We openen met deze heerlijke foto van de Stubaier Gletsjer van alweer 3 weken geleden. Staat dit ons weer te wachten volgende week? In de achterkamertjes van de weermodellen wordt hier en daar wat gefluisterd dus kijk mee in deze winterse mini-update. Ik weet niet wat ik heb dit weekend, maar ik zat naar nieuwe winterkleding te kijken, had het met een vriend over ski’s en iemand vroeg wat advies over waar heen te gaan deze winter. De R in de maand? Gewoon de marketing van alles wat iets winter-gerelateerds aan mij wilt verkopen? Of was het een onderbuikgevoel voor nieuwe sneeuw? Dat laatste zou zomaar kunnen.

Want in mijn winterse enthousiasme ging ik even bewust zoeken naar winterkaarten. Eigenlijk was het direct bingo bij de eerste run die ik bekeek. De 00h berekening van het Europese weermodel brengt ons een best wel imposante winterprik. Meer dan een prik is het niet hoor, want mocht het vallen zal het zeker grotendeels wegsmelten, het is tenslotte nog september. Neemt niet weg dat we er minder blij van worden!

Voordat we de winterkansen bekijken snel nog dit; midden volgende week gaan we even naar zomerse waardes. Heerlijk natuurlijk, allemaal door het toedoen van ex-orkaan Helene, blijft echter nog erg onzeker. Dit soort systemen zijn erg moeilijk te voorspellen dus reken je nog niet rijk. Zoals het er nu naar uitziet gaan we de 30 nipt aantikken maar zal er een groot verschil tussen zuid-oost en noord-west zijn.

Terug naar de winter, terwijl de resten van Helene boven Ierland liggen zakt er een enorme bubbel koude lucht vanaf Groenland naar het zuiden. Deze zal uiteindelijk de Europese hoge druk opruimen en neerslag maar vooral kou richting de Alpen sturen!

Zie hier hoe dat dan gebeurt volgens het EC op de kaarten voor de temperatuur op zo’n 1500m hoogte. Extra aangewakkerd door een laag boven Italië levert het dan de volgende bak neerslag op.

Dit is tijdens de meest intense sneeuwval, dat zou bijna een halve meter sneeuw voor de hoofdkam worden! Sneeuwgrens zou dan ook tijdens de heftigste neerslag tot 1000 meter kunnen zakken. Dat zouden hele mooie plaatjes zijn en natuurlijk ook erg goed voor de gletsjers na de warme zomer.

Zoals ik al zei kwam het voor mij ook een beetje als een verrassing deze leuke berekening van het EC. Het Amerikaanse model doet dan ook niet mee, hier is het Europese hoog te sterk en wordt de koude bubbel in afgezwakte vorm terug naar het noorden gestuurd en zou de kou slechts nipt het Europese vaste land raken.

Hier mooi te zien op de kaart voor de temperatuur op ongeveer 1500m hoogte. Helaas voor de Alpen! Maar laten we hopen dat het GFS al haar rekenkracht even in Florence heeft gestoken en dat het witte feestje voor de Alpen door kan gaan. Want het EC zat al eerder op iets soortgelijks, zie de run van gisteravond:

Nu de sneeuw meer gefocust op de Franse en Zwitserse hoofdkam maar het ontstaan en moment is praktisch hetzelfde als in de run van vandaag. Gaan we dus even goed in de gaten houden!

Is het GFS dan helemaal winterloos? Neehoor, verder in de toekomst heeft dit model een arctische uitbraak voor ons in petto! Concluderend; de winter sluipt dichterbij en laat steeds vaker van zich zien op de weerkaarten. Nu ook graag weer op de webcams, de eerste concrete kans daarop is volgend weekend, we houden het in de gaten 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

31 reacties

Asten (Harmelen) · 15 september 2018 op 20:03

Laatste GFS hoofdrun: zondag de 23e september max 8 graden in het noorden van het land 😉

Dat begint er op te lijken..

Jorne · 15 september 2018 op 21:14

Thx Asten!
GFS doet ook ineens mee met zo ongeveer de situatie als hierboven geschetst maar eindigt zelfs nog mooier!

