Untitled

Openingsplaten vanmiddag zijn voor reageerders Bob en Rolph die vandaag respectievelijk 13 en 19cm sneeuw wisten te meten. Kleine kanttekening is dat Rolph wat de hoogte is ingegaan, hij peilde op een hoogte van 85 meter, komt die Nederlands berg er nog? Voor een Nederlandse dump (19cm) hebben hem blijkbaar nodig! Beide in omgeving Apeldoorn Arnhem maar zij waren zeker niet de enige die sneeuw zagen afgelopen 24  uur. Wat heb jij van je bingo-buienkaart kunnen afstrepen? Bij mij aan de kust slechts regen, hagel en wat korrelsneeuw, onweer en sneeuw ontbraken. Het midden van het land zag soms mooi wit, het zuiden, noorden en de kusstrook moeten nog even wachten. Maar niet voor lang!

overzicht laagje

Hier op de site veelbesproken, een reden voor een hoop discussies en oorzaak van slapeloze nachten, Frederics laagjes. De eerste doet morgen de Lage Landen aan zoals je hierboven ziet, de modellen schoten heen en weer en hadden de grootste moeite om de gevolgen te berekenen. Nowcasten is daarom het advies maar wil je een zo’n goed mogelijke indicatie van wat je morgen te wachten staat, lees dan verder 😉

rart_17121003_17120900

Eerst bespreken we aan de hand van het Europese model de loop van de komende 36 uur, daarna gaan we iets verder in op de details. We starten met de wind die gaat draaien, na een paar dagen stevige noordwester draait deze as we speak naar west en uiteindelijk door naar zuid. Uitgangssituatie hierboven is komende nacht met de wind inmiddels vanuit zuid-west en nog wat lichte winterse buien voor de kuststrook. Onze sneeuw is al zichtbaar boven Noord-Frankrijk.

pslv_17121009_17120900

De wind draait vervolgens door naar zuid en daarmee arriveert het front rond 9 uur ’s ochtends. Nu hoor ik je denken dat de wind uit zuid toch normaal warme lucht brengt? Je hebt helemaal gelijk, maar eerst moet de kou nog opgeruimd worden. Want op het moment van aankomst van de neerslag is de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1300m hoogte) nog zo’n -5 graden en op ooghoogte rond het vriespunt.

Webp.net-gifmaker (5)

De sneeuw gaat het dus redden tot aan de grond. Ja voor heel Nederland! Omdat we door de zuidelijke wind geen last meer hebben van die warme Noordzee gaan ook de kuststroken dit keer hun vlokken krijgen. Door de temperatuur op ooghoogte en de intensiteit van de sneeuw zal het overal een, al dan niet tijdelijke, witte wereld opleveren.

neerslag 9u

We pikken hem weer op bij de aankomst van de band neerslag tussen 6 en 9 uur ’s ochtends. Roze is sneeuw, blauw is regen. De roze pluk boven Nederland geeft dan slechts wat verdwaalde vlokken, de echte neerslag doet op dit moment België aan. De sneeuw houdt zich (mooi om te zien) aan de Noordzee en kleur netjes binnen de lijnen roze, of wit.

rart_17121012_17120900

Hier het moment van impact voor Nederland tussen 9 en 12 uur, onze zuiderburen hebben op dat moment hun portie al gehad. Op de donkerroze vlek zit overigens een intensiteit van ongeveer 7cm in 3 uur, dit geldt voor heel Nederland en België, we vergelijken zo nog met de andere modellen. Merk op dat de sneeuw nu wel intens genoeg is om het ook boven de Noordzee te laten sneeuwen, dit rebelse front kleurt buiten de lijntjes.

rart_17121015_17120900

Weer 3 uur verder ligt de sneeuwval boven het noorden. Ondertussen is de kou in het zuiden en westen verdreven en kan het zomaar zijn dat het nog wat regent na de sneeuwval, geen grote hoeveelheden maar de kuststrook ziet waarschijnlijk het meeste water.

gust_17121015_17120900

Na de sneeuwval kan het trouwens even hard waaien met aan de kust windstoten tot 100km per uur.

rart_17121018_17120900

De kern van het laagje trekt aan het eind van de middag wat meer door naar het oosten en zorgt er voor dat de sneeuw wat langer in het noorden blijft hangen.

rart_17121100_17120900

En zo trekt Frederics duik laagje naar de kop van Duitsland en brengt de Lage Landen in een licht westelijke stroming. Na de sneeuwval is de temperatuur in het zuiden en westen snel opgelopen richting 5 graden maar in het noorden kan het koud blijven. Met welke hoeveelheden komt het EC dan op de proppen? 6 a 7 cm voor het zuiden, westen en midden en 10cm voor het noorden, een prima inschatting denk ik, even kijken naar de hoge resolutie modellen.

Webp.net-gifmaker (6)

Het Arpege model verdeelt de sneeuw wat beter omdat het gebied volgens dit modeleen beetje verpietert naarmate het noordelijker trekt. Ruim genomen zo’n 8cm sneeuw voor de hele Lage Landen. Let wel op de pluk neerslag die in de middag en avond dwars over Nederland komt, dit is de regen die het EC ook al wist te benoemen. Het Noorden houdt het redelijk droog na de sneeuwval in deze berekening.

Webp.net-gifmaker (7)

Ons eigen Hilram van het KNMI doet iets vergelijkbaars als het Arpege: sneeuwval verpietert in het noorden en laat na de sneeuw een band regen over het westen en midden trekken. Het verschil met het Arpege en EC is dat het Hilram een vrij extreme intensiteit laat zien! De nieuwste 06z berekening doet ongeveer hetzelfde.

prec_17121012_17120900 (1)

14cm sneeuw in 3 uur bij Hoek van Holland met op het hoogtepunt 7cm in een luttel uurtje! Dat dit vlakbij mijn woonplaats gebeurt maakt deze berekening natuurlijk mijn favoriet 😉

Webp.net-gifmaker (8)

Als afsluiter het WRF, neerslag met diagonale strepen betekent sneeuw. Net als bij de voorgaande 2 modellen ligt de intensiteit hoger in het midden en westen van het land maar blijft het langer hangen in het noorden. Wederom die opvallend intense pluk langs de kust net als wat het Hilram berekende, de neerslag is bij de kern van de depressie het hoogst. In de bovenstaande weergave is ook mooi te zien dat de band met neerslag de kou opruimt, want aan de staart van het front bevat wat regen.

Untitled 12

Hierbij mijn persoonlijke verwachting. Het hele noorden aan top omdat daar de sneeuw het langst volhoudt en een strook midden-west meegenomen vanwege de voorspelde intensiteit. Samenvattend:

  • Sneeuwval voor het hele land
  • Snel meten en genieten voor het zuiden, midden en westen door opvolgende lichte regen
  • Kijk goed naar wanneer de sneeuwval voor jouw woonplaats valt
  • Gelukkig is het zondag, maar kijk uit met de weg op gaan
  • Nowcasten en Geniet!

Ik verwacht trouwens zeker een code geel of zelfs oranje voor het hele land, eens zien wat het KNMI ervan maakt! Afsluitend de sneeuwpluim die Frdderic poste in de reacties waarin ook de sneeuwkansen voor maandag zichtbaar zijn. Ook weer een erg complexe situatie dus genoeg voor nu 🙂

eps_pluim_snow_06280


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

183 reacties

Gesloten voor reacties.