
eindelijk wit in Saint Michel de Chaillol, stuwingsgebied zuidelijke Franse Alpen
O wat heb ik vandaag genoten toen ik deze foto op de site van le Dauphiné zag. Het is Saint Michel de Chaillol, een stuwingsgebied in de zuidelijke Franse Alpen, aan de zuidwestkant van het Massif des Ecrins. Aan de zuidoostzijde van dat massief liggen zuidelijke Franse skigebieden zoals Risoul, Vars en Les Orres, waar ik zoals sommigen onder jullie al weten eind maart nog naartoe trek. Eindelijk ziet het er hier een beetje winters uit, en dat onder een stralende zon vandaag. Normaal gesproken valt hier elke winter pakken sneeuw, maar niet dit jaar. In Isola spreken ze al van de slechtste winter van deze eeuw. Ach, de winter is nog niet voorbij he, wie weet komt er nog een inhaalbeweging. Maar dan gaat er nog heel wat moeten gebeuren.

Seefeld
Ook vrij zonnig was het vandaag aan de Oostenrijkse Noordkant. Vaste reageerder Skiwi stuurde ons deze foto vanuit Seefeld en meldt ons dat de pistes er ondanks het warme weer vandaag eigenlijk goed bijliggen.

Serfaus
En wat gedacht van deze schitterende plaat uit Serfaus. Daar wil je toch meteen naartoe als je dit ziet. Niet? Alles mooi wit, en zo op het eerste zicht niet al te veel volk op de pistes. Al moet je al heel goed kijken om überhaupt mensen te kunnen zien.

Semnoz berg bij Annecy
Naarmate de dag vorderde kwam er vanuit het westen tot noordwesten meer bewolking opzetten. Hier Semnoz, vlak bij het meer van Annecy, een 1700 meter hoge berg en dus eigenlijk een noordwestelijke stuwingszone van Savoie Mont Blanc. Mooi beeld die opstomende lage wolken.

Saint Gervais les Bains, vlak bij de Mont Blanc
En op dit beeld bij Saint Gervais les Bains, vlakbij de Mont Blanc, zie je dat de wind weer flink aanspande en de wolken over de toppen van de Alpen joeg.

sneeuwbuien in Val d’Isere
Nieuwe sneeuwbuien in de loop van de namiddag konden dan ook niet uitblijven, Val d’Isère is dit.

ook sneeuw in het Zwitserse Belalp, Wallis op 2150m
En een uur later begon het ook in het Zwitserse Wallis te sneeuwen. Mooi beeld uit het Belalp skigebied, net naast Riederalp waar vaste reageerder Joke woont.

regen op de toppen van de Jura
Maar zoals we deze ochtend nog zeiden, de sneeuwgrens lag en ligt nog steeds hoog. Die foto van Belalp is van hoger dan 2100 meter. Veel lager hoefde je vandaag niet te gaan om in regenbuien terecht te komen. Op de hoogste toppen van de Jura bijvoorbeeld, Noordwest-Zwitserland? Regen.

regen in Samoëns op 1600m
Samoëns in de Noordelijke Franse Alpen op 1600 meter? Ook regen.
De Alpen zitten duidelijk in een brede, zeg maar dubbele, warme sector momenteel, mooi te zien op deze kaart met de temperaturen op 1500 meter hoogte. Het is de kaart voor morgenvroeg. De eerst warme sector waar de Alpen vandaag in vertoefden ligt dan al boven Oost-Europa. En morgen schuift de tweede over. Nee, dat wil dus zeggen dat we morgen alweer richting 2000 meter moeten stijgen om eventuele buien in de vorm van sneeuw te zien vallen. Aan de Zuidkant morgen de meeste neerslag en een lagere sneeuwgrens, zeg maar iets van een 1600 meter. In de Oostelijke Noordkant blijft het wellicht zo goed als droog. De eventuele regen moeten we maar snel opdrinken en vergeten, want ’s avonds en in de nacht op woensdag schuift dan eindelijk het koufront over.
Oef, de sneeuwgrens zakt dan snel, en heel woensdag wordt er koele vochtige lucht tegen de Noordkant gestuwd. Ook de eventuele natte sneeuw die dan nog boven de Lage Landen hangt links bovenaan de kaart, komt uiteindelijk nog in de Alpen terecht.
Ik zou zeggen, reken woensdag op een 10 tot 20 cm sneeuw, tot in de lagere dalen.
Vrijdag dan alweer een volgende neerslagzone vanuit het zuidwesten tot het westen, met de nadruk op ‘zuid’, dus ook dan gaan de Zuidelijke Franse Alpen en de Zuidkant weer wat meepikken. Yes! En dan zijn we bij het verhaal van deze ochtend aangekomen. Verschillende depressiekernen vlak in de buurt van de Lage Landen, en het is nog steeds niet zeker wat die hun trekrichting gaat zijn. Nog niets te zeggen dus over eventuele laaglandsneeuw komend weekend. Ik zei het daarstraks nog in de reacties over de GFS06. Ga uit van niets, en laat je verrassen.
Deze ochtend hebben we het ook gehad over het mogelijk doorkantelen van het Azorenhoog. En ja, dat staat nog steeds mooi op de kaarten. Wat mij betreft mogen we daar al wat vanuit gaan. Kijk eens hoe ver die koude Noordpool lucht uitzakt tot in de Sahara.
De Pyreneeën, de Picos de Europa in Spanje en de Hoge Atlas in Marokko gaan daar wellicht het meest van profiteren. Maar ook de Noordkant zal dan wel weer wat sneeuw zien. Zeker de Oostelijke Noordkant maakt dan kans wanneer de depressiekern die hier nog boven Slovenië en Hongarije hangt naar het noorden doortolt. Ja, het zijn spannende tijden op weergebied, met heel veel om over te vertellen en in de gaten te houden.
Maar als je deze neerslagaccumulatiekaart bekijkt, snap je de essentie wel: de gebergtes in de zuidelijke helft van Europa trekken zowat alle neerslag naar zich toe de komende 10 dagen.
21 reacties
Reacties zijn gesloten.