hochkonig 0950_hd

We trappen af in de Alpen want vanmorgen stonden er mooie plaatjes op de diverse webcam sites. De toppen zijn inmiddels weer wit en die blijven zeker de komende week nog wel wit kleuren. Het is natuurlijk pas September maar we komen elke dag weer een stapje dichter bij de, door ons zo geliefde, winter. Deze sneeuw zal wel weer wegdooien, met name op de lagere hoogten. Het is echter wel lekker voor het gevoel en het begint, als ik deze plaatjes zie, echt wel weer te kriebelen. En bij jou?

1430_hd

Heerlijk zo’n mooie laag poedersuiker zoals hier bij Zell am See Kaprun aan de Hochgebirgsstauseen…

Hans 1 DJw_xciW0AEtXsO.jpg large

Sneeuwschuiven op 15 september in het Kleinwalsertal

… en deze stond op de twitter pagina van Hans ter Braak in zijn geliefde Kleinwalsertal. Hans was op zo’n 2000 meter hoogte alwaar het een graad of 4 vroor vanochtend….

Hans 2 DJxq-e4XcAAxpkF.jpg large

Stubaigletsjer vanochtend. Yummie.

…. en ook deze heb ik even van Hans gepikt. Vind hij vast niet erg.

Het gaat echter lekker koel verder de komende dagen met zo nu en dan weer wat sneeuw in de Alpen.

output_dQQobE

Ik heb even wat kaartjes achter elkaar geplakt om te laten zien dat het de komende tijd gewoon te koud is voor deze tijd van het jaar. Was het vorig jaar gewoon 30 graden op 15 September, dit jaar moeten we het met de helft doen helaas. Ook de komende dagen.

nl sept txgn260

gemiddelde temperatuur voor September

Wat wel grappig is, is dat we precies op het maandgemiddelde zitten zoals het hoort te zijn. Voor mijn gevoel zitten we er vet onder maar dat is dus niet waar. Dat komt met name door een iets te warme start, maar we gaan nu koeler verder en dat zal de gemiddelde waarden naar beneden trekken de komende dagen.

nl sept rdsom

Cummulatieve neerslagsom September

En dan die regen! Helemaal niet om over naar huis te schrijven. We hebben op sommige plaatsen allang de maandelijkse hoeveelheid te pakken en we zitten pas op de helft. Niet leuk natuurlijk, helemaal als we naar de komende dagen kijken, want het wordt wel iets beter, maar van nazomer kan absoluut (nog) niet gesproken worden. Daarvoor liggen de diverse drukgebieden gewoonweg op de verkeerde plaats.

1e pslv_17091603_17091512

Azorenhoog met uitloper richting IJsland

De uitgangspositie is een hegedrukgebied boven de Azoren, met een drukas die van noord naar zuid loopt. Hierdoor wordt een stromingspatroon vanuit het noorden in stand gehouden. Derhalve is het tot dinsdag te koud, en af en toe ook nat.

2e pslv_17091712_17091512

Azorenhoog trekt zich terug

Het hogedrukgebied trekt zich terug richting de oceaan en daardoor kunnen storingen makkelijk tot het Europese continent toetreden. Zo af en toe trekken er fronten over en dan met name van een hoogtelaag dat op de kaart hierboven nog z’n kern boven Hongarije heeft maar uiteindelijk uitdiept en richting de Baltische Staten en Finland trekt.

3e prec_17091918_17091512

Neerslagbanden richting de Alpen

Hierdoor worden er diverse neerslaggebieden richting de Lage Landen en de Alpen gezwiept. De Britse Eilanden zullen dit keer minder neerslag krijgen omdat daar juist een rug van hogedruk de neerslaggebieden tegenhoudt. Aan de noordkant van deze fronten loopt er ook iets koudere lucht mee richting de Alpen.

4e rart_17091918_17091512

Sneeuw vanaf 1800 meter en later dalend

Hierdoor zullen er geregeld diverse regen- en sneeuwbuien plaatsvinden. Webcamsites dus even in de favorieten zetten de komende dagen.

1509 sjagraphe_ens3

Morgen ligt de sneeuwgrens nog rond de 1800 – 2000 meter maar op dinsdag is die sneeuwgrens gedaald tot onder de 1500 meter. Houd er rekening mee dat die sneeuw de dagen daarop gewoon weer smelt.Voor het plaatje en de gletsjers leuk maar het is nog lang niet de fundering voor de winter. Dat zal ergens vanaf half november gaan gebeuren. Geen garanties 🙂

5e pslv_17092012_17091512

Pas na woensdag zal het wat rustiger worden omdat de lagedrukgebieden dan wegtrekken of ingesloten worden waardoor ze zichzelf de das om doen. Met name boven het noorden van Scandinavië wordt een bolwerk van hogedruk opgebouwd waar wij wellicht van kunnen profiteren zodra het uitbreid richting Zweden en Noorwegen.

jose pslv_17092400_17091512

Pas in de meteofictie sector zit er wat stabiel herfstweer in. Ik gebruik juist het woord herfstweer omdat de temperaturen wellicht al gematigd zijn in die periode. En als we dan ook nog hulp krijgen van ex tropische storm José, nu nog steeds dansend 1200 kilometer ten noorden van Sint Maarten, dan zit er een langere periode van stabiel nazomer herfstweer zeker in. Slaan we dit jaar de nazomer gewoon over. Op naar de winter.

Fijn weekend


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.