De winter is gearriveerd met een nacht van bijna -30ºC in de Jura. Ook de Lage Landen gaan de vorst in.

Dit is de pluim van het Europese model van vanochtend. Je ziet een niet te missen mini-vorstperiodetje. Die is kouder geworden naar mate we zijn genaderd. Het gaat zowaar wat eerste Hellmann-punten opleveren. Daarna zie je wat clusters verschillende kanten op springen. Zeker een stuk of 5 lijntjes gaan vriezend door. Er is een kwakkelcluster. Maar ook +10ºC zit erbij.

Het Amerikaanse model heeft weer een nieuw ensemble uitgespuugd. Eén lijntje gaat voor strenge vorst. Diverse voor matige vorst. De krankzinnige hoofdrun van vanochtend is “vergeten”. Moet de handdoek nu wel of niet in de ring?

Kijk dit lijkt toch nog behoorlijk op de dramatische berekening van vanochtend. Weliswaar slechts 10cm maar geografisch hetzelfde plaatje. We moeten ook uitzoomen….

Deze kant gaan we op…. of Nederland nu net wel of net niet meedoet. Of Noord-Nederland beter gezegd. Alles onder de sneeuwlijn wordt tamelijk zacht.

In de Alpen zie je de verzachting ook. Over het weekeinde dooit het. Dan weer wat kouder zien we voor Die Tauplitz. Flinke wind ook over de kammen. Dat zien we deze dagen ook al in de Alpen.

Een GFS-run eerder hadden we de sneeuw over het midden van Nederland.

20-40cm berekend weer. Ga er maar aan staan. Dus echt alle opties zijn nog open.

Ook opnieuw koud en winters is het Canadese model. Hier voor maandag 27 december. Beetje sneeuw met kerst als de strengere kou binnenloopt.

Daar hoort dit ensemble bij…. voor de Lage Landen met in januari enkele uithalen naar -20ºC. En toch ook een mooi koud ensemble gemiddelde. De hoofdrun wordt hier niet geplot om een of andere reden. Dus is het devies: ff de mini-vorstperiode meepikken… en dan zien we de komende dagen echt de beslissing vallen wat het wordt.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1472464326522851338

Ondertussen zeer warm in Australië. Een absoluut warmterecord over de hele zomer uit 1962 is net niet gesneuveld. Wat zegt je dat? Fijne avond.

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

kirsten_dl · 20 december 2021 op 22:11

Mooi bericht weer @Hajo
maar ik zie het niet meteen gebeuren.
Bestudeer ik de weerkaarten? Nee want daarvan heb ik geen kaas gegeten.
Dus gewoon vanuit mijn buikgevoel dat ook zegt dat het nu aftellen is naar en wachten op een ‘nieuwe’ variant. 🙂 😉

Tim · 20 december 2021 op 22:39

Denk dat het zinvoller is om te kijken naar de polar vortex de ao nao index. Kun je hier ook aandacht aan besteden in de weerpraatjes. Verwachting hajo

Gesloten voor reacties.