Foto: Tom Lamm

“Der Loser” zeggen de liefhebbers uit de regio die met crowdfunding hun geliefde skigebied voor de toekomst hebben veiliggesteld. Vanaf dé Loser geniet je van schitterende vergezichten over het Ausseerland en de buurprovincie Oberösterreich. 34 kilometer piste en meer dan 1000m hoogteverschil staan garant voor sportief en gevarieerd skiën en snowboarden. Brede pistes en sfeervolle bospaden langs gezellige après-skihutten wisselen zich af.

Foto: Tom Lamm

Jong gedaan oud geleerd
De ski- en snowboardleraren van de beide sympathieke skischolen in het skigebied verhogen de pret en veiligheid voor jong en oud. Binnen enkele dagen kunnen ook beginners al de Loser Panoramastraße skiën. Met 9km lengte is dat een van de langste “gezinsafdalingen” van Oostenrijk. En je hoeft dus niet die hele lengte in één keer af te leggen: halverwege kun je kiezen uit een reeks leuke hutten.

Foto: Tom Lamm

Pure actie!
De goed beveiligde freeride areas van het Loser Hochplateau behoren tot de meest uitdagende poederspeeltuinen van de Alpen. Het beroemde Loserfenster herbergt bovendien een ruim opgezet funpark om je lekker uit te leven.

Even verderop in Grundlsee ligt het skigebied Zlaim. Ook wel het kleine zusje van Loser genoemd. Hier kun je rodelen net als in de Loser. Maar je kunt er ook avondskiën. Zeker de moeite waard.

Foto: Tom Lamm

Cool down & relax…
Lunchplekken zijn er te over in het kleine skigebied. Ze bieden een fraai uitzicht ook op Bad Aussee met het gelijknamige meer en op de majestueuze Dachstein. Typisch Oostenrijkse en lokale gerechten stillen de honger.

Foto: Tom Lamm

Klimatologisch zit je hier al echt met een echt stabiel koud landklimaat. Je zit ver in het oosten in Stiermarken en je kunt er ook filevrij heen rijden buiten het verkeersinfarct München om. Deels met crowdfunding is er in 2017 een kunstsneeuwinstallatie aangelegd. Met het stabiele klimaat zijn de pistes daarom altijd gegarandeerd. Maar de afgelopen winters was er absoluut geen kunstneeuw nodig. Vorige winter was het skigebied zelfs even afgesloten vanwege de absurde sneeuwhoeveelheden. Dat maak je zelden mee hier maar het omgekeerde al helemaal niet. Het is gewoon perfect sneeuwzeker hier.

Foto: Tom Lamm

Nog 5 nachtjes slapen en dan draaien ook de liften in het sneeuwzekere skigebied aan de Loser weer. Met dezelfde skipas ski je trouwens ook in Die Tauplitz. Dat is nog geen half uur rijden verderop. Met die twee gebieden samen en het avondskiën in het Zlaim skigebied komen ook de kilometervreters niets te kort. Op ski’s, op snowboard … of op een rodel!

Foto: Tom Lamm

Afsluitend: voor Nederlandse gezinnen zeker een aanrader. Met overnachting in een van de vele ski in ski out appartementen onderaan het skigebied of in accommodatie in het knusse dorpje Altaussee of zelfs wat lager in het sfeervolle kuuroord Bad Aussee.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.