1 dents du midib
Boven alles uitstekend en beeldbepalend aan de Zwitserse kant van Les Portes du Soleil zijn wel de Dents du Midi. Een kam van ‘tanden’ die je al in beeld krijgt terwijl je nog lang en breed op de snelweg rijdt en nog tientallen kilometers te gaan hebt. Onderaan deze imposante berg ligt Champéry. Vanuit dat charmante dorp ga ik je deze week op de hoogte houden van aantal ins en outs van dit skigebied.

2lesportesdusoleil

De Portes du Soleil is met 600 km pistes een van de grootste skigebieden ter wereld en dat op een dag rijden van Nederland! Minimaal een week skiën en dan nog lang niet alle afdalingen hebben gehad. Iedere dag een nieuwe route kiezen waarbij je van dorp naar dorp en ook nog eens over landsgrenzen skiet. Al die dorpen (14 in totaal) met ieder zo z’n eigen sfeer. Dat alles is de Portes du Soleil en eigenlijk is er nog veel meer!

Croix de Culet
3eerste uitzicht

Wanneer je vanuit Champéry bovenaan gekomen uit de ‘Telepherique’ stapt, moet je opletten dat je mond niet open blijft staan. Wat een gigantisch imponerend uitzicht heb je bovenop de Coix de Culet met zijn 1962 hoogtemeters. Op zich niet eens zo hoog, maar echt, de ligging van de bergmassieven om je heen maakt je zo klein! Jammer genoeg schiet een foto dan altijd te kort, je moet het zelf zien!

Pas de Chavanette (De Muur)
4demuur
Op pad richting Avoriaz (Frankrijk) kom je vanuit Champéry al snel De Muur tegen. Zie je die grote spierwitte bergwand in het midden van de foto? Dat is hem. Je hebt er vast wel eens over gehoord. Het is een must voor een beetje zichzelf respecterende gevorderde skiër. Want wat variatie betreft komt echt iedereen aan zijn trekken in Les Portes du Soleil. Maar goed, vandaag blijven we aan de Zwitserse kant van het gebied.

Pointe des Mossettes
5Pointe des Mossettes
Vanaf de Telepherique ski je een eenvoudige route naar Les Crosets, het volgende dorpje. De skilift die je dan tegenkomt is de Mossettes. Over een schitterend landschap kachel je met een behoorlijke vaart omhoog naar wat meteen het hoogste punt van het skigebied is, Pointe des Mossettes met zijn 2277 meter. Er zijn wel hogere toppen in de omgeving maar daar kan je niet skiën tenminste, ik niet 😉 .

Les Crosets met op de achtergrond de Dents Blanches
6Les Crosets
Schilderachtig ligt ook dit dorp Les Crosets tussen de bergmassieven. Dat schilderachtige geldt voor een heel aantal dorpen in Les Portes du Soleil. Ruige steile bergwanden die de dorpen omsluiten, dat is ook echt een van de charmes van dit gebied evenals de vele vergezichten. Maar goed, op naar Champoussin.

Champoussin
7Champoussin
Ook hier geen massieve betonpaleizen maar knusse laagbouw verscholen in de dalen waar je de gemoedelijke geur van houtkachels opsnuift als je er langs skiet. Grote terrassen met een Jodeler Franz zal je hier niet vinden maar wel genoeg knusse restaurantjes met even zoveel terrasjes.

8Morgins
Een foto van Morgins op afstand. Dit heb ik gedaan omdat je hier goed kunt zien hoe deze dorpjes schijnbaar eenzaam en verlaten ingeklemd tussen de bergen liggen. Een hele leuke route om daar te komen is via een lang bergpad. Vanuit Champéry geskied kom je dit bord tegen:

9Bienvenue

Aan de overkant van dit bord begint de afdaling naar Morgins. Je kunt ook via Champoussin maar dit is dus optie twee. Sorry, de volgende foto van deze route is van vorig seizoen maar ik wil je hem toch niet onthouden. Deze route ga ik zeker ook nemen deze week.

Route naar Morgins
10route morgins
Je hebt wel gezien dat de omstandigheden de afgelopen dagen schitterend waren. Nu druppelt het hier een beetje in het dal met temperaturen rond het vriespunt. Heerlijk weer om even dit bericht te schrijven. Stay tuned want er komt nog minstens 1 bericht deze week vanaf

Camping du Grand Paradis in Champéry
12CampingDuGrandParadisB

Zit je op dit moment in Les Portes du Soleil of ben er ooit geweest? Leef je uit in de reacties hieronder.

Categorieën: Portes du Soleil

Kees

Kees brengt regelmatig verslag uit bij wintersportweerman.nl over o.a. zijn geliefde skigebied de Portes du Soleil. Zijn uitvalsbasis is Camping du Grand Paradis in Champéry waar hij al jaren komt om te genieten van alles wat met de winter te maken heeft. Skiën met Bob M. op zijn oren, maar ook de maan die 's nachts op de besneeuwde toppen schijnt vindt hij helemaal te gek! @LesPdSNL

15 reacties

Gesloten voor reacties.