Hierboven een diamanten Matterhorn vanochtend in Zwitserland. In de Franse Alpen loopt de sluierbewolking van het aanstaande warmtefront al goed binnen. In Oostenrijk hangt de nevel van de sneeuw van gisteren die in de avond toch nog regen werd nog in de dalen. Maar de zon prikt er mooi doorheen. Het wordt een heerlijke skidag. In de SkiWelt ga ik eens een paar K2 Bolt testen – een rockered reuzenslalomski.

Klik voor panorama Les Menuires groot

Wat een waanzinnig panorama van Les Menuires. Vanmiddag begint het er te sneeuwen. Vanavond laat sneeuwt het er hard. En morgenochtend zal het hier op 1850m regenen. De sneeuwgrens haat over de 2000m heen. Ook in Oostenrijk gaat de 2000m gehaald worden. Het goede nieuws is dat het met de binnenlopende warmte al weer snel droog wordt. Zelfs in Oostenrijk is de regen aan het begin van de middag al voorbij. Met een dooiwax op je ski’s wordt het dan nog een aardige dag. Zorg dat je niet te vroeg de piste op gaat zodat je niet kleddernat bent als de fun begint. Of laten we in de reacties met elkaar delen wie welk skipak heeft en hoe droog dat is gebleven. 

Hier de satellietafbeelding van 9.30u van het binnenlopende front. Het gaat zich als een stofzuigerslang vastzuigen aan de Alpenhoofdkam en daar leeglopen. Toch zijn de neerslaghoeveelheden zwaar naar beneden bijgesteld ten opzichte van de eerste berekeningen die nog van een zondvloed uitgingen. Wel is het zo dat er nu relatief meer neerslag (lees regen behalve op de gletsjers) in het Oostelijk Alpengebied gaat vallen dan eerder voorzien. Maandag dan bikiniski. En vanaf dinsdag weer sneeuw tenminste boven 1000m.   

In Groningen winterde het nog net even voor de zachte lucht gisteren binnenliep. Met dank aan Ab deze plaat van de paar centimeter sneeuw die er vielen. Vanochtend meldt het KNMI nog ijzel gevaar voor het noordoosten. En dan is de eerste LL-winterperiode definitief voorbij. Ik kijk vandaag bewust niet verder dan Kerst. Er is veel onzekerheid. We kunnen gevangen blijven in de WC met aanhoudende golven van verzachting gevolgd door weer binnenlopende koelte. Of het wordt toch nog mijn BV3 met een geleidelijke terugkeer naar winterweer vanaf Kerst.

Morgen als het hier plenst kijk ik meer in detail! Nu snel de piste op. Wifi met dank aan Haus Tirol in Brixen gerund door een enthousiast Nederlands team onder leiding van Frank en Emiek. Is al volgeboekt dit seizoen. Maar kijk eens rond voor volgend jaar!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

64 reacties

Gesloten voor reacties.