Mölt0920_lm

Kaiserwetter op de Mölltaler Gletsjer

Voor een weerman was het een heerlijke week. Niet alleen de sneeuw en de recordkou was enerverend, ook de verwachtingen spatten van je scherm af. Eindelijk komt er lente aan. Daar zijn we toch allemaal wel een beetje aan toe. En als ik de beelden uit de Alpen nu zie. Wauw. Kijk een naar de Mölltaler Gletsjer. Zo wit, zo rustig. Wat een heerlijkheid.

grglok0920_lm

Goedemorgen GrossGlockner

Een 3-tal jaren geleden liep ik hier in de zomer rond. Echt een aanrader om in de zomer heen te gaan. De Gossglockner Hochalpen Strasse is echt wonderschoon. Net als deze foto overigens.

ZaSK0930_lm

Ook smullen op de Kitzsteinhorn

En ook op de Kitzsteinhorn is het mooi. Vorige maand was ik er nog en ik heb van Eric Kromhout begrepen dat het er wederom “niet te versmaden” is.

bewolking 1000_lm

Meer bewolking in Zwitserland

Toch begint de bewolking in Zwitserland al toe te nemen. Die zal later vandaag ook de Oostenrijkse Alpen bereiken. In Frankrijk zal het in de loop van de dag ook al wat neerslag geven.

EUMETSAT_MSG_RGB-naturalcolor-centralEurope

Satelliet vanmorgen om 7 uur

Op de satellietfoto van vanmorgen is een mooie krul te zien boven de Golf van Biskaje. Een piepkleine depressie, geboren uit de moeder die met de kern boven het zuiden van Noorwegen ligt. Het hele zaakie schuift op richting het oosten en zal eerst in activiteit afnemen. Maar door deze storing zal er boven de Middellandse Zee wel een aparte afsnoering gaan plaatsvinden die de Alpen in treurnis doen baden de komende dagen. Terwijl bij ons de kansen op mooi weer juist toenemen.

verbndg pslv_16043012_16043000

Voorbijtrekkend hogedrukgebied Peter

Het hogedrukgebied boven de Azoren zal de komende dagen proberen een verbinding te maken met het hoog nabij de Noordkaap. In eerste instantie zal de “handshake” niet overtuigend zijn. Daardoor kan er komende dinsdag nog een zwak front doorkomen. Echter krijgen wij morgen wel met een fijne lentedag te maken. Alleen zullen de temperaturen nog wat gematigd zijn.

MZ morgen rart_16050109_16043000

Regen en sneeuw op zondag

Maar juist boven de Middellandse Zee gaat zich een lagedrukgebied ontwikkelen die voor de vakantiegangers roet in het eten gaat gooien. Niet alleen in de Alpen, maar in het hele oostelijk Middellandse Zee gebied. Gisteren zag ik op TV dat de mensen Nederland ontvluchten in verband met de kou en de regen. Dus hup, met z’n allen naar Turkije. Dat wordt dan van de regen in de drup want erg lekker weer wordt het daar niet de komende dagen. Nee hoor, blijf maar gewoon lekker in Nederland de komende dagen. O.K, wellicht is het niet zo warm als in Griekenland en Turkije maar het blijft hier nagenoeg droog de komende week.

MZ dinsdag rart_16050312_16043000

Regen en sneeuw op dinsdag

Daar zit je dan aan het strand, of aan het zwembad in je resort. Gevlucht voor het weer in de Lage Landen. Spanje en Portugal hebben wel goede papieren overigens, maar ook hier blijft het niet droog. Met name niet in het zuiden aan de Algarve en de Costa del Sol.

EU Woe 0405

Oostelijke Middellandse Zee in de regen – In de Alpen wederom neerslag

Want vanaf woensdag komt daar ook wat neerslag omlaag. De beste kansen op lekker weer in de loop van de week is voor zuid Frankrijk en noord Spanje. Tevens zie je dat aan de oostkant van het hogedrukgebied nog een neerslagzone richting de, met name Oostenrijkse, Alpen wordt getransporteerd. Deze constellatie kan nog wel eens voor een verrassend lage sneeuwgrens zorgen.

wolkie tcdc_16050412_16043000

Ondanks hoge druk toch veel bewolking

Als we de bewolkingskaart erbij pakken dan zie je goed waar je het beste heen kunt reizen. Het is natuurlijk een momentopname en het staat alles behalve vast waar de meeste bewolking zal verschijnen. Het is, ondanks de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied, niet geheel onbewolkt. Dit komt door de relatieve hoge luchtvochtigheid.

hemelvaart tcdc_16050512_16043000

Hemelvaartsdag niet geheel blauw maar wel droog

Toch zal de bewolking echter moeten wijken vanaf Hemelvaartdag. Het hogedrukgebied schuift over de Lage Landen en zorgt voor rustig weer. Uiteindelijk zal het aan het einde van de week ergens met z’n kern boven de Oostzee liggen. Dan komen we in een zuidoostelijk stromingspatroon en dan zal het aanmerkelijk warmer worden. Het Hemelvaartweekend zal een heerlijk weekend worden voor de Lage Landen zoals het er nu uitziet.

pluim monta graphe3_1000___10.471698113207552_47.16599190283401_

Toch nog een keer sneeuw rond de 1000 meter?

En ook in de Alpen zal het flink opwarmen. Maar niet voordat er op woensdag nog een laag sneeuw is gevallen. Als wij woensdag treuren om de vele oorlogsslachtoffers die er gevallen zijn in de diverse oorlogen, treuren de Alpen om de sneeuw die er wellicht vanaf 1000 meter gaat vallen. Het moet toch een keer afgelopen zijn met de sneeuwvoorspellingen. Ik voorzie dat dat de laatste keer is van het lange winterseizoen. Daarna blijven de Alpen gevoelig voor neerslag momenten. De signalen zijn sterk vanaf volgend weekend. Sneeuw zal daar niet meer bij zitten. En laten we eerlijk zijn, dat is toch allemaal in de meteofictie sector.

lente graphe6_1000___5.188679245283019_51.86234817813765_

Lentepluim voor de Lage Landen

En voor de Lage Landen? Ach ja…..dinsdagnacht wellicht nog een klein beetje regen door een overtrekkend front, maar daarna droog. En qua temperatuur gaan we in de lift. Zie ik daar de controle run tegen de 25ºC aanschurken na het Hemelvaartweekend? De neerslagsignalen die in het kader heb geplaatst is echt gekrabbel in de marge en daar verwacht ik eigenlijk helemaal niets van. We houden het in de gaten. Gelukkig toch nog een beetje lekker weer in deze mei vakantie.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

17 reacties

Gesloten voor reacties.