Deze foto van het Kitzsteinhorn vandaag mag iedereen inlijsten. Er kan hier altijd tot het begin van de zomer geskied worden, maar nu eind april 2024 is het echt Ice age daarboven. Het zijn vele vele meters sneeuw en ik moet ook echt nog ff gaan kijken voor mijn seizoenpas afloopt op 1 mei.

Het hoort bij dit seizoen…. dat gigantische contrast tussen beneden en boven…. en zoooo bijzonder is het nu ook weer niet als ik terugkijk door de laatste jaren.

Nu in 2019 was het echt ietsje minder. Dus laten we niet concluderen dat het dit jaar echt absurd veel is…. ik denk wel dat het bijzonder is dat februari en maart zo zacht waren dat je dacht dat de natuur heel ver vooruit zou lopen en dan we nu al weer heel normaal in de pas lopen met andere jaren. Een soort “nothing to see here, move on” dus!

Waar de net afgesloten koudegolf wel heel bijzonder was, was in Duitsland in de Rhön waar ik net weer een paar dagen op bezoek ben geweest. Dat is echt zeldzaam…. zo winters daar eind april.

Wat je dan krijgt als de boel op een mooie zonnig dag weer opwarmt beneden is dit. Hierboven de track van een hele mooie solovlucht van een vol uur. Gestart op 900m en wat heen en weer gerommeld tot ik bijna ging landen op nog geen 200m van de landingsplaats 50 meter boven de grond. En toen …. thermiek gevonden en naar 2100m gekatapulteerd zoals je hierboven ziet. Om nog maar eens te benadrukken dat paragliden echt helemaal niets met parachutespringen te maken heeft. Kom het gewoon eens doen… ik sta voor je klaar….

PS Mooi weer nu een hele fase in de Alpen. Beetje Föhn erbij ook weer. Op 9 mei gaat de gondel naar de Schmitten weer open.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.