morgennnnpslv_16103012_16102912

De stroming deze week vanaf dinsdag

De winter kickoff is gegeven door Frederic, mooie woorden van reageerder Paul overigens. En de kaarten zijn wederom om te smullen. Frederic heeft ons ingelicht over de (valse) SSW en alle ins & outs eerder vandaag. De kaarten blijven op koers en berekenen voor de komende periode gewoon een fors kouder weertype. Natuurlijk duiken we niet meteen de winter in. Maar de tekenen zijn veelbelovend. Deze korte avondupdate zal de winterharten hopelijk sneller doen kloppen.

[metaslider id=82091]

Gisterenavond schreef is reeds over de neerslag op woensdag. Die staat er nog steeds op maar niet meer zo intens. Een laag koerst van Groenland richting het oosten van Europa. De oostelijke Alpen zullen dan op een verse laag sneeuw getracteerd worden. En zoals gezegd, meer naar het westen neemt de neerslag af. De Franse Alpen zitten dus nog even in de wachtkamer.

neerslag-5

sneeuw op woensdag 02-11-2016

Het zal niet veel zijn maar laten we zeggen een begin. Zo’n 5 tot 10 centimeter. Vanochtend zag ik in de ECMWF grotere hoeveelheden. Maar die is nu nog niet binnen.

pijltje-naar-rechts

Het laag splitst een filiaaltje af

Na woensdag zal het laag, dat voor de eerste centimeters sneeuw zorgt, richting Rusland verdwijnen. Maar niet zonder een apart filiaaltje af te snoeren die onmiddelijk een zuidelijk koers neemt. Yep, wederom richting de Alpen.

[metaslider id=82107]

Dan zal er opnieuw een noordelijk stuwing ontstaan. Nog steeds niet heel veel sneeuw volgens de GFS. Toch heb ik het idee dat bij deze stroming meer neerslag neerdaalt dan de GFS berekend. Uiteindelijk zal de natte spons leeggeknepen moeten worden. En met een daling van de temperatuur zal de sneeuwgrens lekker laag liggen.

cumu-0711-2016

accumulatie volgende week zaterdag

De accumulatie tot en met volgende week maandag zal dan 20 centimeter of meer zijn. Ik denk dat de GFS de hoeveelheden iets onderschat.

pluim-29102016

Prikpunt Vorarlberg

De kneep zit hem eigenlijk aanstaande woensdag. De neerslagsignalen worden minder en minder op die dag. Dan wordt de 30 centimeter accumulatie natuurlijk niet gehaald volgend weekend. Maar kijk eens naar de temperatuur. Stukje bij beetje omlaag en daarna stabiel.

fictie-op-donderdagtmin_16111012_16102900

De trend blijft koud

Gelukkig is het pas oktober. Eind oktober, dus nog relatief vroeg in het seizoen. De trend is kouder. En laten we zeggen dt Koning Thialf een inspectie heeft uitgevoerd op het Europese continent. Is Europa na 3 jaar klaar voor een strenge winter? DACHT HET WEL!

lange-termijn

Kou in de buurt

En met een jetstream die niets voorsteld, een valse SSW die voor diverse blokkades kan zorgen, een negatieve NAO en AO (de kip en het ei) moet het er toch een keer van komen. Winter 2016-2017…..kom er maar in. Wij zijn er klaar voor.

Vergeet dit Niet:

wintertijd_003-wwwww

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.