CBA2K3mXIAAXgoK

Belofte maakt schuld. Maar oh oh oh, wat heeft Frederic het mij moeilijk gemaakt vanavond. ” Wedden we dat Ronaldo vanavond met mooie plaatjes van aan de Oostenrijkse Noordkant komt?”  las ik zijn bericht deze ochtend. Nou ja, ik heb er in ieder geval één gevonden die boekdelen spreekt. Helaas niet aan de noordkant waar het vandaag erg nat en grauw was. Deze komt uit Piemonte. Als je naar de kerk wilt moet je wel ff je sneeuwschep meenemen. Halleluja! Ok, nu even naar de noordkant kijken en wat zijn de prognoses?

klwlsert 26032015

Helaas geen mooie witte plaatjes vandaag in het avondbericht. Wel is de sneeuwgrens aan het dalen op het ogenblik, deze dag gaat in de boeken als een donkere donderdag. Een grote troosteloze zooi. Ik kan er echt niets anders van maken op het ogenblik. Deze komt uit ons geliefde Kleinwalsertal van vanmiddag.

dalafd schruns 26032015

De dalafdaling naar Schruns in Montafon.

montafon 26032015

Ook de rest van Montafon niet veel soeps.

saalbach 26032015

En Hajo zit nu in Saalbach. Vanmiddag is hij aangekomen en wellicht meteen de sauna ingedoken.Het is op 1000 meter hoogte nu nog steeds een graad of 5 in Saalbach. Deze is van 16.45 uur. Dus is de temperatuur niet echt gedaald.

Gnadenalm Obertauern

Iets meer oostelijk dan. Het fantastische Obertauern. Ligt een stuk hoger, maar ook hier….troosteloos. En we moeten de hele kwispedoor leegdrinken voordat we richting de pasen weer verse sneeuw onder de 1500 meter krijgen.

pluimpasen

Dit is de pluim voor de Oostenrijkse noordkant, prikpunt Tirol. Op het ogenblik intensiverende neerslag met een dalende sneeuwgrens. Morgen dus poederen. Maar vanaf zondag ga ik hem toch knijpen. een nieuwe neerslagzone doet de noordelijke Alpenboog aan met een sneeuwgrens….?! Jakkie, dik boven de 1500 meter. Dus ga je dit weekend richting de Alpen. Zwembroek mee, om in het Hallenbad lekker te gaan zwemmen, of een goed boek met een lekker drankje in het hotel. De “Die Hards” kunnen natuurlijk de piste op. Maar reken er op dat er onder de 1800 meter natte kledder valt en onder de 1500 meter dikke regen. En vanaf 1 april is alles een beetje onzeker. Vandaar die dikke rode streep. Maar een dalende trend is zeer waarschijnlijk. En dan met sneeuw. Genoeg leden die voor een witte pasen gaan.

jetstream zondag 2903

Want de komende dagen krijgen we te maken met een pittige straalstroom die als een strakke raket over de Atlantische oceaan koerst en depressie, na depressie, na depressie op z’n bagagedrager meevoert. Vaak met veel neerslag en relatief zachte lucht.  Pas zodra de stroming noordwestelijk draait, wordt en koudere lucht over west Europa geblazen. En de paaseitjes in Zwitserland en Oostenrijk zullen dan wellicht alleen in de kleur wit verkrijgbaar zijn. Hmmm….wellicht de titel voor mijn weerbericht van morgenavond. Morgenochtend komt Frederic met een weerbericht…. Wedden we dat Frederic morgenochtend met mooie plaatjes van aan de Oostenrijkse Noordkant komt?…. hihihi

witte pasen

En dan is dit de accumulatie tot en met paaszondag. Let op…ook veel regen erbij. 3.5 meter neerslag is enorm goed voor de gletsjers. Neem deze neerslaghoeveelheden maar met een korreltje zout. En dan nog even een sprongetje over de grote plas.

2015-03-26_1237

Als volger van extreem weer ben ik in m’n nopjes met de huidige situatie in de USA. Maar e.e.a. heeft lang op zich laten wachten. Het tornado seizoen, dat al een tijdje bezig had moeten zijn (rond half februari – begin maart) laat op zich wachten dit jaar. Tevens was afgelopen najaar erg rustig. In het bovenstaande diagram zie je 2015 vergeleken met voorgaande jaren. Een flatliner tot en met gisteren.

CBBu0-_UwAAHw4G

En hoe opmerkelijk. Dit zijn het aantal dagen waarin er geen tornado waarschuwingen zijn uitgegeven. Alleen Oklahoma, Kansas en Arkansas staan op nul. dat komt door gisteren. Want op 25-03-2015 ging het los. Ik heb er ooit een apart bericht over gemaakt. Bedenk erbij, met een windschering uit diverse windstreken, wordt de trek in de “schoorsteen” extra geactiveerd.

2015-03-26_1250

Gisteren een dikke tornado waarschuwing voor Oklahoma (where else) en Kansas. Een tornado heeft het plaatsje Moore net gemist. Het is gevaarlijk en destructief, maar wat brengt het mooie plaatjes op.

2015-03-26_1239

Dit is in Joplin (KS)

CA_5Q9qUsAAIV3U

Prachige Mammatus en supercell in Moore. Bijzonder.

2015-03-26_1252

En dit “mothership” in Oklahoma. Wat een beauty. En de gevolgen?

CA_mhOGVAAAc2IR

Dit zijn geen hagelstenen meer, maar hagelballen. En zaterdag en zondag is er meer op komst. [metaslider id=57934] Het noordwesten van de USA blijft koud en het zuidoosten erg warm. Daartussen ligt tornado Alley. De kans op tornado’s zijn het grootst in Texas en wederom Oklahoma de komende dagen. Dit zijn de maximum temps met de stroming. Vochtige lucht afkomstig van de Golf van Mexico botst tegen koude lucht uit het noorden. Vanuit de bergen komt nog een warm en droog component instromen. Bingo. We blijven het weer volgen…waar ook ter wereld. Ook weer de komende lente en zomer.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

7 reacties

Gesloten voor reacties.