Het moeilijkste van een weerbericht schrijven is om iedere keer weer een pakkende titel te kiezen. Ik had net zo goed kunnen kiezen voor: Wie gaat er mee (water)skiën in de Alpen? of, Is de Noordkaap de nieuwe Costa del Sol? Maar na 5 maanden te koud weer, en de laatste dagen natuurlijk die erbarmelijke regen met temperaturen die nog steeds veel te laag zijn moet het absoluut een positief geluid geven. Zomer!!, we willen zomer. En zomerweer zullen we krijgen. Het is vandaag tenslotte 1 juni, het begin van de meteorologische zomer en het weer gaat zich daar keurig aan houden. Ik gooi de knuppel in het hoenderhok. Geen twijfel meer, de zomer komt eraan. De weergoden moeten maar eens streng toegesproken worden. De temperatuur gaat de komende dagen in de lift. Het blijft droog, en dat houden we zeker een paar dagen vol. Hoppa!

 

Al een aantal weken hebben we te maken met een knaller van een hogedruk gebied boven de Atlantische Oceaan en een zeer sterke hogedruk blokkade boven de Noordkaap/Spitsbergen (Scandihoog). De weermodellen zijn het er over eens dat ze eindelijk vrienden gaan worden. De toenadering wordt gezocht door het Azorenhoog. En de handreiking wordt dit keer wél geaccepteerd door het Scandihoog. Vanaf vandaag schuift het Azorenhoog in noordoostelijke richting. Hierdoor begint de luchtdruk in onze omgeving flink te stijgen. En zodra de luchtdruk stijgt verdwijnt de neerslag. Gisteren werd het in het zuidoostelijke gedeelte van het land dik 20° C. Vandaag gaan daar helaas een paar graadjes af en moeten we nog afrekenen met voorlopig het allerlaatste koufront. Maar omdat de luchtdruk stijgt zal dit geen neerslag achterlaten.

In de loop van de dag zal de bewolking die er nu hangt wegtrekken naar het oosten en vanuit het westen komen er dikke opklaringen het land binnen wandelen. Ik gok dat het rond een uur of 4 vanmiddag dan in het westen van het land zo is opgeklaard, zodat de Wintersportweerman Après Ski BBQ zonnig van start gaat. Heeft er al iemand spijt dat hij/zij zich niet heeft opgegeven?? Wel blijft de noordelijk wind flink doorstaan en ook zondag is er nog een straf noordelijk component, gelukkig afnemend. En dan is het alweer veel zonniger. De BBQ kan aan.

 

[dc_slider slider=”17198″ captions=”true”] En de dagen daarna?? Tot en met dinsdag zie ik, letterlijk en figuurlijk, geen vuiltje aan de lucht. Zonnig, oplopende temperaturen en een afnemende wind. Hier en daar soms een stapelwolk, maar ach, dat mag de pret niet drukken. Op alle dagen blijft het gewoon boven de 20° C, in het oosten van het land is het dan het warmst. En daar schuilt dan ook meteen het gevaar in. Door een klein thermisch laag boven Polen wordt de atmosfeer wat onstabieler en bij hogere temperaturen kan dan gemakkelijk een (onweers)bui ontstaan. Dat is echter helemaal nog niet zeker. In de bovenstaande slider zie je de temperatuur in de loop van de week toenemen. De laatste berekeningen gaven allemaal warmer weer af in de loop van de week. Ik vind deze run (GFS 00u) wat gematigd met zn temperatuur berekening. Maar zodra de zon doorbreekt, en dat gaat zeker gebeuren, dan gaan de temperaturen gewoon dik over de 20° C heen. Voor hetzelfde geld breidt het Scandihoog zich in zuidelijke richting uit en gaat de prille zomer gewoon door met waar hij mee begonnen is. Helder en aangenaam warm weer produceren. In de loop van de week zullen mijn “collega weermannen” daar uiteraard over rapporteren. 

[dc_slider slider=”17175″ captions=”true”] Doen we nog even een stapje over de grens. Zoals in het begin van dit bericht geschreven, had de titel van dit bericht net zo goed over (water)skiën in de Alpen kunnen gaan. Allememaggies, daar gaat me toch een bak met neerslag vallen. Hajo heeft daar al over geschreven in dit bericht. De sneeuwgrens zal max op de 2500 meter liggen. Bij “gunstige omstandigheden” kan dit in diverse gebieden dalen tot 1700-2000 meter van west naar oost, ook doordat de neerslag zo intensief kan zijn dat er neerslagafkoeling gaat optreden.  Ik denk dat daar vandaag of morgen nog meer nieuwsberichten over komen. Gisteren was in het late RTL nieuws al een item over de omgekeerde wereld. (Bekijk hier het fragment) Dikke hitte in Lapland (de nieuwe Costa del Sol?) en regen en sneeuw in de Alpen. Accumulatie van een halve meter sneeuw op hoogte (+/- 2500M) aan de noordkant van de Alpen zit er makkelijk in. En ik denk dat ik dan nog vrij pessimistisch ben. De Gletsjers in Oostenrijk zullen rijkelijk bedeeld worden met een flinke laag poeder. In augustus 2010 was ik op de Tiefenbach Gletsjer in Sölden. Deze gletsjer werd ingepakt in plastic omdat de smelt te hard zou gaan en dan zou de gletsjer wellicht 2010 niet eens een overleven. De winter daarvoor was niet de gebruikelijke 15 meter sneeuw gevallen, maar slechts 6 meter. En nu?? Laat het plastic maar in de schuur liggen. Als ik in juli naar Oostenrijk ga neem ik mijn ski’s mee om diverse rondjes te draaien op de Dachstein gletsjer. Kannie wachten.

Nou ja, dan sluit ik maar af met onze jongste fan. Even een steuntje in de rug voor de komende dagen en hopen dat de zomer erg lang en aangenaam mag zijn. Fijn weekend allemaal. Ik ga verder met mijn bijdrage voor de BBQ vanmiddag @ Hajo’s. De kipsaté staat al een dag in de marinade en de zelfgemaakte vleessalade en knoflooksaus hebben nog ff de “finishing touch” nodig. 😀

Categorieën: Nieuws

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

35 reacties

Gesloten voor reacties.