Webcam Prato Nevoso

We keken er al een paar dagen naar en vanochtend ligt er dan een dik pak! Prato Nevoso in de krul van Genua is vrijwel het enige plekje in de Alpen waar het lekker is los gegaan. Zijn altijd bijzondere systemen daar boven de de Middellandse Zee.

Webcam Prato Nevoso

Hier nog eentje uit datzelfde skigebied. Het staat vrij hoog op m’n wishlist.

In Oostenrijk is het nu ook bijna overal bewolkt, de hoogste berg van Duitsland steekt er nog bovenuit.

In het oosten sneeuwt het daarom zeer licht, dit is Obertauern waar Hajo en ik straks naartoe rijden. Eens zien of er nog wat van die meters sneeuw over is 😉

In Zell am See ook wat lichte sneeuwval met het meer wat toch steeds meer verdwijnt onder een ijslaag. Voor die ijslaag is een dump niet zo handig, dat weten we inmiddels in de Lage Landen.

Webcam Valmorel

In de westelijke Franse Alpen heeft het wat meer gesneeuwd en moeten ze zelfs even met de schuiver aan de slag. Dat is hier in Oostenrijk niet aan de orde. Valmorel ziet er direct schilderachtig uit, een van mijn stiekeme liefdes na een seizoen aan de andere kant van het skigebied gewerkt te hebben. Door dat poortje rechts zit een heerlijk bakkertje met de lekkerste taartjes!

Goed toeven is het ook in het Sauerland waar ze wat centimeters hebben mogen bijschrijven afgelopen tijd. Maar met het dooiweekend om de hoek wordt het toch billen knijpen daar. Wil je weten hoe dat dooiweekend in Nederland gaat huishouden, lees dan Hajo z’n ochtendbericht!

Want zaterdag een uitloper van een depressie met daarachter warme lucht. +1 op 1500m is veel te warm voor het Sauerland helaas. Net als we gister zagen mist deze neerslag de Alpen in het GFS maar gaat het EC voor een full-hit. Kijken we zo weer even verder naar.

Zondag zou het dan wel net goed kunnen gaan maar blijft het penibel met een sneeuwgrens rond 500m. Als het dan sneeuw is, is het wel veel sneeuw gelijk. mogelijk 15 tot 20cm in een dagje.

Over naar de Alpen waar ik nog steeds met verhoogde interesse kijk naar komende zaterdag. Gister legde ik de situatie uit en die is vandaag praktisch hetzelfde! Ik had toch verwacht dat op deze termijn de modellen het wel eens zouden worden. Maar nee, hierboven zien we dat het EC zelfs nog wat heeft opgeschaald naar 40cm sneeuw op 1 dag.

Terwijl het GFS, tja, nog steeds helemaal niks doet. Onzekerheid blijft de troef! Hogere resolutie modellen als ARPEGE en ICON zitten er een beetje tussenin. Waarschijnlijk zal dat ook wel de oplossing worden.

Daarna dan wel vrij zeker nieuwe sneeuwval voor vooral de noordwest kant. Niet meer dan een halve meter maar meer dan een opfrissertje. Goed nieuws dus! Daarna ligt alles nog open. Waar de depressies naartoe zeilen gaat niet alleen uitmaken waar de sneeuw in de Alpen gaat vallen maar ook wat het vervolg qua situatie is.

En ik blijf het zeggen, en hopen, alleen de zuidkant maakt kans op een echte dump. Want daar verdienen ze het ondertussen wel het meest. Praktisch alle Italiaanse skigebieden wachten al lang op verse sneeuw, alleen als je echt dicht tegen de hoofdkam aan zat heb je ook wat Oostenrijkse sneeuw daar gezien. Maar hoop doet leven want beide modellen komen met mooie zuidkantsneeuw, weliswaar een andere termijn maar het blijft toch in de voorspellingen zitten. Ik kan en wil er niet omheen.

Prikpunt Innsbruck

Het ensemble is ook duidelijk: namelijk onduidelijk. Al direct onzekerheid over de neerslaghoeveelheden zaterdag de 26e, in het EC kan het en een paar members in het GFS doen ook mem. Vanaf de 30e dansen de lijntjes van de tenperatuur en neerslag helemaal alle kanten op. Mijn gevoel is aanhoudend sneeuwkansjes voor de noord- en westkant, de zuidkant gaat een dump krijgen alleen waar wanneer en hoe blijft gissen.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

10 reacties

Gesloten voor reacties.