Eerst een blokkade waardoor koude lucht naar West-Europa wordt gebracht en vervolgens wordt het opgesloten door een tijdelijk scandihoog. Droomkaarten!

Zo ziet dat er dan uit in het ensemble voor de Noordalpen, dagenlange sneeuwbuien en aanhoudend koud, sneeuwgrens af en toe zelfs onder de 500m, moet niet gekker worden!

De lage landen hebben dan vrijwel zeker de eerste nachtvorstjes te pakken.
Schitterende run! Winter is cominggg

  Jorne · 15 september 2018 op 21:20

  Ook hierboven in het ensemble te zien maar op 500hpa (zo’n 5km hoogte) is het dan bizar koud, tot -32!
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-13-252.png[/img]

Snowfever · 15 september 2018 op 21:23

Bring it on! Ik ben echt klaar met die zomer….

Snowfever · 15 september 2018 op 21:25

En een mooi bericht weer, Jorne!

joke,riederalp · 15 september 2018 op 21:28

Mijn zoon kon gelukkig een eerdere vlucht uit Hong Kong krijgen. Net optijd weg!

  Jorne · 15 september 2018 op 21:29

  Gelukkig! Ook daar zullen ze het voor de kiezen krijgen

Mark (breda) · 15 september 2018 op 21:34

Gaaf bericht @Jorne. En mooi dat de winter op de kaarten staat. Eindelijk. Opzouten .et die hitte. Nu is het weer wintertijd!

  Dirk Vantorre · 15 september 2018 op 21:53

  Over wintertijd gesproken Mark, blijkbaar willen de Nederlanders wintertijd behouden en de Belgen Zomertijd. Dat worden nog interessante gesprekken.

   Frederic · 15 september 2018 op 22:37

   Lap. De miserie begint al. Hup hup zomertijd ! 🙂

    Mark (breda) · 15 september 2018 op 23:37

    Zomertijd of wintertijd….altijd tijd voor winter! En laten we als winterliefhebbers kiezen voor wintertijd….gewoon daarom!

     joke,riederalp · 16 september 2018 op 08:35

     Oeps, ik ben een groot voorstander van de zomertijd!

     Asten (Harmelen) · 16 september 2018 op 09:31

     Gewoon de wintertijd (de echte tijd voordat de kermis met zomer- en wintertijd van start ging).
     In de winter dan weer een uur eerder licht dan als de zomertijd zou doorlopen.
     Overigens: vooral de Duitsers hebben zich hierover uitgelaten in Europa en met name de voorstanders van het laten doorlopen van de zomertijd hebben zich via de sociale media laten horen.
     Nog een uur later licht lijkt me niet zo prettig. Maar dat is voor iemand on het ‘midden’ van de EU wellicht bezwaarlijker dan iemand die in het zuiden van de ‘EU’ woont…

     Hans · 16 september 2018 op 14:14

     Zomertijd is heerlijk, de zomertijd óók! Het mag nog wel een tijd(je) zomeren maar over ca. 2 weken stilaan richting de wintertijd. Vanaf november wordt het dan echt tijd voor de winter! 😉

     petervdl · 16 september 2018 op 15:41

     Zomertijd graag. Dat verlengd het windsurf seizoen na werktijd.

     Frederic · 16 september 2018 op 21:08

     @asten. Onze ‘echte tijd’ is in feite de Engelse tijd, van voor WOII en WOI. Tijden zijn sindsdien erg veranderd en de mens is veel minder van natuur afhankelijk geworden. Laten we dus gewoon nemen wat voor de mens momenteel het beste uitkomt.

     Geert · 17 september 2018 op 19:04

     Wintertijd behouden…betekent dat het tijdens de langste dagen om 3u midden in de nacht al begint te schemeren. Daar hebben we echt wat aan…

Steve VO · 15 september 2018 op 22:32

Hopelijk! Gooit de winter niet te snel al al zijn troeven op tafel! Anders zitten we mss in de wintermaanden weer aan de klaagmuur vooral in de l!! Afkoelen mag het natuurlijk wel doen!. Zomer heeft wat mij betreft meer dan lang genoeg geduurd!! Duimen maar voor een sneeuwrijke lange winter in de Alpen!! En wie weet ook eens voor de l! Mag wel eens vind ik

Eduard · 16 september 2018 op 07:19

https://www.youtube.com/watch?v=61wdm5RYkbg

The Climate Guy, je zou het ook de Hajo Guy kunnen noemen….:-)

joke,riederalp · 16 september 2018 op 09:42

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2561495/hongkong-krijgt-volle-laag-mangkhut-zwaaiende-wolkenkrabbers
Gelukkig is mijn zoon net veilig geland op schiphol.

  joke,riederalp · 16 september 2018 op 10:02

  Laatste vlucht die mocht opstiijgen in Hong Kong!

