Dit is 2018. Een uniek moment in de wereldgeschiedenis. En is het niet juist fijn dat we in onze korte leventjes steeds weer nieuwe bijzondere dingen meemaken? Zou je echt jaar in jaar uit exact dezelfde droomcondities in de skigebieden willen zien? Zoals in de bioscoop de stoelen altijd even zacht zijn en de popcorn altijd hetzelfde smaakt? Kijk naar het plaatje hierboven. Is het geen…. “plaatje”. Het lijkt de maan wel. Of mars. Bijzondere kleuren. In bijzonder contrast met de spierwitte kunstsneeuw. En ik ga het zo eens testen op mijn HEAD World Cup Rebels RS ski.

Het is nog mistig. Mijn paraglider kan sowieso in de tas blijven. Maar ik ben ook wat langer blijven hangen in het hotel vanochtend. Om bijvoorbeeld ook dit bericht te tikken over de uitzonderlijke kou in Noord-Amerika.

Ik verwachtte vanochtend sneeuw in de Franse Alpen maar zag weinig. Ook niet in Les Menuires. En nu zie ik dit bericht over heftig onweer morgen in Zuid-Frankrijk. Ga ik zo naar kijken…

Nog even een terugblik op de recente sneeuw in Roemenië….

Hé en wat gek: even ten zuiden van Florence op 1593m is het ook al zo mooi winters geweest! Nou hoe gaat het verder?

Nou eerst inderdaad vandaag vanuit Frankrijk tot zondag in Slovenië veel neerslag met hoge sneeuwgrens aan de zuidkant. Sneeuwgrens boven 1500m.

Het verschil tussen de kaart hiervoor en deze hierboven is de sneeuwverwachting voor het oostelijk Alpengebied tot woensdagmiddag. Dat is allemaal met een lage sneeuwgrens. Nou hier in Obertauern zit het snor met 30cm omdat het hier ook zondag al zal sneeuwen. In Die Tauplitz en Loser sneeuwt het 20cm na aanvankelijke regen. Thuis krijg ik minimaal weer 5 cm. De top van de Hohe Salve zal toch wel 15cm hebben. Hadden we in oktober ook al een keer haha. Zie hoe Vorarlberg bij het Europese model naast de pot piest.

Maar in het Amerikaanse model doen onze partners Kleinwalsertal en Montafon wel mee! Dat hangt net van de windrichting af! Kan 30cm verschil maken dus. Fréderic wees in het Weercafé daar ook al op. Leuke discussie daar gisteren.

De Zwitserse noordkant krijgt ok wat centimeters. De Franse Alpen boven de sneeuwgrens zeker een halve meter poeder… Les Menuires kan 10cm in het dal en 20cm op de berg tegemoet zien. We weten het morgen al.

Tja en moeten we met dit ensemble voor Nederland überhaupt wel verder kijken dan woensdag? Me dunkt van niet. Hoe zien de weerkaarten er dan uit?

Nou dit is het dan. Voor mij is het nog steeds een dooiaanval wat hier gebeurt. Moet een behoorlijke kans van slagen. Kijk maar naar de pluim…

 

Ellendige regen ook vanaf woensdag! Maar ook een kansje dat het hoog zich herpakt en we een meer winterse koers gaan varen. Een kansje dat het laag  op de Middellandse Zee sterker wordt en de wind in de oosthoek blijft. Voor de wintersport maakt het allemaal niet zo veel uit. Het zal nog wel eens regenen tot 1500m maar er lijken sowieso golven van neerslag te gaan komen. En die zijn vroeg of laat weer koud genoeg. Pessimisme over de kerstweek lijkt echt ongegrond. Ook de opening van Les Menuires gaat gewoon gaaf worden. Ga mee! En zet 5-7 april alvast in je agenda voor de Meet & Greet hier in Obertauern!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.