Hierboven een diamanten Matterhorn vanochtend in Zwitserland. In de Franse Alpen loopt de sluierbewolking van het aanstaande warmtefront al goed binnen. In Oostenrijk hangt de nevel van de sneeuw van gisteren die in de avond toch nog regen werd nog in de dalen. Maar de zon prikt er mooi doorheen. Het wordt een heerlijke skidag. In de SkiWelt ga ik eens een paar K2 Bolt testen – een rockered reuzenslalomski.

Klik voor panorama Les Menuires groot

Wat een waanzinnig panorama van Les Menuires. Vanmiddag begint het er te sneeuwen. Vanavond laat sneeuwt het er hard. En morgenochtend zal het hier op 1850m regenen. De sneeuwgrens haat over de 2000m heen. Ook in Oostenrijk gaat de 2000m gehaald worden. Het goede nieuws is dat het met de binnenlopende warmte al weer snel droog wordt. Zelfs in Oostenrijk is de regen aan het begin van de middag al voorbij. Met een dooiwax op je ski’s wordt het dan nog een aardige dag. Zorg dat je niet te vroeg de piste op gaat zodat je niet kleddernat bent als de fun begint. Of laten we in de reacties met elkaar delen wie welk skipak heeft en hoe droog dat is gebleven. 

Hier de satellietafbeelding van 9.30u van het binnenlopende front. Het gaat zich als een stofzuigerslang vastzuigen aan de Alpenhoofdkam en daar leeglopen. Toch zijn de neerslaghoeveelheden zwaar naar beneden bijgesteld ten opzichte van de eerste berekeningen die nog van een zondvloed uitgingen. Wel is het zo dat er nu relatief meer neerslag (lees regen behalve op de gletsjers) in het Oostelijk Alpengebied gaat vallen dan eerder voorzien. Maandag dan bikiniski. En vanaf dinsdag weer sneeuw tenminste boven 1000m.   

In Groningen winterde het nog net even voor de zachte lucht gisteren binnenliep. Met dank aan Ab deze plaat van de paar centimeter sneeuw die er vielen. Vanochtend meldt het KNMI nog ijzel gevaar voor het noordoosten. En dan is de eerste LL-winterperiode definitief voorbij. Ik kijk vandaag bewust niet verder dan Kerst. Er is veel onzekerheid. We kunnen gevangen blijven in de WC met aanhoudende golven van verzachting gevolgd door weer binnenlopende koelte. Of het wordt toch nog mijn BV3 met een geleidelijke terugkeer naar winterweer vanaf Kerst.

Morgen als het hier plenst kijk ik meer in detail! Nu snel de piste op. Wifi met dank aan Haus Tirol in Brixen gerund door een enthousiast Nederlands team onder leiding van Frank en Emiek. Is al volgeboekt dit seizoen. Maar kijk eens rond voor volgend jaar!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

64 reacties

Gesloten voor reacties.