Wanneer werd de laatste marathon op natuurijs gehouden? Of was er überhaupt een ijsbaan open? Was dat januari 2013? In de reacties zullen jullie me snel de les lezen.
Wordt dinsdag in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs gereden? https://t.co/a6DiepC9f0 pic.twitter.com/RI1DCCAAgl
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) 17 januari 2016
In elk geval gaat het dinsdag vermoedelijk wel lukken in Noord-Laren in Groningen. En vanochtend al wordt er geschaatst op de ijsbaan van De Lier. Fantastisch toch? Wat een winter!
NB Deze marathon op natuurijs betreft onder water gespoten ijsbaan en NIET natuurijs op sloten! #schaatsen #onveilig https://t.co/rRYQcLxvDe
— Helga van Leur ☀ (@helgavanleur) 17 januari 2016
Overal wordt alweer geroepen. Nee niet op sloten en meren, maar op een ondergespoten betonbaan of grasveldje. Het ijs is héél gevaarlijk. Ga niet op het ijs. Nou ik denk dat we kinderen inderdaad moeten waarschuwen en dat verder iedereen het echt zelf moet weten. Met een ijspriem in de hand (nog geen €8,75 bij bol.com – heb er net 5 besteld) is het echt te doen om op een halve meter diepe sloot je geluk te wagen als daar eenmaal 4cm ijs ligt. Natuurlijk zijn het altijd gekken als ik die het spits afbijten. Dat zullen we de komende week dan ook gaan zien. Mooie verhalen levert dat op. En als je als volwassene van 83kg een bepaalde route 10 keer hebt geschaatst kun je kinderen van 30 of 40 kilo mét ijspriem waarmee je ze liggend op het ijs laat oefenen ook best die route laten schaatsen.
Ja en we hebben ook wel eens een dodelijk ongeval te betreuren. Medio januari 2013 nog. Dat kan gebeuren als je in te diep water onder het ijs schiet. Dat is natuurlijk ten allen tijde te vermijden. Misschien moeten mensen net als op een gletsjer aangelijnd schaatsen? Iemand dat wel eens gezien of gedaan? Begrijp ik het totaal niet als mensen in super gevaarlijke condities gaan toerskiën op gevaarlijke hellingen… want je hebt maanden om die hobby te beoefenen en kunt altijd op een beter moment wachten…. in de Lage Landen hebben wij die tijd vooralsnog niet. Dus pak je wat je pakken kunt!
Ik laat het aan Helga en de officiële instanties over om de waarschuwingen te doen. En hoe zit het trouwens met de wet? Wat mag wel en wat mag niet. reacties zijn welkom. Laten wij hier focussen op de wintersport waartoe het schaatsen op natuurijs natuurlijk behoort. No risk no fun. Maar wel koppie erbij! Daarom nu hieronder analyses van de verdere ijsaangroei. De mogelijkheid van verstorende sneeuwbuitjes. En het vermoedelijke einde van de pret.
Dinsdag en woensdag kan het vanaf zee heel licht gaan sneeuwen en ijzelen. Hoogstens een millimetertje nat of een centimetertje sneeuw. Geen bedreiging voor verdere ijsaangroei. Behalve dat je rekening moet houden met hele lokale effecten waarbij ergens toch 3cm kan vallen. En wat doet dat soort advectie van zee met de bewolking en de minima?
Nou, ik zie toch in grote delen van Nederland donderdag en vrijdag voldoende sterk natuurijs om te kunnen schaatsen. Snel dus allemaal die ijspriemen bestellen. En ben je niet zo’n durfal? Laat dan iemand anders de gok wagen. Liefst een mannetje of honderd. Dan is het ook veilig voor jou! Hoe zat het ook weer met krakend ijs? Dat machtige geluid als het ijs zich zet als jij er overheen zeilt? Hoor je een geluid met een soort spanning als een pijl en boog die je afschiet… dan is het kraken juist positief. Hoor je een ander soort kraken is het meestal al te laat. Op ondiepe sloten kun je scheenbeschermers aan doen, want op het moment dat je er met vaart doorheen zakt kun je nog wel eens een schram op je schenen oplopen.
Nou de pluim is ongenadig vanochtend. Zaterdag is het feest voorbij. Of het vrijdag al ijzelt wachten we even af. vrijdagochtend lijken we nog goed te zitten met mooie vorst. Natuurlijk zijn er geen garanties…. maar een aanloop voor een tweede schaatsperiode in februari zie ik er wel van komen! 😉
64 reacties
Reacties zijn gesloten.