. Qlubtempo Raoul schreef:

  Hoe zien de kaarten er uit deze ochtend???

 20. Jorne schreef:

  Even snel gespiekt, zowel GFS als EC niet in voor verlenging van onze winterprik, EC iets positiever. Op lange termijn komt GFS met een mooi glijbaan sneeuwmoment voor de noordkant, iets wat ik niet voor het eerst zie 😉

 21. Jopie schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574668290.png[/img]
  Ik weet het. Het is verre meteofictie. Maar misschien ook te mooi om waar te zijn…. Niet normaal de strook sneeu van Spitsbergen tot aan de Alpen…

  • Martijn sonnenberg schreef:

   in de zomer heb je ook wel eens een rivier van neerslag. dit in de winter is wel bijzonder lijkt me. moet ook goed koud zijn als het over zo’n lang traject over ‘warm’ water blijft sneeuwen

 22. Destiny schreef:

  Kan je de ensembles van het EC ergens gratis raadplegen?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.