Eduard · 16 september 2018 op 12:37

https://www.youtube.com/watch?v=G25dGJ3yUYk

Ook heel interessant om op verder te borduren!

  Asten (Harmelen) · 16 september 2018 op 15:13

  @Eduard
  Ik ben afgehaakt toen werd aangegeven dat er over zo’n 5 jaar een ijsvrije noordpool zal zal zijn (einde smeltseizoen) en niet veel later de ‘noordpool’ permanent ijsvrij zal zijn…

   Martijn sonnenberg · 16 september 2018 op 19:07

   Als je roept ‘ binnen 5 jaar ijsvrije noordpool’ terwijl sinds 2012 het volume zich lijkt te herstellen raak je me al kwijt…
   Maar serieus?? Het jaar rond een ijsvrije noordpool? Wat heeft die man voor pillen? Dat gebeurd allen als de atmosfeer kookt! Een half jaar geen zon op een gebied schijnt het aardig onder nul te laten gaan. Kan me vergissen, maar dat is ook met +5 of +10 graden van nu nog het geval.

    Hjs · 17 september 2018 op 10:50

    Zie de Oostzee, redelijk warm in de zomer, maar iedere winter meer of minder ijbedekt, en zo superkoud is het daar nu ook weer niet, gemiddeld.

    Winter van overigens wel wegblijven, kou nu is zinloos, ik heb nog volop tomaten aan het rijpen. Warmte wil ik! Kou vanaf november.

Jorne · 16 september 2018 op 12:55

Gfs 18 was weer top voor de Alpen! Vanochtend zowel het EC als het GFS wat minder enthousiast, ze houden het zoals gewoonlijk weer spannend!

Spyfromthesky · 16 september 2018 op 18:53

Nog een klein weekje heerlijk weer. Lekker fietsweer na je werk. Mooie opbrengst voor de zonnepanelen. Gewoon lekker weer. Probeer het deze maand nog zonder jas naar mijn werk te fietsen, maar wat ik hier nu lees, dan gaat dit vanaf volgend weekend mogelijk moeilijker worden.

Maar wat een droge weelde nog steeds. Amper regen. Paraplu, poncho? Nee, dat is te ver geleden dat ik daar aan dacht.

Spyfromthesky (Arnold)

Hans · 16 september 2018 op 19:25

FF wat anders nog: GFS heeft een storm in het vizier volgende week zondag…… gaat deze voor wat “reuring” zorgen in de atmosfeer?
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/wind10mkph_168[1].jpg[/img]

  Mark (breda) · 16 september 2018 op 19:55

  Spannend vooruitzicht. Overblijfsel van een orkaan of een andere ‘normale’ depressie?

   Aart · 16 september 2018 op 22:40

   Zoals ik het interpreteer van Ventusky en WXCHARTS: zou wel eens restant van Florence kunnen zijn. Voor de kust van Noord-oost Amerika wordt die depressie op transport gezet door de straalstroom richting Noord Nederland.

   Jorne · 16 september 2018 op 23:49

   Zijn inderdaad de overblijfselen van Florence maar zoals we weten zijn die heel onvoorspelbaar! Dat deze wordt opgenomen in onze straalstroom is waarschijnlijk maar waar de resten dan daadwerkelijk weer activeren is een raadsel. Ter illustratie: in de laatste drie runs activeerde ex-Florence 1x boven de Noordzee, 1x boven de Oostzee en 1x helemaal niet. Dat het bepalend gaat zijn voor nog een extra koudepush voor de Alpen is mogelijk.
   ps. GFS 12 weer erg leuk voor winterse perikelen in de Alpen, EC 12 iets minder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *