mega_menuires_clocher0202lr

Uiteindelijk wint Les Menuires de wedstrijd om de mooiste webcamafbeelding van de dag met een straatlengte. Yummie! Mis dan ook niet deze unieke kans om hier met 4 vrienden gratis accommodatie en skipas te winnen.

mega_lescarroz_village0202crop

Er is iets met Les Carroz in de Haute-Savoie vanochtend. Een mysterieuze aantrekkingskracht. Als van een femme fatale. Neige fatale is na het afgelopen door mij zoals gewoonlijk al voorspelde horrorlawineweekeinde geen overdreven term. Maar wij zijn grotendeeld brave pisteskiërs hier en wij kunnen zonder plaatsvervangende gene genieten van de beelden.

[metaslider id=54301]

We blijven nog even in Les Carroz. Ja ik zal het ruiterlijk erkennen: ik ben een groot fan van pal onder een skilift naar beneden knallen de afgezaagde bomen als springschansen gebruikend. Dus als ik die kiek met die gondel zie – tevens gebombardeerd tot omslag op Facbook – dan ben ik niet te houden. Beetje lastig alleen als je in de huiskamer zit te tikken in het platste landje op de gerimpelde aardbol. Dan maar selfkicking naar een video van een paar jaar terug uit de Zillertal Arena kijken….

Snel weer terug naar het nu…

mega_carroz0202_lr

Nog een keer Les Carroz vanochtend…

Deze is van Paul uit de Pyreneeën gisteravond…. Piau Engaly. Hij zegt erbij: “370cm in Piau Engaly sinds vrijdag”. Eens zien op de site die hij noemt: nevasport.com. Eens verder speuren in deze sneeuwbedolven streken…

leitaregos0202

Bizarre platen gevonden op de website die Paul noemde. Wat een sneeuw zeg. Kijk eens naar deze verzameling op de Facebook Wintersportweer pagina en like die pagina ook meteen even.

[metaslider id=54315]

Zwitserland mag niet ontbreken! Wat kiekjes uit Wallis, de Jura en het Berner Oberland. Meiringen-Hasliberg zijn weer koploper!

lawinegevaar0202

In een veel groter gebied is het lawinegevaar nu naar 4 gestegen. En toch zullen er de komende dagen minder doden zijn simpelweg omdat ik zaterdagochtend al aangaf dat mensen een voorkeur voor het weekeinde schijnen te hebben om te sterven… hoef je in elk geval maandag niet meer naar de baas[/sarc off]. In de Franse Alpen is het lawinegevaar ook 4 boven 1800m momenteel. Zie bijvoorbeeld dit bulletin voor de Chablais.

gaschurn0202

Een korte blik nog op Oostenrijk. Daar schijnen ook veel laaglanders te skiën haha. Hier Gaschurn in het Montafon.

obertauern0202

Obertauern laat ook weer de karakteristieke sneeuwbulten zien.

zuidkantdumps0202

Het grote nieuws vanochtend is wat mij betreft dat beide weermodellen nu tenderen naar een full hit op de zuidalpen tussen 4 en 7 februari. Dat is steeds maar heen en weer gestuiterd tussen he loves me en he loves me not. Kijk maar eens wat het Amerikaanse model er vanochtend van maakt. Woensdag en donderdag is het in 2 golven raak. Dat zou betekneen dat Remy een zuidkantdump wordt!

sneeuw0202

Volgens het Europese weermodel is de noordkant dan volgende week maandag aan de beurt. Het Amerikaanse model laat de luchtdruk over de Alpen te hoog oplopen waardoor de sneeuwhoeveelheden ruim onder het dumpniveau komen. Lukt het wel (het Europese model berekent 20cm) dan zou het de noordkantdumpje Indy worden. Ja na Iris zijn we verwend. Toch blijft het geven van namen aan dumpjes nuttig om het geheugen te helpen. Aan het einde van het seizoen evalueren dit experiment!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

44 reacties

Gesloten voor reacties.