De sneeuwmeter op het Furkajoch is in 2019 met en meter verhoogd tot 350cm. Die gaan we in 2020 niet meer halen, maar de 225cm wel en dat is spectaculair te noemen.

In 2018 hield de meetstok nog dapper stand met krap aan 250cm sneeuw op 19 maart.

In 2019 sneeuwde de stok helemaal onder en braken enkele takken af. Het resultaat zie je hierboven. Gen vandalisme maar moeder natuur. Eerder hybris van de mens om met zo’n iel stokje dit natuurgeweld te willen temmen.

Maar goed er kwam een nieuwe. Die heeft daar wel twee weken zo plat liggen glimmen in de zon in herfst 2019.

En toen op 26 oktober werd ie opgesteld.

Door een hond en vier … even goed kijken … vier mannen. Wat zou Freud hierover kunnen zeggen?

Nou die sneeuw op dit moment is dus echt de klassieke Oostenrijkse dagenlange Nordstau waarbij het in Frankrijk allang grand beau is op de pistes. De luchtdruk in Innsbruck is 1023hPa op dit moment. In Nederland is hooguit motregen cq. kleverige mist denkbaar bij zo’n luchtdruk. het gebergte doet echter letterlijk wonderen.

Wat een sneeuw! Maar einde van week dooien de mussen van het dak hier. Vanaf woensdag al in het dal ruim boven 10ºC of zelfs 15ºC. Daar komt zeker ook weer hoog water van in de rivieren.

En wij? Gaat het lukken met de 20ºC? Vandaag durf ik er wel wat over te zeggen. We zagen het voor het eerst als 1 april grap. Dat was eergister. Zo vele modelruns verder maak ik er een boude voorspelling van dat het wel gaat lukken. Heb ook alweer een berekening gezien met sneeuw in Duitsland op 6 april. Maar dat we een dag of drie gesloten-terrasjesweer krijgen lijkt duidelijk.

Zo zien we in het Amerikaanse model…

En in het Europese model. Dus … beetje duimen nog of en kleine donatie en we hebben het binnen.

Alvast bedankt nieuwe mailings en benefits volgen.

Ondertussen rond de Etna. Zie de video van Wetteronline.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Tjeerd · 22 maart 2021 op 20:15

Hajo, hoe kijk jij aan tegen de verkiezingswinst van D66?
Behoren die partij en hun goeroe Kaag niet tot dezelfde klimaatactivisten als de Democraten in De VS?

Aart · 22 maart 2021 op 22:53

Na de plaatsing van de nieuwe sneeuwhoogtemeetlat op de Furkajoch in 2019 stond er onder de webcambeelden een tijdlang de reden voor de verlenging van de meetlat van 250 naar 350 cm ….. 🙂 🙂
https://i.postimg.cc/9f2J3fXN/Furkajoch-28-12-2019-2017.jpg

Aart · 22 maart 2021 op 23:03

Goh, ik zie op de webcams dat een aantal liften in Winterberg nog draaien! https://www.skiliftkarussell.de/nl/stroom/360-live-mediacam/
Iemand recente ervaring?

    Kirsten_dl · 24 maart 2021 op 16:46

    Ik niet want ik mag het land niet uit, iets met bezetting door een buitenlands leger of in oorlog met de Russen.

      Aart · 24 maart 2021 op 23:03

      Hoezo Kirsten, je rijdt toch gewoon de grens over? Niemand die je daar controleert of tegenhoudt.

Aart · 24 maart 2021 op 23:04

http://www.meteociel.fr is weer in de lucht!

Gesloten voor reacties.