We openen met deze heerlijke foto van de Stubaier Gletsjer van alweer 3 weken geleden. Staat dit ons weer te wachten volgende week? In de achterkamertjes van de weermodellen wordt hier en daar wat gefluisterd dus kijk mee in deze winterse mini-update. Ik weet niet wat ik heb dit weekend, maar ik zat naar nieuwe winterkleding te kijken, had het met een vriend over ski’s en iemand vroeg wat advies over waar heen te gaan deze winter. De R in de maand? Gewoon de marketing van alles wat iets winter-gerelateerds aan mij wilt verkopen? Of was het een onderbuikgevoel voor nieuwe sneeuw? Dat laatste zou zomaar kunnen.

Want in mijn winterse enthousiasme ging ik even bewust zoeken naar winterkaarten. Eigenlijk was het direct bingo bij de eerste run die ik bekeek. De 00h berekening van het Europese weermodel brengt ons een best wel imposante winterprik. Meer dan een prik is het niet hoor, want mocht het vallen zal het zeker grotendeels wegsmelten, het is tenslotte nog september. Neemt niet weg dat we er minder blij van worden!

Voordat we de winterkansen bekijken snel nog dit; midden volgende week gaan we even naar zomerse waardes. Heerlijk natuurlijk, allemaal door het toedoen van ex-orkaan Helene, blijft echter nog erg onzeker. Dit soort systemen zijn erg moeilijk te voorspellen dus reken je nog niet rijk. Zoals het er nu naar uitziet gaan we de 30 nipt aantikken maar zal er een groot verschil tussen zuid-oost en noord-west zijn.

Terug naar de winter, terwijl de resten van Helene boven Ierland liggen zakt er een enorme bubbel koude lucht vanaf Groenland naar het zuiden. Deze zal uiteindelijk de Europese hoge druk opruimen en neerslag maar vooral kou richting de Alpen sturen!

Zie hier hoe dat dan gebeurt volgens het EC op de kaarten voor de temperatuur op zo’n 1500m hoogte. Extra aangewakkerd door een laag boven Italië levert het dan de volgende bak neerslag op.

Dit is tijdens de meest intense sneeuwval, dat zou bijna een halve meter sneeuw voor de hoofdkam worden! Sneeuwgrens zou dan ook tijdens de heftigste neerslag tot 1000 meter kunnen zakken. Dat zouden hele mooie plaatjes zijn en natuurlijk ook erg goed voor de gletsjers na de warme zomer.

Zoals ik al zei kwam het voor mij ook een beetje als een verrassing deze leuke berekening van het EC. Het Amerikaanse model doet dan ook niet mee, hier is het Europese hoog te sterk en wordt de koude bubbel in afgezwakte vorm terug naar het noorden gestuurd en zou de kou slechts nipt het Europese vaste land raken.

Hier mooi te zien op de kaart voor de temperatuur op ongeveer 1500m hoogte. Helaas voor de Alpen! Maar laten we hopen dat het GFS al haar rekenkracht even in Florence heeft gestoken en dat het witte feestje voor de Alpen door kan gaan. Want het EC zat al eerder op iets soortgelijks, zie de run van gisteravond:

Nu de sneeuw meer gefocust op de Franse en Zwitserse hoofdkam maar het ontstaan en moment is praktisch hetzelfde als in de run van vandaag. Gaan we dus even goed in de gaten houden!

Is het GFS dan helemaal winterloos? Neehoor, verder in de toekomst heeft dit model een arctische uitbraak voor ons in petto! Concluderend; de winter sluipt dichterbij en laat steeds vaker van zich zien op de weerkaarten. Nu ook graag weer op de webcams, de eerste concrete kans daarop is volgend weekend, we houden het in de gaten 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

31 reacties

Reacties zijn gesloten.