Laatste update 20h30: storm verlaat Nederland.
(Lees ook de reportage van Hajo op locatie (eerder vanmiddag) “van zandhappen tot thuis voor de kachel”!!!)
We maken de balans op. Op dit moment piekt alleen Lauwersoog nog met windkracht 8 a 9. Maar ook daar zal het snel gedaan zijn. De storm is in grote lijnen uitgekomen zoals (door ons) verwacht. Iets minder zwaar in Vlissingen en op de Waddeneilanden (maar wel zwaarder op de Waddenzee) , iets zwaarder in IJmuiden. Hemelsbreed een 50 kilometer verschil; ik doe het ervoor. Zeker omdat we dit al min of meer op dinsdag zagen aankomen. Met een uurgemiddelde van windkracht 10 in IJmuiden de tot nu toe enige geregistreerde zware storm in juli! Verder volgens dat geldende criterium storm (kracht 9) in Hoek van Holland en Stavoren. Amsterdam en Lauwersoog hebben het uur niet vol gemaakt.
De zwaarste windstoot werd ook in IJmuiden opgetekend: 121 km/uur! Verder zeer zware windstoten in Hoek van Holland, Voorschoten, Amsterdam (Schiphol), Lelystad, Stavoren en Lauwersoog.
Zeven bomen op rij waaiden er vandaag om in #Haarlem #zomerstorm http://t.co/87oDdABEBs pic.twitter.com/Mnt6QWVTZ2
— RTV NH (@RTVNH) 25 juli 2015
Gelukkig vooral veelal materiële schade en overlast in de vorm van omgevallen bomen (hierboven in Haarlem zeven op rij!), relatief vaak op auto’s en snelwegen. Hier en daar wat daken en gevelplaten.Voor zover ik nu kan nagaan viel er helaas één dode (in Wolfheze) en twee gewonden. Erg genoeg, maar ik had het erger verwacht. Verder was de overlast er vooral in de vorm van file’s, ontregeld openbaar vervoer en afgelasting van vele evenementen zoals het zomercarnaval. Vervelend en misschien deels onnodig (tweede plan? eerder waarschuwen?) maar ik word een beetje verdrietig van dit soort geklaag: “honderden Euro’s”. Tja. Niets aan toe te voegen verder. Laatste twee mooie tweelingplaten komen van vanDam uit de reacties:
Te Noordwijkerhout!
En deze dan. Indrukwekkend!
Tot slot natuurlijk even vooruitkijken. Over tweelingen gesproken. Naar goed gebruik -vraag me niet waarom- komen zomerstormen vaak als tweeling; het is door mij en Hajo al eerder aangestipt. Wat zeggen de avondruns? Diverse modellen komen laat op maandag of op dinsdag met windkracht 7 tot 8. Nog net niet dus, maar het valt zeker niet uit te sluiten. Dank voor het volgen en het geven van de waardevolle updates en live reports via de reacties! Met vriendelijke groet, Hajo, Ronaldo en Leo. Update 20h00: Hoe was het op de Waddenzee?
Bij briljant toeval moest mijn zus met haar familie om 4 uur vanmiddag de overtocht van Terschelling naar Harlingen aanvaarden. Het was met windkracht 8 gelukkig minder extreem dan waar ik voor vreesde (windkracht 9 a 10) . En blij te horen dat het goed verlopen is, weliswaar met een nat pak (net voor het instappen een hoosbui..). Niemand ziek geworden ook. Mooie impressie derhalve! Update 18h30: bekijk de reportage van Hajo op locatie (eerder vanmiddag) “van zandhappen tot thuis voor de kachel”!!!
Update 18h00: KNMI blundert voor 2e keer en storm op de Wadden valt beetje mee maar Friesland en Groningen nu aan de beurt. Op het ogenblik staat voor Zuid-Holland nog steeds code rood uit. Terwijl het criterium daarvoor windstoten > 100 km/uur is komen er al sinds 4 uur vanmiddag met uitzondering van Hoek van Holland (daar nog net) windstoten van meer dan 75 km/uur voor (net aan code geel dus). En dat terwijl Friesland (Stavoren) nu windstoten van rond de 100 km/uur ondergaat. Voor de 2e keer mis dus. Code oranje en kort daarop code rood werd vanmorgen veel te laat uitgegeven. Enerzijds komt dat door de protocollen: pas max. 24 uur van tevoren code oranje -bij zekerheid >60 % en max. 12 uur van te voren code rood (bij >90% zekerheid). Die zijn dus niet zo handig gekozen; veel tijd om maatregelen te nemen was er vanmorgen -zo’n 6 uur van te voren- natuurlijk niet meer. Anderzijds -ik stipte het al eerder aan- is het pijnlijk dat het KNMI blind vaart op de modellen ECMWF en HIRLAM, en het GFS totaal negeert. Daardoor werd de situatie hopeloos onderschat!
Lekker briesje .. Deze komt van Ketelbrug !! pic.twitter.com/HhVVRWja4E — klaas post (@klaasYBA) 25 juli 2015
Naast de nare consequenties voor de evenementen kun je dit dus (op de Ketelbrug in Flevoland) ook niet helemaal wegwuiven als dom.
Ha! De #A4 richting Den Haag is weer OPEN. #Zomerstorm pic.twitter.com/gq7b1MKru7 — VID (@vid) 25 juli 2015
Inmiddels is de de wind in Holland dus duidelijk aan het afnemen alsmede geleidelijk aan ook de overlast. De A4 is weer open! Verder wordt duidelijk dat de depressie iets meer oostwaarts dan noordoostwaarts trekt; het allerergste blijft de Waddenregio derhalve bespaard. In de noordelijke regio hebben nu Stavoren en Lauwersoog met windkracht 9 (storm) te maken maar valt het op de Waddeneilanden met kracht 7 nog een beetje mee dus. Update 16h00: Storm in Zeeland en Zuid-Holland over hoogtepunt heen? Tram- en treinverkeer rond Amsterdam plat; nu volgt het IJsselmeer en de Waddenregio. In de driehoek Den Haag-Amsterdam-Utrecht enorm veel omgewaaide bomen. Bovenstaand een compact overzicht door de VID van de actuele chaos. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan! De storm lijkt in Zeeland en ook in Zuid-Holland langzaam over het hoogtepunt heen, hoewel de zware windstoten nog wel even aan zullen houden. Nu gaat het de komende uren spoken op het IJsselmeer en in de Waddenregio. Mis is het ook al in Noord-Holland: het tramverkeer in Amsterdam ligt plat en ook de treinenloop is verstoord. Inmiddels ook zeer zware windstoten (>100 km/uur) bij windkracht 9 in Amsterdam, Stavoren en Lelystad! Daar zullen er mogelijk nog enkele bijkomen (Terschelling, Leeuwarden, Lauwersoog).
Update 14h45: unieke zware juli storm en zwaarste ooit! Hajo schreef gistermiddag: “De Friezen zeggen: “Het ken net!” Maar hier voor Noord-Holland zeg ik voor morgen: “Het ken net wel!” Het zou zo maar kunnen gebeuren: een zware storm in juli. Dat gebeurde nooit eerder in een julimaand sinds 1910. Ook nooit in een junimaand en maar twee keer in augustus. Dat was in 1912 en 1914.” Het is zover! IJmuiden noteerde tussen half twee en half drie een uurgemiddelde dat ruim boven de 24.5 m/sec ligt. Dat is windkracht 10: zware storm dus! Nooit eerder sinds het begin van de metingen (in 1910) kwam dat in juli voor! De zwaarste windstoot tot nu toe (ook IJmuiden) was eer één van 121 km/uur!
Dit is de #A12 bij Gouda: compleet geblokkeerd door omgewaaide bomen (foto: @wverdoold) pic.twitter.com/1YcMnJ6SMN — VID (@vid) 25 juli 2015
Op de snelwegen in het westen van het land is het een chaos; diverse wegen zijn (deels) geblokkeerd! Ook veel schade aan auto’s; vooral in de regio Den Haag.
Ondertussen (nog) op Terschelling: nog altijd windkracht 1 a 2. Ziet er wel een beetje dreigend uit (met dank aan mijn neefje Yanick!). In Den Helder windkracht 7. Het windveld verplaatst zich iets langzamer dan gedacht noordwaarts maar trekt nu richting de Waddeneilanden en Waddenzee.
Update 1345: windkracht 10. Het station IJmuiden (nabij Wijk aan Zee) registreerde om precies half twee de eerste 10 Beaufort! Dat duurt thans al 20 minuten: zou het criterium zware storm gehaald worden (een uur lang)? Zwaarste windstoot daar: 118 km/uur!
Update 13h00: storm in Hoek van Holland en Wijk aan zee, vrijwel windstil op de Waddeneilanden. Inmiddels heeft ook Wijk aan Zee stormkracht 9 bereikt. Op 3 stations windstoten >100 km/uur: Hoek van Holland, Voorschoten en wijk aan Zee.
Ondertussen op Terschelling.. Live-report door mijn zus. Foto van een half uurtje geleden!
Prima zomers strandweertje nog hoor! Wel is de zon verdwenen..
En zit er wat aan te komen. Maar dat wisten we natuurlijk al. Tussen twee en drie uur zal het ook daar dramatisch omslaan. Het KNMI heeft code oranje uitgbebreid met de regio’s Waddeneilanden en Friesland.
Op diverse snelwegen liggen als gevolg van de zware windstoten afgewaaide takken. Blijf alert op de weersomstandigheden. #zomerstorm — Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 25 juli 2015
Veel problemen inmiddels door omgewaaide bomen en takken; sommige snelwegen zijn zelfs deels afgesloten. Update 12h00: zomerstorm is officieel. Het is officieel: om tien voor twaalf werd in Hoek van Holland een uurgemiddelde windsnelheid geregistreerd van windkracht 9 en daarmee voldoet dat aan het criterium storm! De zwaarste windstoot is tot nu toe ook voor Hoek van Holland: 109 km/uur om 11h40.
Eerste schades door #zomerstorm gemeld. ‘Het is oppassen geblazen’ zegt @BuienRadarNL http://t.co/iTLT2FMksh pic.twitter.com/yISssQ9CoA — RTL Nieuws (@RTLnieuws) 25 juli 2015
Ondertussen zijn er vooral veel bomen ontworteld in Zuid-Holland zoals hier in Den Haag . Tussen nu en twee uur bereikt de storm op de Zuid-Hollandse kust het hoogtepunt; daarna komen Noord-Holland, de Waddeneilanden en Friesland en Groningen aan de beurt. De (zeer) zware windstoten houden ook in het zuiden waarschijnlijk tot ver in de middag aan! Update 11h00: windkracht 9 in Hoek van Holland en kitesurfen in Scheveningen. Zojuist registreerde Hoek van Holland de eerste zeer zware windstoot: 101 km/uur en was het 10 minuten gemiddelde windkracht 9. Wanneer dat een uur aanhoudt spreken we van storm.
Enige tijd waren op de live webcam van Scheveningen twee kitesurfers zichtbaar. Ik was net te laat voor een mooi screenshot. Want even later ging het volgens mij goed mis; ik zag het zeil voorbijvliegen. Maar volg de spectaculaire live beelden van de golven hier en hier (strand, met dank aan Gerda)
De eerste boom op Voorne-Putten die bezwijkt door de storm: op de Zenit in Hellevoetsluis (foto Wil van Balen) pic.twitter.com/W6mUOVZsz0 — AD RD Voorne-Putten (@RDVoornePutten) 25 juli 2015
Op Voorne-Putten is de eerste boom ontworteld. Ondertussen is op de buienradar de depressiekern mooi zichtbaar!
Op Terschelling bij een zwakke (!) wind en zon is het nu 21 graden! In Zeeland nog maar 14 tot 15 graden!
Update 10h00: WEERALARM, zware windstoten langs Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, diverse activiteiten afgelast. Terwijl het in Noordwijk nog vrij rustig is (dank je wel voor de foto Joke) worden er op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust al flink zware windstoten geregistreerd. Hoek van Holland is koploper met 93 km/uur. Diverse activiteiten zoals het zomercarnaval in Rotterdam en het skûtsjesilen zijn afgelast.
En zojuist heeft het KNMI een WEERALARM uitgegeven! Lees de toelichting en neem die serieus!
Update 08h30: code oranje. Bij het openen van de diverse sites ben ik (als weerman en liefhebber van extremen) aangenaam verrast: vrij plotseling toch nog code oranje! En ook wel enigszins verbolgen: de waarschuwing van het KNMI komt rijkelijk laat en kort van te voren. Het KNMI was lang wat te voorzichtig en mist info door het niet volgen van het Amerikaanse GFS weermodel. Zoals ik al verwachtte lijkt dat model er al dagen het beste op te zitten: het wordt erger dan wat het ECMWF en HIRLAM model lieten zien. Maar wat is er veranderd in de (KNMI) inzichten?
In de guidance gaan ze er niet uitbreid op in noch over het opschalen maar geven wel mooi de onzekerheid aan; die er ook nu nog steeds is! Hoe dan ook: In de door het KNMI gevolgde modellen in de 0h runs opmerkelijke wijzigingen. Het windveld is groter en heviger geworden. In zowel het EC als HIRLAM zien we nu vanaf negen uur (Zeeland en Zuid-Holland) kans op zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur in een langgerekt (zich noordwaarts verplaatsend) kustgebied. Het zwaartepunt lijkt op de Noordzee te komen maar kan nog variëren tussen de kust van Zeeland en de Wadden.

Dat klopt aardig met de realiteit: thans wordt in Hoek van Holland windkracht 8 al aangetikt! Met een windstoot van 79 km/uur, waar Vlissingen ook al 78 km/uur aantikte.
Programma #zomercarnaval en @RdamUnlimited wegens weersverwachting afgelast. http://t.co/8o8U4aPlGK pic.twitter.com/zelCgY4w8c — RU Zomercarnaval (@Zomercarnaval) 25 juli 2015
Consequenties zijn er al. Zo is het zomercarnaval in Rotterdam voor het eerst in het 31-jarig bestaan afgelast.
Geen gebrek aan weer deze maand: hittegolf, landelijk hitterecord, vorst aan de grond en vandaag een zomerstorm. http://t.co/ZYJWesnUyh — JAN VISSER (@janvissersweer) 25 juli 2015
Verder blijft het weer boeien! Maar wees voorzichtig allemaal!
Update 01h45: de nieuwste verwachtingen
Lees onderaan dit bericht de mooie inleiding door Ronaldo, vrijdagavond (22h) verzorgd. Vanaf nu zijn we live en zal ik (Leo) dat live-blog bijhouden. Nieuwste berichtgeving steeds bovenaan!
We beginnen met de laatste inzichten op basis van de 18h runs van vrijdagavond, waar eindelijk (iets) meer duidelijk wordt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Wadden(eilanden) lijken het zwaarst getroffen te worden.
Iets dus. Even een korte uitleg nog. Nota bene: met de titel van dit bericht neem ik een kleine gok maar ik waag het er op: ik denk dat -een uur lang- windkracht 9 (het officiële criterium) ergens op een plek in Nederland (waarschijnlijk omgeving Terschelling) gehaald gaat worden. Maar, nog altijd relatief veel onzekerheid in de exacte verwachting. Dat komt zoals eerder aangestipt door het kleinschalige maar hevige karakter van deze kanaalrat. Bijzonder sowieso qua voorkomen, maar al helemaal in de zomer. Het KNMI heeft daar eerder o.a. dit mooie artikel aan gewijd. Vooral die kleinschaligheid maakt de verwachting extreem moeilijk. Zelfs zo’n 18 uur van tevoren dus! Kleine wijzigingen in koers en (uitdiepende) kerndruk kunnen een wereld van verschil maken. In de huidige situatie is van belang of er één of twee aparte kernen ontstaan en wat de exacte koers wordt. Zoals het nu lijkt ontstaan er twee kernen. Eén daarvan is (om 7 uur vanochtend) -voor de Vlaamse en Zeeuwse kust- zo klein dat hij thans voor de modelberekeningen alleen op bovenstaand kaartje zichtbaar is. Iets verder uitgezoomd of twee uur eerder of later is hij verdwenen. Voor de luchtbewegingen maakt het veel uit. Die zuidelijke kern wordt extra getriggerd door een uitloper (trog) van een omvangrijk lagedrukgebied hoger in de atmosfeer. En zal in de loop van de ochtend opvullend oostwaarts trekken.
Waar staan we nu? Afgelopen avond en begin deze nacht trekken de meeste (zware!) buien in twee stroken noordwaarts: over de Noordzee en West-België enerzijds en over Oost-Nederland en West-Duitsland anderzijds. Onder invloed van de kou die het lagedrukgebied op hoogte bij zich heeft een onstabiele opbouw: er zit aardig wat onweer op! Aan de grond weinig wind nog..
Vanaf morgenochtend zal het weer vanaf ongeveer 8 uur dramatisch omslaan. Op bovenstaand kaartje zien we dat al. Wat een scherpe overgang! Met om 8 uur circa windkracht 2 (tot 5 in andere modellen) op de Vlaamse kust..
Maar tussen 10 en 11 uur windkracht 7 tot 8! Ondertussen diept de noordelijke kern verder uit: zie het windveld ten noordwesten van Texel.
En dat versterkt zich in de loop van de ochtend en middag. Het hoogtepunt verwacht ik tussen 3 en 6 uur in de middag. Met het zich noordoostwaarts verplaatsend en uitdiepende lagedrukgebied worden aan de zuidwestkant van de kern de grootste luchtdrukverschillen en dientengevolge de hoogste windsnelheden bereikt. Dat zal zijn Op Vlieland, Terschelling en de Waddenzee. Stormkracht 9 in dit plausibele laatste HIRLAM scenario. Tot dat tijdstip windkracht 7 tot 8 langs de westkust.
Maar dan die andere berekening waar ik veel waarde aan hecht. Zo kan het ook worden. Een volle windkracht 10 -zware storm dus- rond 5 uur in de middag over delen van Texel, Vlieland, Terschelling en de westkust van het vaste land van Friesland in de jongste GFS berekening. Opmerkelijk verschil is overigens dat het in dit beeld ook landinwaarts veel harder waait. Dat is afwachten -lastig. Wel spannend: als dit uitkomt zal de overlast en schade gigantisch zijn!
Daar passen bovendien windstoten bij van meer dan 103 km/uur op de Waddenzee en 90 plus in een zeer grote regio – ook landinwaarts. Eén en ander resulteert waarschijnlijk net niet in het criterium code oranje van het KNMI. Daarvoor moeten er windstoten verwacht worden van meer dan 100 km/uur in een gebied met een lengte van minimaal 50 kilometer. In mijn ogen wat te ruim en te zwaar opgesteld: het te verwachten gevaar overstijgt de huis-tuin-en keuken code geel! De andere modellen die ik vaak meeneem in de verwachting (het ECMWF en HARMONIE) laat ik nu even buiten beschouwing. Het ECMWF onderschat de situatie mijns inziens, HARMONIE schiet per run enorm enorm heen en were en heeft derhalve kennelijk het meeste moeite met de situatie.
Tot slot van deze update even checken. Nee; nog niets aan de hand. Hoewel de wind in Zeeland al gedraaid is van oost naar zuid. Volledig volgens het boekje trouwens. Ik kan nog even rustig gaan slapen dus. Nou ja, nog één toevoeging:
Vanuit het andere bijkantoor van wintersportweerman.nl (huize Ronaldo te Purmerend) ontving ik zojuist (rond 01:00) nog een live-update: “dikke regen en hagel hier!”. Check: de activerende bui mooi op de radar!
Volgende update rond half negen zaterdagochtend!
Morgen gaan bijzonder veel mensen op vakantie. Sommige met de caravan, sommige gaan vliegen en sommige gaan lekker camperen in de tent. Natuurlijk wens ik iedereen veel plezier. Maar wees gewaarschuwd voor zwaar weer. We schrijven er sinds gisterenavond over. Kort van tevoren maar Leo heeft uitgelegd hoe dat kan. Ik wreef van de week ook even in mijn ogen toen ik de kaarten zag. Uiteindelijk komt het er toch van. Een zomerstorm in Nederland. En zelfs 24 uur van tevoren zijn de diverse modellen het nog steeds niet eens. Heel heel bijzonder.
Ga je met de caravan op vakantie ga dan extreem vroeg de deur uit. Of wacht tot in de avond. Het gaat allemaal bijzonder snel de komende 24 uur en Zeljko vliegt letterlijk en figuurlijk over ons land. Tussen 10 uur in de ochtend en 5 uur in de middag komt het windveld van deze depressie over het westen van het land. Zeeland is als eerste aan de beurt. Maar het hele kustgebied krijgt zware windstoten en wellicht heel kort een windkracht 9 te verwerken. Voor de campeerders in Zeeland: ZET JE TENT GOED VAST.
Sta je onder een boom?: Probeer een ander plekje te zoeken. De bomen zitten vol blad en die krijgen het te verduren. In de reacties heb ik het al gemeld. De wortels zitten niet heel diep in de grond doordat het in Nederland vaak regent. Derhalve hoeven de wortels van de bomen niet diep te graven voor water. Door de relatieve droogte kan de boom zich ook niet lekker vastzuigen in de grond. Een flinke windstoot tegen de boom die vol met bladeren zit: BOEM…daar gaat hij, of er waaien zeker dikke takken af. Allemaal erg ellendig.
Het is zo goed als zeker dat Zeljko recht over ons land trekt. Van Zeeland richting Groningen. Tomorrowland in Boom (België), grofweg tussen Antwerpen en Brussel, is hierbij ook gewaarschuwd. Geen wind met stormkracht, wel windstoten tot 90 kmh. Zeljko trekt richting Denemarken en daarna naar de Zuidpunt van Noorwegen.
Wat ook nieuws op gaat leveren is de vore van Zeljko, die richting Polen trekt. Hele zware shelf clouds met dikke kans op tornado’s morgen in het oosten van Duitsland en Polen. In de bovenstaande foto heb ik het aangegeven met een paars onderbroken lijn.
En morgenmiddag rond het middaguur is Zeljko op zijn hoogtepunt. Tenminste, volgens de Duitse weerdienst. En toch zijn de diverse toonaangevende modellen het niet eens. Niet over de timing en niet over de windkracht.
Dit is de ECMWF. Het Europese model. Max windkracht 6. Daar geloof ik geen moer van.
GFS doet er een schepje bovenop. Windkracht 8 – wellicht 9. Dan is het storm. Maar alleen aan de noordwest kust.
GEM, het Canadese model, berekend wel windkracht 9. Met name aan de Zeeuwse kust. Maar daarna trekt het windveld noordelijk richting Noord Holland en de Wadden. Kijk ook eens naar België en dan met name Boom. Ja ja….tomorrowland…dat wordt even schuilen. Maar daarna weer snel… Calm after the storm. Maar dat zul je niet horen op Tomorrowland 🙂
En de klapper is HIRLAM. Mooi fijnmazig model maar soms wel wat overdreven qua windberekening. Windkracht 10 lijkt me een tikkie overdreven. Op de bovenstaande foto kun je wel mooi zien waar de kern ligt. Juist, boven de pronvicie Utrecht en koersend richting noord oost. Zo zie je maar dat het niet op de kilometer te voorspellen is waar de hevigste wind komt te staan. De gehele Belgische en Nederlandse kuststreken zulle door het windveld van Zeljko gepakt worden.
En wat betekend dat voor het vliegverkeer, nu zoveel Nederlanders en Belgen op vakantie gaan en hun toevlucht zoeken naar warmere oorden. Tja, die vraag kan beter beantwoord worden door Finn. Piloot op een 747 bij KLM en teamlid van Wintersportweerman. Het stijgen zal niet zo’n probleem zijn. Maar het landen kan wel eens vertragingen opleveren. Er is namelijk geen enkele baan op Schiphol die noordwest – zuidoost georiënteerd is. Dus heeft de piloot last van Cross Wind. En Cross Wind Landing vergt veel van de piloot en het toestel. Gelukkig zijn deze mensen goed getraind en als het echt gevaarlijk wordt, dan wordt er uitgeweken.
Dit is schematisch de techniek van een cross landing. De neus wordt bij het aanvliegen in de windrichting gezet zodat het vliegtuig tot op het laatst draagkracht van de wind houdt. Pas op het laatste moment wordt het neuswiel geplaatst op de landingsbaan.
Gezien de windrichting van morgen zal men op Schiphol in de ochtend van baan wijzigen. In de middag zal de Aalsmeerbaan de beste optie zijn. Correct me if I’m wrong….Finn. Happy landings.
Voor iedereen. Doe voorzichtig morgen. Voor de campeerders: Ga niet met de caravan op pad tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Zet je tent stevig vast en vermijd een plek onder een boom.
Ondanks de slechte berichten een fijn weekend
89 reacties
Reacties zijn gesloten.