3David Marvan - ©CzechTourism

Het wordt langzaamaan tijd om de ski’s aan de wilgen te hangen en de latten in te wisselen voor andere sportieve hulpmiddelen. Zoals de fiets. Dat het niet overal genoeg meer sneeuwt betekent natuurlijk niet dat we onze favoriete wintersportlanden links moeten laten liggen. De Tsjechen zijn niet alleen gek op skiën, fietsen kan ze ook wel bekoren. In de steden zul je maar weinig mensen op de fiets zien, maar als je in de buurt van de natuurparken en het platteland komt, zal het je verbazen hoeveel fietsroutes je hier vindt. Denk je aan Tsjechie, dan zul je – bewust of onbewust – ook wel aan een pulletje bier in zo’n zonnige biertuin denken, maar ook een lekker wijntje kunnen ze hier waarderen. In Zuid-Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië, zijn er de “Moravische wijnroutes”. De ingredienten van zo’n fietsroute? Wijngaarden, pittoreske dorpjes en historische monumenten. Zeker een fietstocht waard!

Ivanka Čištínová ©CzechTourism

Fietsroutes in Tsjechië? Ja echt!

Het fietstoerisme in Tsjechië heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Je verwacht het misschien niet, maar je vindt er veel mooie, bewegwijzerde fietsroutes. Zuid-Moravië is hét wijngebied van Tsjechië, en laat je daar nou ook net lekker kunnen fietsen…

5David Marvan - ©CzechTourism

De Moravische wijnroutes: lekker trappen door stadjes en natuur

De Moravische wijnroutes zijn 11 fietsroutes, die in totaal 1.200 kilometer omvatten. Het langste fietstraject is bijna 300 kilometer lang en gaat van het oude wijnstadje Znojmo – vlakbij de Oostenrijkse grens – naar Uherské Hradiste, 40 kilometer van de Slowaakse grens. Deze route doorkruist 70 wijnbouwstadjes, 10 beschermde natuurparken en tal van historische monumenten. De 10 andere wijnroutes vind je in een specifieke wijnbouwregio.

 • Zo is de Brno-wijnroute (130 km) ideaal als Brno je vertrekpunt is. De route is overwegend vlak en gaat langs kapelletjes en één van de grootste kloosters in Tsjechië – Rajhrad.
 • De Mikulov-route (82 km) is een afwisselende route langs meren, heuvels en het Mikulov kasteel.
 • De Kyjov wijnroute (85 km) is voor de ervaren fietser en voert door een heuvelig terrein met enkele steile beklimmingen en rustige afdalingen langs bossen en wijngaarden.

De Moravische wijnroutes variëren van dagtochten van ongeveer 25 tot 65 kilometer en lange trajecten van 70 tot 130 kilometer.

4David Marvan ©CzechTourism

Wij Nederlanders klimmen overal op de fiets

Het aantal Nederlandse toeristen dat Zuid-Moravië op de fiets ontdekt groeit, hebben wij vernomen. Dat meer mensen dit gebied op de fiets willen ontdekken is niet vreemd. Je peddelt door een weids landschap met rustige, ongerepte boerendorpjes, wijngaarden en de rivieren Dyje en de Morava zijn nooit ver weg. Natuurlijk is het extra aantrekkelijk dat je van je fietsje zo de wijnkelder in kunt lopen. En niemand hoeft de BOB te zijn!

2Ladislav Renner©CzechTourism

Het draait niet alleen om de drank

Naast dat je door een prachtig landschap fietst en hier en daar een glaasje mee kunt pikken, kom je ook langs verschillende culturele bezienswaardigheden. Het Lednice-Valtice complex dat door de hertogdommen van Liechtenstein werd gecreëerd is bijvoorbeeld prachtig. Dit gebied was vroeger een braakliggend terrein met moerassen en modderpoelen, maar is tussen de 17de en 20ste eeuw getransformeerd tot een 200m2 tuin met barokke kastelen, zuilen en jachthuizen. Het complex staat op de UNESCO-lijst en is het grootste kunstmatige cultuurlandschap van Europa. Andere interessante plekken zijn het luxueuze kasteel Buchlovice met een prachtige kasteeltuin en Dolni Vestonice, waar een vrouwenbeeldje werd gevonden uit de tijd van de mammoetjagers (2900-2500 v.Chr.). Tien minuten van het kasteel Buchlovice vandaan ligt kasteel Buchlov, één van de oudste kastelen van Moravië. Het oude wijnstadje Znojmo is ook een bezoek waard en in het dorp Šatov vind je een 900 meter lange wijnkelder en een wijnkelder die driedimensionale plafondschilderingen heeft.

2David Marvan - ©CzechTourism

De fietsroutes op een rijtje

 • Greenway Moravian Wine Trail – 300 km
 • Brno wine trail – 130 km
 • Znojmo wine trail – 165 km
 • Mikulov wine trail – 82 km
 • Velké Pavlovice wine trail – 110 km
 • Kyjov wine trail – 85 km
 • Mutenice wine trail – 65 km
 • Podluzí wine trail – 115 km
 • Bzenec wine trail – 26 km
 • Uherske hradiste wine trail – 75 km
 • Stráznice wine trail – 101 km

Staat Tsjechië ook op jouw zomerverlanglijstje?

1Ladislav Renner©CzechTourism

1Jan Miklín ©CzechTourism

1David Marvan - ©CzechTourism

Categorieën: Tsjechië

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.