Om te beginnen een mooie actiefoto terwijl ik vanmorgen de auto schoon stond te vegen want het sneeuwt hier weer lekker door. Er is nog geen grote hoeveelheid gevallen maar het sneeuwt nog wel zeker 36 uur door dus dat komt wel goed.

Alles weer mooi wit, een zeer prettige opfrisser voor het landschap en de pistes. Morgen kijken of het ook genoeg is om lekker te kunnen poederen. Hajo rijdt vandaag naar de Rudolfshütte, daar zal het nog wel wat steviger los gaan, we zien vanavond ongetwijfeld een fotootje van daar!

Het begon gister allemaal met eerst föhn en stevige wind om vervolgens tot een rappe afkoeling te komen. Kijk eens naar de tijdstippen en de temperatuur op de Furkajoch: precies 7 graden verschil in 2 luttele uurtjes. Dat is een temperatuurcrash!

In de Franse Alpen sneeuwde het eerst waar nu de stuwing is begonnen. Champery dorp is mooi wit geworden!

Zelfs in de zuidelijke Franse Alpen sneeuwde het even, altijd lekker! Hierboven Les Orres.

Maar de echt profiterende skigebieden zitten echt aan de noordkant, Schröcken is altijd zo’n prachtig plaatje als het sneeuwt. Meer naar het westen in Riederalp viel al 25cm en het sneeuwt er nog steeds!

Oberstdorf bij Kleinwalsertal ziet grote vlokken neerdalen, alles plakt mooi aan de dunste takjes.

En gister zagen we nog dat deze webcam eindelijk was uit gegraven. Nou ze mogen weer opnieuw beginnen haha!

Als je vanochtend op Bergfex kijkt schrik je misschien toch een beetje, dat is wel heel veel zon en hoge temperaturen. Nou allereerst ligt er zoveel sneeuw dat we ons voorlopig geen zorgen maken. Daarnaast weet Bergfex de maxima altijd wat te overdrijven. Wellicht dat zuidhellingen het wat moeilijk gaan krijgen. Maar oke zo warm zal het niet worden denk ik hoor, er zijn genoeg lichtpuntjes, laten we snel gaan kijken!

Zo zien we op korte termijn ineens koudere bovenluchten op de kaarten verschijnen terwijl die gisteravond amper zichtbaar waren in het ensemble. Op de 15e zou het toch ineens wat kouder kunnen blijven.

Maar het komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds dit hoog op de kaarten kwam twijfelt het al tussen Sceuro- en Eurohoog, op de nieuwste kaarten van het GFS neigt het dan toch weer een beetje naar Sceuro. Daarmee kan er dan toch nipt wat kou uit het oosten naar de Alpen stromen.

Heel nipt maar heel perfect! Dit zou ik persoonlijk wel graag zien, sorry aan alle terras-hoppers in de eerste voorjaarsweek. Het zou namelijk zomaar 5 of 10 graden schelen in de middagtemperatuur.

Het koudebelletje is gelukkig niet zo actief dus op wat lichte zuidkantsneeuw na blijft het zonnig!

Hoe anders is het Europese model met de kou naar de Balkan. Dan wel het scenario van Bergfex hierboven.

In beide modellen wel gewoon de nachtvorstjes dus de pistes zullen in de ochtend in perfecte staat zijn! Ook voor de Lage Landen zitten er nachtvorstjes in maar zullen we vooral de heerlijke warme temperaturen herinneren.

In Maastricht zullen ze zelfs richting de 15 graden gaan! Terrasjesweer! Slechts 1 pietertje die het laat winteren eind februari.

Maar waar wintersportweerman is is winter. De para van het GFS komt met deze knaller! Na het bekijken van de kaarten en het verloop vind ik het nog niet eens een hele gekke situatie. Hoop doet leven! Maargoed, deze berekening staat er redelijk alleen voor.

Maar hij is wel heeeeeel lekker hoor. Dit is pas een echte Russische beer, iemand daar toevallig een fotootje van? 😉

Met deze nachttemperaturen en ijsdagen voor de gehele Lage Landen. Die lente is natuurlijk leuk maar wie duimt er met me mee voor dit scenario?

De toegift is van Joke uit Riederalp waar ik eerder al de 25cm van noemde!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

49 reacties

Gesloten voor reacties.