Het duizelt in je hoofd als je de cijfers van de Portes du Soleil op een rij zet:
650 kilometer aan piste (170 km blauwe, 380 km rood en 100 km zwarte piste). In het totaal zijn er 288 pistes, die je kunt bereiken via 210 liften! In het gebied zijn zeven snowparks aanwezig. Dit zijn de wapenfeiten van het grootste skigebied ter wereld. Portes du Soleil biedt wintersporters een echte ski-safari. Je skiet van het ene dorp naar het andere dorp, van vallei naar vallei en zelfs van Zwitserland naar Frankrijk en vice versa! IMG_1489

We zijn hier een paar dagen en hebben de missie om vooral het Zwitserse gedeelte van Port du Soleil te verkennen. Onze uitvalbasis is Champéry een charmant dorp op 1050 meter hoogte. Champéry en haar omgeving bieden eindeloze mogelijkheden om in de behoeftes van de natuurliefhebbers en sportfanaten te voorzien.

Champery, hotel Suisse

Uitzicht op de hoofdstraat in Champery vanuit hotel Suisse

Dit dorp heeft als enige dorp in de Portes du Soleil geen dalafdaling. Wij vinden dat helemaal geen probleem. Vanuit het centrum bereik je met een gondel in ‘no time’ het pistegebied La Planachaux, van waar je via Les Crosets het enorme skigebied kunt induiken.
Het eerste dat opvalt is hoe rustig het is op de piste. Geen wachtrijen bij de lift en het komt geregeld voor dat we op pisten het eerste spoor van de dag mogen trekken. Een enkele keer leidt het zelfs tot verwarring. Staan we nou óp of naast een piste? Drukte en rijen zijn in het Zwitserse deel van Portes de Soleil een rariteit.

Hoewel alleen al het Zwitserse deel van Portes du Soleil flink groot is, hebben we verrassend weinig de skikaart of speciale Portes du Soleil smartphone app nodig om de weg te vinden. De pisten zijn overal bewegwijzerd met plaatsnamen en als je eenmaal weet, waar welke plaats ongeveer ligt, dan kun je de kaart op zak houden. De Zwitserse plaatsen van Portes du Soleil zijn Champéry, Val-d’Illiez, Champoussin, Les Crosets, Morgins en Torgon. Borden met deze plaatsnamen en ook de aangrenzende Franse plaatsen (met landenvlaggetje), vind je vrijwel bovenaan elke grote skilift. Verdwalen hoeft dus niet in dit immens grote gebied. Toch kost het ons even moeite ‘la Chavenette’ te vinden, de lift die je brengt naar de wereldberoemde en beruchte Zwitserse Muur.

De Zwitserse Muur

Skiën met mooi weer op blauwe en rode pisten, dat kunnen we allemaal. Maar wil je, je vaardigheden écht eens een keer op de proef stellen? Zoek dan de Zwitserse muur of ‘Le Mur’ eens op.
Vanaf Champery neem je de stoeltjeslift ‘Chavanette’  die je over deze angstaanjagende buckelpiste heen tilt.

Zwitserse Muur Portes du Soleil

De Zwitserse muur begint hier

Je vindt de wereldberoemde ‘Muur’ tussen Avoriaz en Les Crosets, zie ‘Chavanette’ op pistekaart. Over deze bijzondere afdaling schreef ik een aparte blog.

Let’s Rock de Piste!

Met moeite zijn we zonder schade van de Muur naar beneden gekomen, dus we gaan door naar het volgende evenement: Rock de piste, een groots en gratis muziekfestival dat een volle week duurt. Er zijn 5 grote concerten op de pistes en daarnaast nog een vijftigtal kleinere muziekoptredens in de diverse dorpen van het gebied. Het podium voor de grote concerten wordt elke dag verplaatst, van skioord naar skioord. Soms op de piste in Frankrijk, dan weer in Zwitserland. Een logistiek hurzarenstukje.

IMG_1589
Wij steken even de Franse grens over en gaan naar Avoriaz, waar Rag’n’Bone Man een optreden geeft. Als je nou niet weet wie dat is, óf je wilt eens kijken hoe zo’n concert op de berg er uit ziet, bekijk dan dit filmpje eens:

https://www.youtube.com/watch?v=nmd6pP1MJlo&feature=youtu.be

Daar staan we dan. Op skischoenen, midden op de piste met een biertje in de hand in het zonnetje bij een groot concert. De muziek is goed, de entourage is overweldigend en de sfeer is relaxed. Wat een supertof evenement is dit. Ieder jaar vindt Rock the Pistes plaats rond eind maart. De concerten zijn gratis toegankelijk voor iedereen die een skipas heeft.

Na vijf kwartier, gaan we net voor het het einde van het concert weer verder met onze skisafari richting Zwitserland. Het valt op dat de pistes aan de Zwitserse zijde van Port du Soleil rustiger zijn dan de Franse zijde. Alle pisten zijn breed en goed geprepareerd en zelfs op een zeer zonnige lentedag als deze, zijn de condities nog steeds goed te noemen. Zeker als je bedenkt dat Portes du Soleil voor Frans/Zwitserse begrippen niet eens heel hoog ligt. Via ‘Plan de Croix’ en de mooie rode piste met de alles zeggende naam ‘Le Grand Paradis’ komen we weer terug in Champéry.

Een dag kan hier niet lang genoeg zijn. Te veel pistes, te veel vermaak en heerlijke berghutten met terrassen. Aan het einde van een drukke dag kun je in Champéry  na een ingetogen après ski genieten van een heerlijke kaasfondue of ander Zwitsers gerecht. We worden overal met dezelfde vriendelijkheid ontvangen. In dit authentieke dorp staat gastvrijheid hoog in het vaandel.

Informatie over Champéry in Portes du Soleil

De Zwitserse plaatsen van Portes du Soleil zijn Champéry, Val-d’Illiez, Champoussin, Les Crosets, Morgins en Torgon. Vanaf Utrecht is de afstand tot Champéry ongeveer 950 kilometer. Wij namen een vlucht naar Genève en gingen vanaf daar verder met een huurauto. Het is dan nog anderhalf uur rijden naar Champéry.

In Zwitserland betaal je met Zwitserse Franken en niet met euro’s, hoewel euro’s op veel plaatsen wel geaccepteerd worden.

In 2018 vindt Rock the Piste plaats van 17 tot 24 maart.

Meer informatie: www.champery.ch en http://www.portesdusoleil.nl/


Roger

Roger kan behoorlijk schaatsen, redelijk snowboarden en goed skiën. Daarnaast verruilt hij moeiteloos zijn K2's op de piste voor K3 tijdens de après ski. Er zijn weinig wintersportzaken waar hij niet over mee kan praten. Hoewel Oostenrijk zijn favoriete wintersportland is, is hij ook bekend met skiën en boarden in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Roger schrijft ook voor Vadersopreis.nl .

2 reacties

Gesloten voor reacties.