hmi1898

Geen sproetjes op de zon vandaag.

De zon heeft geen last van vlekjes vandaag. De zon is dit jaar al 31 dagen “sproetjesvrij” geweest  Dat is 24% van het aantal dagen dit jaar. Over het hele jaar 2016 was de zon 32 dagen vlekvrij. Nog 2 vlekvrije dagen en nog voordat er een half jaar om is hebben we het voorgaande jaar al ingehaald. De zon gaat dus lekker indutten de komende tijd. En deze cyclus van de zon was al niet zo sterk als men voorspeld had. We zullen het nog wel eens zien met betrekking tot die ijsheiligen die gaat verschuiven naar eerder in het jaar de komende decennia. #flauwekul

DSCN6135

De maan in volle glorie vanavond

En kijk eens hoe mooi de maan verlicht wordt door diezelfde Zon. Op het moment van fotograferen stond zij nog vrij laag waardoor de Maan nog een gelige gloed had door de atmosfeer. Over een uurtje is zij (of hij) Ultrabright wit. Je zou bijna zeggen dat het broer en zus is. Ach, ze zijn in ieder geval uit hetzelfde cosmische materiaal gesneden.

coronalhole_sdo_blank

Een zgn. “Coronal hole”.

Is het indutten van de zon dan ook het einde van de Aurora Borealis? Nee natuurlijk niet. De Aurora Borealis is in de zomer zo wie zo niet te zien vanwege de middernacht zon. Daarvoor moeten we naar het zuidelijk halfrond alleen daar heet het Aurora Australis. Maar in deze tijd van het jaar kan het (nog) wel. Zodra het gat in de Corona op de aarde gericht staat is er weer een kans. Want van de zonnevlekken hoeven we niets te verwachten.

Categorieën: Hemelverschijnselen

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

2 reacties

Gesloten voor reacties.