Foto: Tom Lamm

“Der Loser” zeggen de liefhebbers uit de regio die met crowdfunding hun geliefde skigebied voor de toekomst hebben veiliggesteld. Vanaf dé Loser geniet je van schitterende vergezichten over het Ausseerland en de buurprovincie Oberösterreich. 34 kilometer piste en meer dan 1000m hoogteverschil staan garant voor sportief en gevarieerd skiën en snowboarden. Brede pistes en sfeervolle bospaden langs gezellige après-skihutten wisselen zich af.

Foto: Tom Lamm

Jong gedaan oud geleerd
De ski- en snowboardleraren van de beide sympathieke skischolen in het skigebied verhogen de pret en veiligheid voor jong en oud. Binnen enkele dagen kunnen ook beginners al de Loser Panoramastraße skiën. Met 9km lengte is dat een van de langste “gezinsafdalingen” van Oostenrijk. En je hoeft dus niet die hele lengte in één keer af te leggen: halverwege kun je kiezen uit een reeks leuke hutten.

Foto: Tom Lamm

Pure actie!
De goed beveiligde freeride areas van het Loser Hochplateau behoren tot de meest uitdagende poederspeeltuinen van de Alpen. Het beroemde Loserfenster herbergt bovendien een ruim opgezet funpark om je lekker uit te leven.

Even verderop in Grundlsee ligt het skigebied Zlaim. Ook wel het kleine zusje van Loser genoemd. Hier kun je rodelen net als in de Loser. Maar je kunt er ook avondskiën. Zeker de moeite waard.

Foto: Tom Lamm

Cool down & relax…
Lunchplekken zijn er te over in het kleine skigebied. Ze bieden een fraai uitzicht ook op Bad Aussee met het gelijknamige meer en op de majestueuze Dachstein. Typisch Oostenrijkse en lokale gerechten stillen de honger.

Foto: Tom Lamm

Klimatologisch zit je hier al echt met een echt stabiel koud landklimaat. Je zit ver in het oosten in Stiermarken en je kunt er ook filevrij heen rijden buiten het verkeersinfarct München om. Deels met crowdfunding is er in 2017 een kunstsneeuwinstallatie aangelegd. Met het stabiele klimaat zijn de pistes daarom altijd gegarandeerd. Maar de afgelopen winters was er absoluut geen kunstneeuw nodig. Vorige winter was het skigebied zelfs even afgesloten vanwege de absurde sneeuwhoeveelheden. Dat maak je zelden mee hier maar het omgekeerde al helemaal niet. Het is gewoon perfect sneeuwzeker hier.

Foto: Tom Lamm

Nog 5 nachtjes slapen en dan draaien ook de liften in het sneeuwzekere skigebied aan de Loser weer. Met dezelfde skipas ski je trouwens ook in Die Tauplitz. Dat is nog geen half uur rijden verderop. Met die twee gebieden samen en het avondskiën in het Zlaim skigebied komen ook de kilometervreters niets te kort. Op ski’s, op snowboard … of op een rodel!

Foto: Tom Lamm

Afsluitend: voor Nederlandse gezinnen zeker een aanrader. Met overnachting in een van de vele ski in ski out appartementen onderaan het skigebied of in accommodatie in het knusse dorpje Altaussee of zelfs wat lager in het sfeervolle kuuroord Bad Aussee.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.