De winter is gearriveerd met een nacht van bijna -30ºC in de Jura. Ook de Lage Landen gaan de vorst in.

Dit is de pluim van het Europese model van vanochtend. Je ziet een niet te missen mini-vorstperiodetje. Die is kouder geworden naar mate we zijn genaderd. Het gaat zowaar wat eerste Hellmann-punten opleveren. Daarna zie je wat clusters verschillende kanten op springen. Zeker een stuk of 5 lijntjes gaan vriezend door. Er is een kwakkelcluster. Maar ook +10ºC zit erbij.

Het Amerikaanse model heeft weer een nieuw ensemble uitgespuugd. Eén lijntje gaat voor strenge vorst. Diverse voor matige vorst. De krankzinnige hoofdrun van vanochtend is “vergeten”. Moet de handdoek nu wel of niet in de ring?

Kijk dit lijkt toch nog behoorlijk op de dramatische berekening van vanochtend. Weliswaar slechts 10cm maar geografisch hetzelfde plaatje. We moeten ook uitzoomen….

Deze kant gaan we op…. of Nederland nu net wel of net niet meedoet. Of Noord-Nederland beter gezegd. Alles onder de sneeuwlijn wordt tamelijk zacht.

In de Alpen zie je de verzachting ook. Over het weekeinde dooit het. Dan weer wat kouder zien we voor Die Tauplitz. Flinke wind ook over de kammen. Dat zien we deze dagen ook al in de Alpen.

Een GFS-run eerder hadden we de sneeuw over het midden van Nederland.

20-40cm berekend weer. Ga er maar aan staan. Dus echt alle opties zijn nog open.

Ook opnieuw koud en winters is het Canadese model. Hier voor maandag 27 december. Beetje sneeuw met kerst als de strengere kou binnenloopt.

Daar hoort dit ensemble bij…. voor de Lage Landen met in januari enkele uithalen naar -20ºC. En toch ook een mooi koud ensemble gemiddelde. De hoofdrun wordt hier niet geplot om een of andere reden. Dus is het devies: ff de mini-vorstperiode meepikken… en dan zien we de komende dagen echt de beslissing vallen wat het wordt.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1472464326522851338

Ondertussen zeer warm in Australië. Een absoluut warmterecord over de hele zomer uit 1962 is net niet gesneuveld. Wat zegt je dat? Fijne avond.

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

kirsten_dl · 20 december 2021 op 22:11

Mooi bericht weer @Hajo
maar ik zie het niet meteen gebeuren.
Bestudeer ik de weerkaarten? Nee want daarvan heb ik geen kaas gegeten.
Dus gewoon vanuit mijn buikgevoel dat ook zegt dat het nu aftellen is naar en wachten op een ‘nieuwe’ variant. 🙂 😉

Tim · 20 december 2021 op 22:39

Denk dat het zinvoller is om te kijken naar de polar vortex de ao nao index. Kun je hier ook aandacht aan besteden in de weerpraatjes. Verwachting hajo

Gesloten voor reacties.