Totale sneeuwaanwas tot maandagavond

Vandaag en morgen sneeuw
Vandaag start dus de oostwaartse verplaatsing van het front dat de nodige sneeuw nog gaat brengen in delen van de Alpen. Vanochtend begint het in de Franse Alpen boven 1500-1800 meter te sneeuwen, later zakkend naar 1000-1500 meter. Zwitserland is later op de dag aan de beurt en Oostenrijk (Vorarlberg/Tirol) vanavond. Met het verder oostwaarts trekken van dit neerslaggebied wordt de neerslag intensiever en wordt er ook geleidelijk iets koudere lucht aangevoerd. De vorstgrens daalt dan naar 1000-1300 meter. De sneeuwgrens komt dan lokaal (Wallis/Graubünden/Vorarlberg) en tijdelijk op zo’n 600-900 meterte liggen. Zie bovenstaand kaartje wat er tot aan maandagmiddag aan totale verse sneeuw wordt verwacht.

Rest van de week wolken en zon
Achter het front bouwt zich ten noorden van de Alpen een nieuw hogedrukgebied op. Later in de week splitst zich dit en vertrekt een kern afbouwend naar de Balkan. De andere kern bouwt dan verder op en verplaats zich naar Scandinavië. De koude uitstroom vanaf Finland die gisteren nog richting Oost Alpen zou gaan, gaat in de nieuwe prognoses meer richting Balkan.

 

Ligging hogedrukgebied dinsdag 20 maart

 

Ligging hogedrukgebied zondag 25 maart

In de bovenlucht is dan een mooi omegapatroon te zien, dat eerst wordt gevoed vanuit het Middellandse Zeegebied en vanaf volgend weekend vanaf het vertrouwde Azorenhoog. Voor de LL heeft dit trouwens een zeer bestendige periode tot gevolg met mooi voorjaarsweer. Vanaf het midden van deze week komt de stroming boven de Alpen hoofdzakelijk uit zuidoostelijke richting, waardoor de Zuid- en Westalpen gevoeliger worden voor bewolking.

Bewolking voor donderdag 22 maart

 

Na de dip die we hadden met het neerslagfront, gaat de temperatuur ook snel weer omhoog. Op 1500 meter wordt het donderdag al weer zo’n 5 à 8 graden en komt de vorstgrens weer op dik 2000 meter te liggen. Dus: ’s ochtends skiën en ’s middags zonnen, gevolgd door . . . . après-ski.

Temp op 1500 m op donderdag 22 maart

Als alles goed gaat, bericht Hajo ons morgen en dinsdag live vanuit zijn ski locatie Königsleiten.

 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

6 reacties

Gesloten voor reacties.